Apple privacy

Apple lanceert grappige video’s over privacy op je iPhone

Zaterdag is het Data Protection Day. Het is cliché om te zeggen, maar natuurlijk zou elke dag Data Protection Day moeten zijn. Vaak vinden mensen het een moeilijk onderwerp. Het lijkt heel ingewikkeld en mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Apple heeft meerdere manieren bedacht om het beschermen van je gegevens iets toegankelijker te maken. 

Apple meent dat privacy een fundamenteel menselijk recht is. Daarom wil het privacy toegankelijker maken voor gebruikers van iPhones. Dat doe je niet alleen door de mogelijkheden voor privacy makkelijk vindbaar te maken op toestellen, maar ook door daarover te communiceren. Daar is het deze week natuurlijk een goed moment voor met de naderende dag van de databescherming. 

Grappige film

Apple heeft samen met acteur Nick Mohammed uit Ted Lasso een film gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je iPhone kan helpen je privacy te beschermen. De film is opgeknipt in hoofdstukken en werd gemaakt door Jonathan Krisel, de regisseur van de Amerikaanse comedy serie Portlandia. Geen wonder dus dat het wegkijkt als een goede serie. In de film neemt een Apple-medewerker (leuk weetje: de persoon is ook écht een Apple-winkelmedewerker) de acteur mee in de privacymogelijkheden van zijn iPhone. Terwijl hij wakker wordt, terwijl hij zich scheert, terwijl hij een smoothie inschenkt. We hebben de video’s al bekeken en kunnen je zeggen, er zit een heerlijk vleugje sarcasme in. Toch zitten er tussen de grappen en grollen wel degelijk boodschappen. Er wordt uitgelegd hoe je in je mail privacybescherming aanzet, maar ook dat marketeers kunnen zien wanneer je een mail hebt geopend (en hackers trouwens ook). Waardevolle informatie in een leuk jasje.

Apple wil echter niet alleen zenden, het wil ook het gesprek aangaan. Daarom is er een presentatie in de Apple Store die je gratis kunt bijwonen. ‘Today at Apple’ heten de regelmatig terugkerende sessies die in de winkels worden gehouden over een veelheid aan onderwerpen. Er schijnen wereldwijd elke week wel 15.000 sessies te zijn. Je kunt je inschrijven voor de sessie over ‘Taking Charge of Your Privacy on iPhone’. Hierbij geeft Apple je na de informatieve sessie  over wachtwoorden, mailprivacy, locatiediensten, app-tracking, veiligheidschecks en de app privacy-rapportage ook de kans om vragen te stellen.

Databescherming en privacy

Privacy is niet een heel visueel onderwerp, maar het is wel aan de hand van voorbeelden uit te leggen. Aan de hand van een voorbeeld in de Weer-app legde Apple uit hoe het zit met je locatie. Zo kun je de app Weer gebruik laten maken van je locatie. Je kunt het niet toestaan, maar sta je het wel toe, dan heb je de keuze tussen locatiediensten toestaan als je de app gebruikt of maar één keertje. Er is daarbij ook nog een ‘precisie’-sectie, waarbij je kunt aangeven hoe precies het moet worden weergegeven. Dus: het weer in je buurt, of in je woonplaats. Je kunt altijd in de privacy-instellingen van je iPhone zien welke apps er allemaal gebruik maken van locatiediensten en deze waar nodig aanpassen.

Apple krijgt regelmatig vragen over privacy, bijvoorbeeld waar het gaat om FaceID: daarvan denken mensen dat hun informatie wordt opgeslagen op een server en dat dat onveilig is. Daarnaast willen veel klanten meer weten over hoe het zit met tracking apps en weten ze vaak gewoon niet waar ze moeten beginnen als het om privacy gaat. Er zijn veel keuzes en het is aan techbedrijven om klanten door die keuzes te navigeren. Tot slot geeft Apple 5 privacytips:

1. Locatie

Je kunt bepalen wanneer en hoe apps toegang hebben tot je locatie. Controleer je iPhone om er zeker van te zijn dat je geen locatiegegevens deelt met iemand die je niet wilt. 

Ga naar: Instellingen → Privacy & beveiliging → Locatiediensten:

Je hebt de keuze om de toegang te beperken: Nooit, Vraag het de volgende keer of Als ik deel, Tijdens het gebruik van de app. 

2. Bescherming van e-mail 

E-mails die je ontvangt van derden kunnen je mailactiviteit ontdekken en deze informatie gebruiken om informatie over je af te leiden en je te volgen voor reclamedoeleinden. Mailbescherming verbergt je IP-adres zodat de afzender je andere online activiteiten niet kan zien. Het verbergt ook je exacte locatie en voorkomt dat afzenders kunnen zien of je een e-mail hebt geopend.

Ga naar Instellingen → Mail → Privacybescherming

3. Tracking 

Sommige apps volgen je activiteiten in apps en websites van andere bedrijven. Je kunt nu kiezen of je dat wilt toestaan of niet of dat ze om toestemming moet vragen.

Ga naar Instellingen → Privacy & beveiliging → Volgen: Je hebt de keuze om tracking voor specifieke apps in of uit te schakelen, of helemaal uit te schakelen. 

4. Veiligheidscontrole 

Als je ooit snel wilt stoppen met het delen van je gegevens of als je het delen met individuele personen en apps wilt controleren en bijwerken, kan de nieuwe Veiligheidscontrole van Apple je helpen. Veiligheidscontrole Wijzigingen worden discreet doorgevoerd. Mensen of apps waarmee je niets meer deelt, worden hierover niet gewaarschuwd.

Ga naar Instellingen → Privacy en beveiliging → Veiligheidscontrole.

5. Passkeys 

Passkeys is een nieuwe functie waarmee je je kunt aanmelden bij een website of dienst zonder dat je je gebruikersnaam en wachtwoord hoeft op te geven om te bewijzen wie je bent. Het is een eenvoudigere en veiligere aanmeldingsmethode, met een unieke digitale sleutel die alleen werkt op de site of app waarvoor hij is gemaakt. Passkeys werken met Touch ID of Face ID om je aanmelding te verifiëren.

Om een passkey in je iPhone en iCloud Keychain op te slaan, doe je een van de volgende dingen:

– Voor een nieuw account: voer in het aanmeldingsscherm voor een account een accountnaam in.

– Voor een bestaand account: meld u aan met uw wachtwoord en ga vervolgens naar het scherm voor accountbeheer.

Wanneer je de optie ziet om een wachtwoord voor het account op te slaan, tik je op Doorgaan.

Je wachtwoord wordt opgeslagen.

Vanaf zaterdag is de privacysessie standaard deel van de ‘klasjes’ in de Apple-winkels. Wil je meer weten over de privacy van je iPhone en andere Apple-toestellen? Kijk dan ook op Apple.com/privacy.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.