Onze planeet is prachtig, maar helaas zijn we niet zo zorgvuldig met onze planeet omgegaan. Gelukkig zijn er inmiddels heel wat organisaties en bedrijven opgestaan om onze planeet een stukje te helpen… Wat dacht je bijvoorbeeld van een initiatief voor bijendrones?

Ocean Clean Up

Laat ik maar meteen beginnen met één van mijn favoriete projecten op dit moment uit ons koude kikkerlandje, The Ocean Clean Up. En ja, het is precies een stukje tech dat “simpelweg” onze oceanen een stukje schoner maakt. Jaarlijks sterven er ontzettend veel zeedieren door al het afval dat in onze oceanen terechtkomt. En niet alleen dieren lopen gevaar, maar ook wij mensen zijn afhankelijk van het water dat zich op onze planeet bevindt. Met dit staaltje techniek moeten de oceanen binnen vijf jaar al minstens 50% schoner zijn… dat is best rap! Een wonderbaarlijk stukje wetenschap.

Zonnepanelen en windmolens

Nogal logisch, maar zonnepanelen en windmolens zijn echt een stukje techniek dat niet alleen de planeet, maar ook ons helpt. We kunnen allemaal niet meer zonder onze elektriciteit, maar kolen en kernenergie zijn toch best achterhaald allemaal. Gelukkig zijn er steeds betere zonnepanelen en windmolens die ons kunnen helpen groene energie te krijgen. Mijn woningcorporatie gaat ook voor duurzaam en binnen een aantal jaar krijgt mijn huurwoning zonnepanelen. Dit scheelt niet alleen voor de natuur maar ook voor mijn portemonnee.

Bijendrones in plaats van bijen?

De bijen zijn aan het uitsterven en dat is een ontzettend kwalijke zaak. We hebben deze geel-zwarte vliegers nodig om onze bloemen en planten te bestuiven! Op de TU/Delft zijn ze bezig Bijendrones te ontwikkelen die deze taak over kunnen nemen. Het is een stukje techniek met een verdrietig randje. Ik heb dus onlangs toch maar een paar potten met fleurige bloemetjes neergezet op mijn terras, ondanks mijn allergie.

Elektrische auto’s en fietsen

Dat auto’s en hun uitlaatgassen slecht zijn, wisten we al toch? De smog in Aziatische landen is zo heftig dat menig persoon daar met een mondkapje rond loopt. Hoera dan ook voor de elektrische auto! Ze worden steeds beter, mooier en sterker. En wat nog beter is: heel veel gemeentes hebben speciale subsidieregelingen voor hun inwoners om hun oude auto in te ruilen voor een elektrische auto. Zulke regelingen zijn er ook voor elektrische fietsen. Dat is nog beter voor de natuur. En wij als fietsland kunnen toch best een paar kilometer naar ons werk toe fietsen?

Heb jij nog duurzame tips? Er zijn nog ontzettend veel andere initiatieven die de natuur helpen en aandacht verdienen. Ken jij een project dat wel wat aandacht en steun kan gebruiken? Deel het met ons!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.