Apple watch op pols

Zo gebruik je je Apple Watch zonder deze aan te raken

Je leest het goed. Je kunt je Apple Watch bedienen zonder deze aan te raken. Alles wat je nodig hebt zijn je vuist en en een functie die Apple AssistiveTouch noemt. Handig als je je andere hand vol hebt of nog subtieler je horloge wil bedienen. De trouwe Apple volgers kennen deze feature misschien al langer, maar de laatste tijd zien we opeens meerdere filmpjes op TikTok over deze toffe feature. Wij leggen je nog even precies uit hoe het werkt én hoe je het kunt aanzetten.

Zie je het al voor je?

Om deze bewegingen te detecteren gebruikt Apple verschillende ingebouwde functies, zoals de gyroscoop, de versnellingsmeter en de optische hartslagmeter. Er wordt zelfs gebruikgemaakt van machine learning om subtiele bewegingen te kunnen meten. Apple kijkt naar spierbewegingen en activiteiten van de pezen om in te schatten hoe je je hand beweegt.

Wat visueel ingesteld? In onderstaande video, onderdeel van een Keynote waarin Apple deze feature introduceerde, zie je nog even kort hoe het eruitziet.

En wat kan ik ermee?

De vuistbewegingen vervangen acties die je normaal met aanrakingen doet. Je activeert AssistiveTouch door twee keer een gebalde vuist te maken. Vervolgens kun je gebruikmaken van de standaard ingestelde mogelijkheden:

MobileMobile

  • Naar het volgende item gaan: Knijp (tik met je wijsvinger tegen je duim)
  • Naar het vorige item gaan: Knijp tweemaal (tik tweemaal snel met je wijsvinger tegen je duim)
  • Op een item tikken: Maak vuist (maak een vuist van je hand)
  • Het taakmenu oproepen: Maak tweemaal vuist (maak snel tweemaal een vuist van je hand). Via het taakmenu kun je een aantal taken uitvoeren via AssistiveTouch, zoals scrollen, op de Digital Crown drukken en meer.

Wil je liever de gebaren aan andere acties gekoppeld hebben, dan kan dat via het menu. Met deze bewegingen kun je als het goed is alles doen wat je normaal met aanrakingen kan doen. Van telefoontjes opnemen, een menu openen, het scherm tikken, tussen schermen en apps bewegen, Apple Pay gebruiken en Siri activeren.

Hoe zet je het aan op je Apple Watch?

Voor je begint, deze functie staat niet standaard aan. AssistiveTouch is te gebruiken op Apple Watch Series 6 en nieuwer en Apple Watch SE. Ook moet je de laatste versie van watchOS hebben. Om AssistiveTouch in te schakelen op je Apple Watch volg je de volgende stappen:

  1. Open de Instellingen-app
  2. Kies voor ‘Toegankelijkheid’ en vervolgens op ‘AssistiveTouch’.
  3. Tik op ‘AssistiveTouch’ om dit in te schakelen en tik op ‘OK’ om te bevestigen. Klik hier op ‘Probeer het nu’ om korte animaties met uitleg te bekijken.

De functies van AssistiveTouch kun je ook inschakelen en en aanpassen in de Apple Watch-app op je iPhone.

Ga jij je Apple Watch nu anders gebruiken?

Ik vond het zelf best wel lastig om onder de knie te krijgen en gebruik het toch niet zo vaak als ik dacht. Het aanraken van m’n horloge is voor mij niet heel storend en het komt nauwelijks voor dat ik deze functie gebruik. Alleen als ik vieze of natte handen heb, bijvoorbeeld tijdens het koken of bakken, of als ik op de fiets zit gebruik ik de handsfree bediening af en toe. Maar voor mensen met beperkte mobiliteit kan dit absoluut een uitkomst zijn. Even oefenen, maar dan lukt het! Heb jij het al geprobeerd of ga je het proberen?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.