E-bikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van het straatbeeld. Vorig jaar werden er dan ook meer dan 400.000 van verkocht in Nederland. Dit was zo’n 40% van het totaal aantal verkochte fietsen van dat jaar. Geeft dit aan dat de mensen luier worden, of dat de techniek zo enorm speciaal is geworden? Gastblogger Marco van der Meer dook in een nieuwe ontwikkeling op e-bike-gebied. 

Externe e-motor voor iedere fiets

Persoonlijk ben ik natuurlijk weg van de techniek die er bij e-bikes komt kijken. Nu is er naast de e-bike (ook wel speed pedelec) geen alternatief met betrekking tot elektrisch fietsen. Althans, tot nu! Een Amerikaanse startup maakt het mogelijk om van iedere fiets een e-bike te maken. Dit doen zij met de zogeheten CLIP. Deze CLIP is een E-motor die op iedere fiets geklikt kan worden. Het bedrijf wil met dit product de auto-afhankelijkheid in de steden verminderen en meer mensen op de fiets naar het werk krijgen. De CLIP zal er dan voor zorgen dat fietsen geen moeite kost, waardoor de werknemer niet bezweet op het werk aankomt. 

De Amerikaanse versie van het product bevat een 450W motor met een 36V batterij. Wanneer de Europese versie beschikbaar wordt, zal deze motor vervangen worden door een 250W motor.

Is de CLIP Beter dan een E-bike?

Of de CLIP een E-bike kan vervangen moet nog blijken. Echter is de verwachting niet dat de CLIP de rijervaring van een goede E-bike kan evenaren, maar het is zeker een goed alternatief. De gemiddelde prijs van een elektrische fiets ligt in Nederland momenteel op zo’n €1.800,-. De CLIP gaat naar verwachting rond de $400,- kosten. Dit is aanzienlijk lager! Daarnaast is de CLIP een leuke, technische ontwikkeling op de markt. Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit product? Op de CLIP-website kun je je inschrijven om op de hoogte te blijven.

Deze gastblog werd geschreven door Marco van der Meer. De redactie dankt hem voor zijn vrijwillige bijdrage!

3 reacties

 1. Marco

  Hoi Jinthe, dit is inderdaad een foutje. Een E-bike heeft een maximale snelheid van 25km/u. Een speed padelec heeft een maximum van 45 km/u. Hier zitten ook nog verschillen tussen doordat je op de speed padelec een helm op moet!

  Beantwoorden
 2. Vroem

  Heel leuk artikel!
  Je kunt de E-bikes inderdaad niet meer wegdenken van het straatbeeld, ze zijn overall!! Alternatieven zijn welkom.
  Grtjs Carla

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.