apple arcade op verschillende devices
Bron: apple.com

Apple Arcade op iPad kan gamers nog verrassen

Als je een verstokte gamer bent die zelfs in haar slaap haar handen in controller-vorm houdt, dan ben je misschien wel eens toe aan het iets anders. Wij hebben Apple Arcade geprobeerd en dat is zeker een aanrader voor als het eens anders moet. Zeker op de iPad komt de dienst tot zijn recht.

Eerst even een geheugenopfrisser, want wat is Apple Arcade ook alweer? Arcade is een abonnementsdienst van Apple waarvoor je maandelijks een bedrag (4,99 euro) betaalt. Hiervoor krijg je toegang tot een bibliotheek met spellen, die je op allerlei Apple-apparaten kunt spelen. Je kunt zelfs spelen op het ene apparaat en dan later doorspelen op het andere apparaat.

Apple Arcade

Veel spellen die op Apple Arcade staan, vind je nergens anders. Het gaat wel meer om artistieke familiespellen dan dat je er terecht kunt voor gewelddadige shooters. Denk dus aan sportspellen, puzzelgames, RPG’s en strategiespellen. Je kunt zelfs zoeken op spellen die je als beginnende speler het beste kunt doen, of juist met zijn tweeën. Je kunt alle spellen vrij spelen, zonder dat je extra kosten hebt aan bijvoorbeeld downloadbare content.

Uiteindelijk voelt het dus als een heel compleet geheel. Goed om te weten: dit is geen streamingdienst voor games, dus je moet het spel wel eerst op het apparaat installeren. Dat is over het algemeen snel gefixt, dus daar heb je verder geen omkijken naar. Het is wat dat betreft heel erg des Apples: zodra je alles opstart, ook al start je je iPad voor de eerste keer op: binnen een kwartier kun je al je eerste Apple Arcade-game spelen. 

Artistieke games

Wat ik erg kan waarderen aan deze gamedienst, is dat het juist even niet gaat om die bombastische AAA-titels, maar juist om de games die net zo tof zijn en het heel anders aanpakken. Eén van mijn favorietjes, Sayonara Wild Hearts, staat er bijvoorbeeld tussen. Een geweldige ritmegame die ik echt uren kan spelen. Mini Motorways is ook heel gaaf, want hierin moet je een soort netwerk bouwen voor auto’s. Ik ben zelf veel avonden voor het slapengaan bezig geweest met Alba, waarin je in een prachtig gebouwde wereld foto’s moet maken van vogels en andere dieren. 

Er wordt soms gezegd dat er te weinig vernieuwing is op het platform, maar mocht je er al een tijdje niet hebben gekeken, dan zou ik dat maar doen. Sinds vrijdag 2 april staan er 30 nieuwe games op Apple Arcade. Denk bijvoorbeeld aan Wonderbox, waarin je je held de wereld door moet helpen door met personages te praten en puzzels op te lossen. Het is heel schattig en compact, waardoor je ineens een uur verder bent en denkt dat je net tien minuten aan het spelen bent. Bovendien kun je levels maken en die van anderen spelen, waardoor deze game interessant blijft. De Braziliaanse ontwikkelaar Aquiris zelf voegt daar ook wekelijks een nieuw level (diorama) aan toe. Plus, je kunt de diorama’s met tot vier mensen spelen, waardoor het ook nog heel gezellig is. 

Ustuo Games

Tijdens een online meeting over Apple Arcade konden we ook praten met Dan Gray van Ustuo Games. Deze Londense gamemaker vertelde een interessant verhaal. Hij wilde graag dingen maken voor non-gamers, zodat mensen die normaliter niet gamen zowel qua onderwerp als qua gameplay geïnteresseerd zijn. “Dus geen draken, want dat werkt mensen vaak tegen. We zijn toen met Alba: A Wildlife Adventure gekomen. Het is een game voor gezinnen en wat zo tof is, dat is dat kinderen op straat nu ook echt de vogelsoorten herkennen. Een soort Pokémon, maar dan echt.”

MobileMobile

Dan heeft met zijn studio eerder enorm grote successen gehad met Monument Valley, dus het is best een omschakeling om zo’n familiegame te maken. Tegelijkertijd hielp de pandemie daarbij. “We wilden eerst twee weken vanuit huis werken, maar we kwamen uiteindelijk niet terug naar kantoor door alle maatregelen. Ik denk dat het ervoor heeft gezorgd dat Alba veel persoonlijker is geworden. Je zag mensen hun kinderen ineens binnenlopen in een videomeeting en daardoor had je heel andere gesprekken met elkaar dan je normaal zou hebben. Je kunt elkaar daardoor beter begrijpen en ik denk dat het eiland en de dialoog in het spel hierdoor echt veel oprechter overkomt.”

Meer games

Apple Arcade staat vol met games om van te genieten en het is goed dat Apple heeft begrepen dat de abonnees graag meer games per maand krijgen. Met de games die in april zijn toegevoegd, zit het wel snor: er zitten veel leuke exemplaren bij die je ook als je geen gezin hebt, met plezier zal spelen. Zeker op het grote scherm van de iPad, waardoor je nog meer in die spelwereld wordt gezogen. Het heldere scherm laat de kleuren uit het spel echt knallen en je kunt dankzij grote knoppen ook met worstenvingers de game goed besturen. 

Naast voor online shoppen is me als niet-iPad-gebruiker echt opgevallen hoe handig zo’n tablet is. Zeker als je ondertussen Formule 1 aan het kijken bent op de televisie, of een film. Juist de games van Apple Arcade vragen over het algemeen niet constant je volle aandacht, waardoor hij je heel makkelijk laat multitasken voor dubbel de fun. Ik raad het dan ook zeker aan: de iPad bewijst zich met Apple Arcade als een gamedevice, zij het voor heel andere spellen dan je misschien gewend bent. 

Je kunt Apple Arcade ook op een iPhone spelen. Houd TechGirl in de gaten, want binnenkort verschijnt onze bespreking hiervan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.