Apple Pay

Betalen met je mobiel! Uitleg over Apple Pay

Stel je voor… Je staat in de supermarkt en je zoekt je mobieltje. Niet omdat je gebeld wordt of omdat je wordt ge-appt, maar omdat je moet betalen! Het contactloos betalen met je pinpas is nog maar net geïntroduceerd en nu staat het contactloos betalen met je mobiel voor de deur. Uiteraard wel met je iPhone (of Apple Watch). We hebben het hier namelijk over een dienst van Apple, te weten Apple Pay. Hier een korte uitleg.

What?
Apple Pay is een dienst om in winkels en horeca te betalen met je iPhone 6 (plus) of Apple Watch. En vrijwel het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je iPhone voor een betaalterminal houden. In september dit jaar introduceerde Apple’s CEO Tim Cook de nieuwe betaaldienst maar in oktober maakte deze echt zijn debuut. Tot op heden lijkt Apple Pay een succes te zijn.

How?
Hoe werkt het? In de nieuwste iPhones en Apple watch zit een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication. De naam zegt het al je telefoon communiceert met een betaalterminal als deze dichtbij is. Je hoeft hiervoor geen speciale app te openen. Zodra de verbinding tot stand is gebracht moet je nog wel een handeling verrichten om de betaling te bevestigen. Door middel van Touch ID identificeer je, jezelf. Aan de hand van een trilling en een pieptoon weet je dat je betaling geslaagd is. Bij je Apple Watch werkt het net even wat anders. Je tikt twee keer op het knopje onder de Digital Crown en je houdt je watch vlakbij de terminal. Ook hier bevestigen een toon en trilling je aankoop. Uiteraard heb jij, als gebruiker, eerst wel netjes je creditcard gegevens ingevoerd op je mobiel. Anders weet je smartphone niet waarvan de betaling gedaan moet worden. Zo smart is je smartphone wel ook weer niet.

Where?
Momenteel wordt Apple Pay alleen ondersteund in de Verenigde Staten. Maar let op! Het blijkt ook in Nederland te werken. Een Amsterdamse inwoner slaagde erin om zijn koffie bij een Amsterdamse Starbucks met Apple Pay te betalen. Daarvoor heeft hij wel eerst zijn Amerikaanse creditcard moeten koppelen.

MobileMobile

In Nederland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de NFC-technologie. Denk hierbij aan het eerder genoemde contactloos betalen met je pinpas. Omdat het hier gaat om een internationale standaard weet een betaalterminal het verschil niet tussen een iPhone of een creditcard. Laat dat laatste nu als gevolg hebben dat het betalen met Apple Pay (technisch gezien) ook al mogelijk is in Nederland. Kortom, ook Nederland lijkt klaar te zijn voor Apple Pay.

Why (not)?
Betalen met Apple Pay levert uiteraard veel gebruiksgemak op. Maar zijn er ook negatieve gevolgen of risico’s? Opvallend is dat Apple bij de Apple watch niet eens vraagt om de betaling te bevestigen. Wordt het daarmee niet heel gemakkelijk om betalingen te doen met een gestolen toestel?

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de gevolgen voor de winkeliers. De grote winkelketens zijn misschien al voorzien in de nieuwste NFC-technologie, maar het winkeltje om de hoek zal deze investering niet snel doen. Daarnaast vraagt Apple Pay in de Verenigde Staten een vergoeding van 2 tot 3 procent voor elke transactie. Auw! Mocht Apple Pay dus de standaard worden dan gaat dit mogelijk gepaard met een prijsverhoging. Hoe blij zijn wij dan nog met Apple Pay?

Wordt vervolgd!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.