Artificial Intelligence: wat is het?

Artificial intelligence, oftewel AI; je hoort en ziet het overal. In films wordt vooral het beeld geschetst van AI als in robots die de wereld gaan overnemen. Maar in werkelijkheid is het een stuk minder heftig, de mens is namelijk nog helemaal niet in staat om zulke robots te bouwen. Maar wat is AI dan wel?

Artificial Intelligence is het bouwen van slimme machines die in staat zijn om zichzelf te verbeteren door het denkvermogen van de mens te kopiëren. Ze worden geprogrammeerd met algoritmes die niet alleen een probleem oplossen, maar ook onthouden hoe ze dat deden zodat ze het de volgende keer efficiënter of beter kunnen doen. AI is dus niet alleen de typische robot die je misschien in gedachten hebt, het zit bijvoorbeeld ook in het algoritme dat bepaalt welke Facebook berichten je te zien krijgt.

Verschillende types Artificial Intelligence

Onder de generaliserende term AI wordt onderscheid gemaakt in vier types. Namelijk:

  • Non-psychological AI = Dit type AI doet dingen die intelligentie vereisen als ze door de mens gedaan worden. Verder neemt het vooral werk uit handen van de mens. We zouden het ook zelf kunnen doen, maar we willen niet omdat we te lui zijn, het te gevaarlijk is of het vies werk is. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan werk in een fabriek.
  • Weak AI = AI die is gespecialiseerd in 1 taak, een taak die te moeilijk is voor het menselijk brein. Een voorbeeld hiervan is Deep Blue, de schaakcomputer die in 1997 de wereldkampioen schaken van dat moment versloeg.
  • Strong AI = AI die meerdere taken kan uitvoeren. Hieronder vallen weer de subtypen mens-gelijke AI en niet-mens-gelijke AI. De eerste redeneert en denkt als een mens, terwijl de tweede niet-menselijke maar computer-intelligentie ontwikkelt.
  • Superintelligentie = Dit is AI die de totale menselijke intelligentie overstijgt en meer kan doen dan de mens ooit zal kunnen. De robots die je in films ziet, vallen onder deze vorm van AI.

AI behoort niet tot een bepaald vakgebied, maar kan overal toegepast worden. Je kan AI dus als het ware zien als een brug tussen verschillende disciplines die zorgt voor vooruitgang.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.