Bianca Schuurman

Bianca Schuurman: “Maak de stap, als je er bent, ben je er”

Ze was al gek op tech toen haar vader thuiskwam met een Windows-PC, maar het duurde wel eventjes voor de liefde écht volledig oversprong. Inmiddels is ze front-end developer en doet ze zelfs wat full stack-werk. Hoe dat zo is gekomen, vertelt onze potentiële TechGirl van de Maand Bianca Schuurman je zelf.

“Ik ben altijd gek geweest op technologie. Toen ik een jaar of 4 à 5 oud was kwam mijn vader op een dag thuis met de eerste Windows-computer. Ik was zeer gebiologeerd door Paintbrush en Pinball. Vanaf dat moment wist ik dat ik tech echt geweldig vond. Het vak programmeren was echter een brug te ver: ik had altijd interesse, maar ik dacht dat ik niet slim genoeg was en ook dat het voor jongens was. Ik groeide op in Brazilië en ik zag daar nooit een vrouw programmeren. Stom hè? Ik vind het erg jammer dat ik niet zo vroeg begonnen ben met programmeren. Momenteel studeer ik nog. Ik doe de HBO Communicatie & Multimedia Design. Het is een thuisstudie, want daarnaast werk ik als developer.”

DitisABC

Inmiddels is Bianca dus flink aan de slag bij DitisABC: ze is in principe front-end developer, maar weet genoeg van de ‘achterkant’ om fullstack te worden ingezet. “Ik leid daarnaast IT-projecten vanaf het moment dat er gebouwd mag worden tot het einde. Ik werk samen met nog 8 collega’s, waarvan er in totaal drie ontwikkelaars zijn.”

Klinkt alsof Bianca alles voor elkaar heeft, maar dat had niet veel gescheeld. “Via mijn HBO kwam ik in contact met HTML en CSS. Ik was heel erg enthousiast om hiermee te starten, maar ik had een slechte docent die het echt een hel voor me maakte. Het heeft me acht maanden gekost voor ik ermee klaar was. De docent was zo onbeleefd en vervelend. Ze zei aan het einde: “Dit is gewoon niets voor jou”. Dat was precies de trigger om te zeggen: oké, dat we gaan even zien, goed? Ik heb het afgemaakt en toen ik voor het einde van het blok weer een nieuwe website moest bouwen hadden we een andere docent. Die was erg te spreken over mijn werk.”

Het ging zo goed, dat Bianca veel inspiratie had. Ze realiseerde zich dat dit echt is wat ze leuk vindt. Tegelijkertijd is Bianca niet lang geleden moeder geworden. “Mijn kind is nu een peuter en dat maakt het combineren van een baan en een studie extra moeilijk. Hij slaapt minder, dus ik heb minder uurtjes om aan de studie te zitten. De studie is heel uitdagend, ik heb ongeveer 2 tot 3 uur per dag om er iets aan te doen, maar je bent soms moe en dan doe je nu eenmaal niets. Ik ben echter bijna klaar met mijn studie.”

Van socialmediabeheerder naar programmeur

Toch heeft ze al een baan weten te scoren. Dit is hoe dat is gegaan: “Toen ik zwanger was van mijn zoon, werd mijn contract niet verlengd bij mijn vorige werkgever. Ik deed daar ook iets heel anders: geneesmiddelen verpakken. Voor mij een goed moment om te bedenken dat ik niet meer hier en daar wilde gaan werken: ik wil een carrière bouwen. Mijn jongen was geboren, drie maanden daarna startte ik met programmeren leren en zes maanden daarna startte ik mijn zoektocht naar een stage. Ik ging de social media doen bij een baby- en zwangerschapswinkel.”

“Alles wat ik deed voor websites of social media heb ik echter allemaal op een Instagramprofiel gezet als een soort portfolio. Door de juiste hashtags te gebruiken en de goede locaties erbij te zetten, wist iemand van DitisABC me te vinden. Ik mocht daar op gesprek komen, wat me uiteindelijk werd gevraagd via LinkedIn. Ik kwam daar voor een social media/SEO-job, maar ik werd programmeur en ben dat inmiddels al bijna twee jaar.”

Inmiddels trekt Bianca zich dus niets meer aan van het feit dat ze vroeger dacht dat development voor mannen was. “Ik woonde toen ik jonger was in Brazilië, daar zie je minder vrouwen in de tech, zeker toen. In Nederland heb je bovendien meer toegang tot informatie. Maar goed, ik ben nog steeds de enige vrouw die ik ken die dit werk doet. Dat heeft trouwens niet met geslacht te maken, denk ik. Het heeft te maken met wie je bent. Niemand kijkt of een dokter een man of vrouw is, ze kijken naar de vaardigheden. Dat zou overal het geval moeten zijn.”

Javascript

Bianca programmeert zelf in Javascript en PHP. “PHP moest ik voor werk leren. Geen bewust keuze zoals Javascript, maar ik vind het ook leuk om te doen. Ik ben ook niet de hele dag aan het programmeren: ik doe ook veel IT-projectmanagement, dus zorgen dat alle projecten goed worden uitgevoerd en eventueel aanpassingen doorvoeren in de planning als dat niet het geval is.“ Tegelijkertijd heeft Bianca haar zoon en is ze naar eigen zeggen erg gefocust op het gezin. “Pas dan wil ik echt mijn carrière helemaal gaan opzetten: school afmaken, in twee jaar van junior naar medior en in vijf jaar naar senior.”

Niet dat alles van een leien dakje gaat: “Soms weet ik iets nog niet en dan moet ik het na een senior developer vragen. Dat vind ik soms wel moeilijk.” Toch adviseert Bianca andere vrouwen om juist niet te twijfelen en gewoon te doen. “Begin, kijk wat je leuk vindt, zo weet je of je bijvoorbeeld meer van front-end of back-end bent, of misschien zelfs full-stack. En als mensen zeggen dat je het niet kan omdat je een vrouw bent, doe het dan alsnog. Zeker bij vrouwen met kinderen zie ik dat er te weinig over dit soort zaken wordt gesproken. Je denkt misschien dat je vastzit in je situatie, maar dat is niet zo. Het is moeilijk om het te durven, maar als je er eenmaal bent, dan ben je er. De switch ligt voor het grijpen. Doen!”

Bianca Schuurman is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt op haar stemmen wanneer de stemronde aan het einde van deze maand op TechGirl.nl verschijnt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Honor MagicWatch 2
Review: 14 dagen fitness tracken met de Honor MagicWatch 2

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten