“Ik had geen idee hoe de toekomst van privacybeleid eruit zou gaan zien, maar ik wist dat ik bij de discussie betrokken wilde zijn.” Onze potentiële TechGirl van de Maand had geen idee dat ze zo’n grote interesse zou hebben in privacy, maar ze bokste het wel voor elkaar. Dit is het verhaal van Ayana Miller, privacy engineer bij Pinterest.

“Toen ik in 2012 examen deed om “gecertificeerd privacy professional” te worden, had ik geen idee dat mijn carrière zo’n gekke wending zou maken. Ik was mijn afstudeerprogramma aan het doen op Carnegie Mellon University in publiek beleid en management en ik moest een besluit nemen over mijn loopbaan. Ik keek om me heen en zag dat grote bedrijven als Google immens grote hoeveelheden gebruikersdata verzamelden en ik bedacht me dat dat verzamelen en delen van data nog makkelijker zou gaan door ontwikkelingen als Google Glass.”

Facebook en Snapchat

Toen Ayana ook nog artikelen las over Edward Snowden en andere klokkenluiders, voelde ze dat dat het begin was van discussies rondom big data. “Ik vroeg me echt af hoe de maatschappij deze vragen zou tackelen, vragen rondom privacy, ethiek en eigendom van data. Ik wist niet zo goed hoe de toekomst van privacybeleid eruit zou gaan zien, maar dat ik er deel van wilde uitmaken, dat wist ik zeker. Ik had banen bij de US Federal Trade Commission (de handelscommissie van de Verenigde Staten), Facebook en Snapchat variërend van privacy programmaspecialist tot privacy-engineer. Ik heb gezien wat wel en niet werkt wanneer het aankomt op de bescherming van gebruikersdata op zowel politiek als technisch vlak.”

Ayana was privacy engineer bij Snapchat en ze was ook teamleider van het privacy by design team. “Ik was verantwoordelijk voor het voldoen aan de toestemmingseisen van de US Federal Trade Commission. Ik zorgde er dus voor dat Snapchat voldeed aan het privacybeleid en dat de gebruikersdata juist werd verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld het technisch reviewen van nieuwe mogelijkheden voordat ze in productie gingen.”

Sci-fi films

Een heel interessante baan, maar hoe is Ayana erbij gekomen om zich in IT te verdiepen? “Ik keek met mijn vader altijd veel films op het science fiction-kanaal. Ik was gefascineerd over hoe de toekomst eruit zou zien wanneer technologie alles in de maatschappij zou aandrijven. Vooral het idee dat die tech slimmer zou worden dan mensen, boeide me altijd enorm. Ik wilde mijn bijdrage leveren om te zorgen dat dat niet uit de hand zou lopen en mijn werk in databescherming doet precies dat. In het kort: ik zorg ervoor dat techbedrijven geen griezelige dingen doen met de data van mensen.”

Het moeilijkste aan haar werk vindt Ayana dat privacywerk vaak niet de erkenning krijgt wanneer het goed wordt gedaan. “Er wordt nooit tijd vrijgemaakt om te vieren dat er geen schendingen van privacy zijn geweest, maar als het tegenovergestelde gebeurt, dan wordt er wel veel naar elkaar gewezen. Als je in security en privacy werkt dan is geen nieuws goed nieuws, dus het kan eng zijn om mensen te wijzen op wat er allemaal wel goed gaat: je wilt niks jinxen, want dat is erg gênant wanneer het wel misgaat.”

Wees proactief in je carrière

Kortom, Ayana wil dat we proactief zijn over onze carrière. “Wees ook proactief in het vragen naar feedback, en vertel anderen wat jij prettig vindt in het omgaan met anderen. Wanneer ze iets doen wat je tegenhoudt, moet je toch het beste uit jezelf te halen. Ga er ook niet vanuit dat een bedrijf je carrière voor je gaat regelen, vindt mensen die je kunnen helpen een betere professional te worden. Het werken in tech heeft me veel meer lef gegeven, ook in mijn persoonlijke leven. De meest succesvolle mensen die ik heb ontmoet, blijven niet lang op dezelfde plek werken, omdat ze vaak nieuwsgierig zijn. Ik doe dat ook. Wees niet bang om te vertellen wat je allemaal nog naast je werk doet: dat is vaker positief voor een bedrijf dan negatief.”

Je kunt Ayana vinden op Instagram en Twitter via @ayanarmiller. Vind je haar verhaal inspirerend, stem dan op haar in de stemronde voor TechGirl van de Maand. Je leest hier op TechGirl.nl wanneer die opengaat.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.