Vorig jaar won onze Techgirl van de Week een award voor haar VR-film “De Techniek achter Lowlands”; een gaaf plan van opleidings- en ontwikkelingsfonds OTIB, uitgevoerd door conceptbureau Netwerk.cc. Dit innovatieve idee werkte ze echter niet alleen uit: “Het team van Netwerk.cc heeft de award gewonnen voor de uitvoering, en ik mocht hem in ontvangst nemen”. Bregje is bescheiden, maar ondertussen is ze alles tegelijk: schrijver,cameraman, regisseur én doet ze montage.

OTIB

In opdracht van OTIB, Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch
Installatiebedrijf, werd Bregje vorig jaar door productiebedrijf Netwerk.cc op pad gestuurd om een film te maken en zo jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de installatietechniek. Een betere plek dan Lowlands kan eigenlijk niet voor zoiets: er zijn jongeren, er is veel te doen én veel te zien. Vandaar dat het team nog voordat Lowlands begon de camera’s opstelde om zo de opbouw te filmen van het enorme evenement.

“Toen we aan dit project begonnen was VR nog vrij nieuw: veel mensen hadden nog nooit een VR-bril op gehad. We hebben daarom een VR-beleving geboden die je Lowlands laat ervaren. Tijdens de voorbereidingen hebben we opnamen gemaakt van een aantal grote tenten dat werd opgebouwd, gedurende het festival schoten we onder meer de toestroom van mensen bij de hoofdingang en hebben we de ontwikkelingen op het campingterrein gevolgd; het is heel tof om een kaal veld versneld vol te zien raken met tenten.”

VR-film

Daarnaast werden er ook beelden geschoten bij de toiletten. “Het ging om
installatietechniek, dus dat hoorde er ook bij. Het is te gek om eens achter de schermen te kijken op zo’n festival, ik had nooit verwacht dat er zoveel bij zou komen kijken.” De VR-film bleef niet alleen een film om naar te kijken, het werd een interactief project: “We stellen bij elke locatie een vraag, dus bij de toiletten was dat bijvoorbeeld hoeveel water er werd
gebruikt tijdens Lowlands. Als je de vraag goed beantwoordt, ga je door naar de volgende scene.”

Het project was bijzonder, maar dat betekende niet dat Bregje de award zag aankomen. “Het was al een enorm grote verrassing dat we genomineerd werden. Toen we de film indienden, was hij nog in ontwikkeling, dus we hadden echt geen verwachtingen. Toen we bij de uitreiking een tafel aan het podium kregen toegewezen, begon het te dagen dat we wel eens zouden kunnen winnen. We hadden niet eens besproken wie er op het podium zou gaan om de award in ontvangst te nemen, of wat er gezegd moest worden, maar voordat ik
het wist werd ik naar voren geschoven. Stond ik daar in een tweedehands jurkje, dat ik ‘s middags nog snel had opgepikt en vermaakt, ineens allerlei vragen te beantwoorden over onze winnende VR-film.”

235 graden

“Vóór dit project werd gewerkt met een opstelling van vijf of zes camera’s, maar voor de Lowlands-productie hebben we gekozen voor twee camera’s. Deze hadden ieder een hoek van 235 graden en omdat het er maar twee waren, werkte deze opstelling makkelijker. Bovendien scheelde dat in het stitchen. Stitchen is het proces waarbij met software een goede overloop gecreëerd wordt in overlappend beeldmateriaal, waardoor in dit geval een 360 graden beeld ontstond uit twee keer 235 graden. Dit proces is complexer bij vijf of zes camera’s dan bij twee camera’s. Ik heb de opnames gemaakt en het beeld gestitcht, vervolgens heeft de editor er een mooi verhaal van gemaakt. Iemand anders heeft weer de interactie met de vragen geprogrammeerd. Ik had dus slechts een rol in het hele verhaal; de productie was echt teamwork.”

Bregje heeft begin 2015 haar bedrijfje Stir opgericht en is sindsdien bezig met, onder meer, films maken: “Ik vind het heerlijk dat je zomaar allerlei vragen mag stellen die je niet snel zou stellen als het niet je werk was. De ene dag sta je op een neurologencongres artsen te interviewen over het laatste medicijn tegen Multiple Sclerose, dan weer maak je een reis om
de route van de Trans Mongolië Express vast te leggen, of sta je op Lowlands tussen een feestende menigte te filmen. Het is vaak hard werken, maar de diversiteit in mensen en locaties én de kans om dingen te creëeren, maken dat meer dan goed.”

Discovery Channel

Nu werkt Bregje aan een documentaireserie voor Discovery Channel over de haven van Rotterdam. Ook is ze zojuist gestart bij Open Studio, een verhuurbedrijf van camera’s en alle toebehoren, dat tal van vakopleidingen verzorgt op het gebied van bijvoorbeeld camjo, regie en scenario. “Ik geniet ervan dat het hele wereldje langskomt. Open Studio bestaat uit een leuke club technische jongens waarvan ik nog een heleboel kan leren.”

Bregje is deze maand in de race voor de titel TechGirl van de Maand. Als de stemronde is geopend, dan lees je dat hier op TechGirl.nl.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.