Annelijn Weerman

Annelijn Weerman switchte in de pandemie van toerisme naar tech

Ze hoefde alleen maar trots op LinkedIn te schrijven dat ze haar omscholingstraject met succes had afgerond en ze had de banen voor het kiezen. Dat terwijl onze potentiële TechGirl van de Maand, Annelijn Weerman, een jaar geleden nog in de reisbranche werkte.

Annelijn Weerman laat niet alleen zien dat je in de IT veel makkelijker aan een baan komt dan in de meeste branches, ze laat ook nog zien hoe snel het kan. “Ik was 19 toen ik begon met werken en heb altijd in de toerismebranche gewerkt. Ik begon als stewardess, ging toen bij een grote reisorganisatie op de klantenservice werken en na 7,5 jaar veranderde ik van werkgever. Echter kwam er een grote reorganisatie aan en toen moest mijn collega weg. Het coronavirus was toen al volop aanwezig in ons leven en ik besloot voor te stellen om weg te gaan.”

Een duwtje in de goede richting

Dat deed Annelijn niet alleen voor haar collega, die dan kon blijven. Ze deed dat ook om zichzelf dat laatste duwtje te geven in de richting van tech. “Ik had altijd al een grote interesse in tech. Toen ik een jaar of 15 was bouwde ik al mijn eigen pc. Die technische kant vond ik altijd leuk en ik wilde dan ook al langer de overstap maken. Welke opleiding ik dan zou doen wist ik niet zo goed. Ik had een vaste baan en dan ga je toch niet zo snel een opleiding erbij volgen. Toch was het altijd mijn droom. Door die reorganisatie heb ik dus uiteindelijk besloten om mijn droom te volgen.”

Hoewel er een droom was, was er geen plan. “Ik had eigenlijk geen idee welke opleiding ik wilde doen of kon doen. Ik ben toen flink research gaan doen: NCOI, LOI; ik overwoog allerlei instanties en kwam toen op Facebook een gesponsorde post tegen van de Techionista Academy. Hun ambitie is om meer vrouwen te werven in de IT en dat vond ik een mooie gedachte. Toen heb ik me er meer in verdiept en merkte ik dat het ook echt aansloot bij wat ik zocht. Puzzelen, problemen oplossen, dingen bouwen: dat móést ik proberen.”

Eind september startte Annelijn en een half jaar later was ze klaar. “Ik heb heel veel geleerd, en ik vind het heerlijk om als data engineer te puzzelen: ik word er nog voor betaald ook! Ik heb de toerismesector door corona enorm zien instorten en ik wist dat het niet verstandig was om in het toerisme te blijven, dus ik ben dubbel blij dat ik die keuze heb gemaakt.”

Creates

“Half februari heb ik meteen trots op Linkedin gezet dat ik mijn certificaat had behaald. In die post zette ik een heleboel hashtags en voor ik het wist reageerde iemand van Creates: ‘Wellicht is Creates een mooie plek om je kennis tot zijn recht te laten komen?’ Ik keek eerst wel de kat uit de boom, maar na een paar gesprekken ging het balletje snel rollen en voor ik het wist had ik een aanbod.”

Creates was niet bepaald de enige. “Ik had na dat laatste examen al snel vijf tot zes sollicitaties lopen. Ik werd benaderd door recruiters via LinkedIn, maar Techionista Academy benaderen ook bedrijven waar ze dan studenten aandragen. Uiteindelijk ging het tussen Ilionix en Creates. Het is Creates geworden. Vanuit de Caesar Groep (de overkoepelende organisatie van Creates) ben ik momenteel werkzaam voor Cito, dé Nederlandse kennisorganisatie op het gebied van toetsen, meten en volgen. Supertof om zo een kijkje in de keuken te krijgen bij een ander bedrijf. Ik leer steeds meer en dat zal zo blijven als ik naar andere klanten van Creates ga.”

Creates is een digital agency. Wij helpen andere bedrijven met een technologische oplossing voor hun data. “Wat ik leuk vind aan Creates is dat het zo persoonlijk is. We hebben echt een “human touch”. Waar andere consult IT bedrijven misschien alleen denken vanuit een oplossing, zoeken wij graag uit wat de vraag is achter de vraag. Wáárom zoekt een bedrijf naar deze oplossing? Een Creator is ook altijd een beetje koppig, wij nemen niet zomaar iets voor waar aan. Wij denken graag outside the box op een creatieve manier om zo tot de beste oplossing voor onze klant te komen.”

“Verder zijn zowel Caesar als Creates erg persoonlijk naar haar medewerkers. Er worden enorm veel activiteiten georganiseerd om een goede band te behouden. Zo leerde ik mijn Creates collega’s kennen via een online pubquiz, nog vóór mijn eerste werkdag. Ook heb ik meegedaan met een online kookworkshop. Half april kregen alle medewerkers van Caesar een VR-bril uitgereikt wat mooi aansluit op de nieuwe strategie van Caesar.”

Annelijn Weerman

Niet dat alles makkelijk is, want het werk is voor Annelijn zeker een uitdaging. “De transitie van theorie naar praktijk vond ik heel spannend. Je krijgt qua theorie een goede basis bij de Academy, maar ik moet nog veel leren om het in de praktijk te brengen. Dat vind ik alleen maar leuk. Ik dacht aan het einde van de studie ook wel van: oke, maar wat kan ik nu? Wat heb ik een bedrijf te bieden? Maar zodra je er zit, weet je dat je meer weet dan je eerst dacht. Wees dan ook niet bang om het in de praktijk te brengen. Gewoon doen.”

Daarnaast vind Annelijn het mooi dat het niet leeftijdsgebonden blijkt te zijn, werken in de IT. “Het viel me bij de Academy op dat onze groep uit vooral vrouwen bestond. De ene kwam uit Egypte, de andere uit Polen, de ander was 60 jaar oud… Een carrièreswitch doen kan altijd, dus laat je niet belemmeren door je leeftijd. Je moet niet denken in belemmeringen. Als je denkt dat je te oud bent: nou en, je moet in de IT sowieso blijven leren. Er was ook een student met een kind, die had de baby dan op schoot tijdens (online) colleges.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.