Supermens, Peter Joosten

Boek review: ‘Supermens’, Peter Joosten

Een paar jaar geleden heeft TechGirl Martijn zijn MacBook Pro een upgrade gegeven. Aan de hand van een YouTube-filmpje heeft hij ‘m uit elkaar geschroefd en het interne geheugen en de harde schijf vervangen door snellere exemplaren. Daarmee kon zijn Mac weer een paar jaar mee. Hij kan zich het zweet op zijn voorhoofd nog herinneren, zo spannend vond hij het. Hij is namelijk niet zo ‘handig met die dingen’. Maar hij vond de prestaties van het apparaat onder de maat en weggooien leek hem zonde. Misschien is het een te simpele vergelijking, maar toen hij het boek ‘Supermens’ van Peter Joosten las, kwam deze herinnering bij hem naar boven.

Technologie is fascinerend omdat het ons leven eenvoudiger maakt, rijker en beter behapbaar. Bijna dagelijks word ik verrast door nieuwe toepassingen, ideeën en concepten. De razendsnelle ontwikkeling van technologie maakt dat we altijd kunnen uitkijken naar sneller en beter. En wat voor mijn MacBook geldt, geldt misschien ook wel voor mezelf.

Supermens

Biohacker, spreker en wetenschapsjournalist Peter Joosten neemt je als lezer mee door de wereld van mens-upgrades. In de introductie van het boek ‘Supermens’ legt hij gelijk al de link met superhelden en hoe deze in de loop der tijd evolueerden op basis van nieuwe technologische innovaties. Als ik hem even plat sla: vind een stoommachine uit en de stripverhalen over steam man vliegen de deur uit. Een paar jaar later is elektriciteit de super power en een paar decennia later heeft de superheld radioactieve krachten.

We betrekken technologie graag op onszelf, is het uitgangspunt van Joosten. Als de techniek het toelaat dan gaan we ook zelf een upgrade niet uit de weg. Het is stof voor entertainment zoals Mary Shelley’s Frankenstein of, iets recenter, de Netflix-serie ‘Biohackers’. Maar het is ook materiaal om een leerzaam doch vermakelijk boek van 271 pagina’s over te schrijven. En dat heeft Joosten gedaan.

Gids Joosten

Joosten is enthousiast, breed georiënteerd en gaat ook zelf de nodige experimenten niet uit de weg. Hij blijkt een prima gids die je verschillende hoeken van de wereld van mens-upgrades laat zien.

MobileMobile

Hij structureert zijn verhaal helder aan de hand van drie vraagstukken. In het eerste deel vraagt hij of je klaar bent voor een upgrade waarbij hij laat zien wat er nu al mogelijk is, van slimme horloges en ringen tot exoskeletten en chips waarmee (bijna) blinden kunnen zien.

In het tweede deel gaat hij in op wat er in de nabije toekomst mogelijk aan zit te komen. Cryo-suspensie bijvoorbeeld. Jezelf laten invriezen na je dood in de hoop dat je in de toekomst weer ontdooid wordt als iemand heeft uitgevonden hoe je diepgevroren mensen weer tot leven wekt. Of virtueel voortbestaan na je dood doordat je ‘je zijn’ uploadt naar de cloud.

In het derde en laatste deel stelt Joosten de vraag of we er wel klaar voor zijn, voor al die upgrades. Het antwoord kan ik je vast wel verklappen: nee. Maar gelukkig is het nog lang niet zo ver. En hier doet Joosten een goede poging om de voors en de tegens uit te leggen van al die potentiële bio-upgrades.

Conclusie

Peter Joosten heeft met ‘Supermens’ een interessant boek afgeleverd dat een helder inzicht biedt in een wereld waar de zuivere wetenschap, die tracht om het leven van de mens duurzamer en prettiger te maken, vergezeld wordt door fröbelende biohack-hobbyisten.

Dit is een boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de huidige en toekomstige technologische ontwikkelingen die niet alleen ons leven, maar ook ons ‘zijn’ veranderen. Dit is een boek dat je aan het dromen zet over de toekomst en de wereld waarin we over niet al te lange tijd leven. Dit is een boek dat vandaag al een aantal ethische kwesties aan de kaak stelt, die straks leiden tot openlijke verontwaardiging en ingewikkelde maatschappelijke debatten. Kortom: dit is een zeer lezenswaardig en leerzaam boek voor iedereen die technologie of het leven een warm hart toedraagt.

Supermens, Peter Joosten
Pluspunten
Toegankelijk geschreven
Handige leestips per hoofdstuk
Minder positief
De introductie tot het geheel is net even too much
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.