Als je tegen iemand zegt dat je een TechGirl bent, dan krijg je vaak grapjes te horen over vibrators of stofzuigers, maar soms zijn er mensen die hun hersens gebruiken en bijvoorbeeld een verhaal beginnen over Bitcoins. Het is ook een fascinerend fenomeen: een valuta die keihard over de kop is gegaan sinds de introductie. Maar weet je nou echt wat die Bitcoin is? Wij duiken erin!

Bitcoin is volgens Wikipedia (enorm betrouwbare bron!) een vorm van elektronisch geld, die vaak wordt afgekort als BTC of XBT. Dat klinkt allemaal nog vrij bekend, maar dan wordt het al gauw ingewikkelder: Bitcoins bewaar je in een wallet bestand op je computer (of bij een bedrijf dat zo’n wallet voor je onderhoudt) en je kunt ze naar anderen versturen als je hun Bitcoin-adres hebt. Dat is dus ongeveer zoals in Paypal, waar je ook alleen een e-mailadres nodig hebt om geld over te maken.

Geregistreerde transacties

Ik zou nu een heel ingewikkeld verhaal kunnen gaan ophangen over de achtergrond van Bitcoin, de peer-to-peer-netwerken, de beveiliging die ervoor zorgt dat een Bitcoin maar een keer kan worden uitgegeven en alleen door de rechtmatige eigenaar, maar laten we het voor nu bij de basics houden. Elke transactie wordt vastgelegd en er zijn diverse protocollen die ervoor zorgen dat er slechts een x aantal Bitcoin in omloop kunnen zijn.

Bitcoin kunnen worden gemaakt door te minen: dat wil zeggen dat mensen rekenkracht van computers inzetten om Bitcoins mee te delven. De delvers zoeken naar Bitcoins, maar zijn tegelijkertijd bezig met het controleren van transacties van niet-Bitcoins, wat de veiligheid ten goede komt. Hiervoor ontvangen ze een klein bedragje, plus eventuele Bitcoins die ze tegenkomen in hun gemijn.

Regelmatig gebruikte valuta

Hoewel Bitcoin een regelmatig gebruikte valuta is voor hackers, is gebleken dat deze toch vrij gemakkelijk te traceren zijn wanneer deze voor criminele activiteiten worden gebruikt. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de Bitcoin in de toekomst gaat doen: het kan zijn dat er schaarste op de markt komt, zoals nu het geval is (Bitcoin is 8.000 dollar waard). Er wordt gedacht dat de 10.000 dollar nog voor het einde van het jaar gehaald kan worden, maar het kan ook zomaar omkeren en compleet de andere kant op gaan. Er wordt weliswaar gecontroleerd hoeveel nieuwe Bitcoins er op de markt komen: het is net als bij andere valuta nooit helemaal van tevoren te zeggen hoe de waarde ervan zich gaat ontwikkelen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.