Conferentie Bosch
BCW 2020

Bosch, ‘code of ethics’ en AOIT… watte?

Volg je ons op Instagram? Dan heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen dat ik (TechGirl Hilde) op dit moment in Berlijn ben voor de Bosch Connected World conference. Vandaag en morgen staan hier compleet in het teken van the Internet of Things (IoT) en Digital Transformation. Wat je daarvan mag verwachten? Ik neem je mee in deze korte recap van de dag…

Bij binnenkomst op de conferentie werd her en der nog een hand gelegd aan de laatste details. We (andere journalisten en ik) waren ook redelijk vroeg aangezien de openings key note pas een uur later zou beginnen. Zo kon ik nog even rustig zien waar de persruimte was, waar de verschillende stages te vinden zijn en hoe de beursgrond er uitziet. Daarna was het tijd om naar de hoofdstage te gaan en lucky me, er waren speciale rijen gereserveerd voor de pers. Lekker vooraan, zodat er niet te veel hoofden te zien zijn op m’n foto’s.

De conferentie werd afgetrapt door Volkmar Denner, CEO van Bosch. Hij vertelde dat het hun doel is met IoT om de digitale en fysieke wereld met elkaar te verbinden. Dat daarbij AI steeds meer van belang is. Daarom investeren ze 300 miljoen euro in het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) en 100 miljoen in hun AI campus. Op dit moment zijn er namelijk 1000 AI experts werkzaam voor Bosch, maar zijn er ook 20.000 mensen in opleiding om dat nog te worden.

Michael Bolle, CDO/CTO bij Bosch, haakte hier vervolgens op in door de drie key elementen toe te lichten die voor hen belangrijk zijn in de digital transformation:

  • AIOT, oftwel AI voor IoT. Há, daar is de AI weer. 😉
  • Co-innovation. Het samenwerken met andere bedrijven, start-ups of universiteiten.
  • Digital Trust. Dit vertrouwen moet ontstaan doordat alle producten de code of ethics volgen.

En met deze code of ethics bracht hij een interessant onderwerp naar voren. Bosch is namelijk van mening dat AI die beslissingen maakt die over mensen gaan, dit niet kunnen doen zonder menselijk toezicht. Daarom introduceerden ze de code of ethics, die vanaf nu toegepast gaat worden op AI gerichte producten door het hele bedrijf. Dit wordt dus niet alleen door de AI experts gebruikt, maar ook bijvoorbeeld monteurs en HR-personeel krijgt hiermee te maken. 

AI code of ethics
BCW 2020

Bij de media get-together die volgde was Michael Bolle, naast Christoph Peylo, ook weer aanwezig en zoals verwacht, kwamen daar veel vragen over de code of ethics. Zo werd onder andere gevraagd of deze code niet de toekomstige business opportunities van Bosch in de weg zou staan. Daar antwoordden ze op dat dit wellicht het geval kan zijn, maar dat ze prioriteit geven aan het vertrouwen vanuit hun klant.

Vervolgens stond er een highlights tour op het programma, waarbij alle pers meegenomen werd voor een rondje over de conference. Hierbij kwamen we ook langs de hackathon die tegelijkertijd plaats vindt. Dit is de grootste IoT hackathon van Europa en er doen ruim 700 hackers aan mee. Hiervan is 15% vrouwelijk en daar waren ze heel blij mee, al klinkt het mij alsnog een beetje weinig…

De rest van de conference heb ik stands op de bijbehorende beurs bekeken en nog meer keynotes bijgewoond. Al met al dus een geslaagde eerste dag, ik ben benieuwd wat er morgen allemaal te zien is! Volg je me (weer) op Insta Stories?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.