Anne Marie Droste

Anne Marie Droste: “Er is een crisis in Nederland van vrouwen die geen kinderen krijgen”

Twaalf maanden ‘proberen’ duurt het, voordat je een vruchtbaarheidsspecialist mag raadplegen. Voor onze potentiële TechGirl van de Maand Anne Marie Droste ging dat niet werken. Ze wilde weten hoe haar eitjes er op dat moment voor stonden, voordat ze met haar vriend op wereldreis ging. Het idee van Grip Fertility ontstond zo ook: “Een soort Fitbit voor je eicellen”, zegt Anne Marie er zelf over.

“We geven mensen inzicht in de vruchtbaarheid door een bloedtest die je gewoon thuis kunt doen. Het zijn dezelfde tests als die ziekenhuisspecialisten voor je doen, om uit te sluiten of je niet vruchtbaar bent. Je kunt in ons land echter pas na twaalf maanden proberen zwanger te raken, in aanmerking komen voor deze tests. Via ons medische stelsel tenminste, want via Grip Fertility kan dit dus ook als je nog helemaal niet van plan bent om met de pil te stoppen”, legt Anne Marie Droste uit.

Klinische juistheid van de test

De 7 tot 10 druppels bloed die je opstuurt worden door hetzelfde lab gecheckt als de tests van ziekenhuis. Je krijgt vervolgens wel een gesprek met een arts over hoe je ervoor staat. Zo krijg je niet alleen inzicht in of je een verminderde vruchtbaarheid hebt, maar ook leer je of je bijvoorbeeld PCOS hebt. “De klinische juistheid van onze test is gegarandeerd”, aldus Anne Marie.

“Hoewel ik heel blij ben dat we in Nederland een zorgstelsel hebben dat is ingericht op eerst ziek zijn voor je iets gaat doen, staat er nu een generatie vrouwen op die niet eerst ziek willen worden om te weten hoe het leven ervoor staat. We zijn ook zeker niet in plaats van je huisarts, we zijn een soort Fitbit voor eicellen, om je inzichten te geven die je levenskeuzes kunnen beïnvloeden.”

En dat dus allemaal omdat Anne Marie zelf behoefte had aan meer inzicht. “Ik wilde met mijn vriend op wereldreis op mijn 31ste, dat vond ik toch een beetje eng. Na een reis van twee jaar moet je maar net stabiliteit vinden en ben je zo 34/35 jaar oud. Natuurlijk zijn er genoeg verhalen van mensen die op hun 39/40ste gezonde kinderen krijgen. “

“Maar, ik ben een nerd, ik ben de statistieken gaan opzoeken en daarvan bleek van de hogeropgeleide vrouwen in Nederland 27 procent nooit kinderen te krijgen. Dat vond ik al vrij hoog, maar hier schrok ik van: 60 procent van die 27 procent heeft daar spijt van. 1 op de 8 hoogopgeleide vrouwen in Nederland zou moeder willen worden, maar wordt dat nooit. Dat vind ik veel.”

Hoe dat komt is duidelijk: we zijn niet allemaal meer op ons 22ste klaar met studeren en klaar om thuis te zitten met de kids. Dat is financieel ook een flinke uitdaging. “Biologisch gezien zijn we te oud om kinderen te krijgen. We krijgen ons eerste kind gemiddeld op ons 34ste. Nu kun je denken: nou hup, allemaal weer op ons 22ste een babytje krijgen, maar dat past niet meer bij de manier waarop we leven. We kunnen die trend niet omdraaien, denk ik.”

Een weloverwogen besluit

Anne Marie Droste: “Je moet als je ouder wordt een keuze maken zonder dat je hier ook maar iets van data of support bij hebt. Je kunt online natuurlijk wel de gemiddelde vruchtbaarheidsafname vinden, maar je wil weten wat het voor jou persoonlijk is. Dat is waarom ik Grip Fertility zo belangrijk vindt: het geeft je data zodat je een iet beter overwogen besluit neemt.”

“Natuurlijk kunnen we niet zeggen of je inderdaad makkelijk zwanger raakt en of je uberhaupt een baby zal krijgen, maar het geeft je wel toegang tot informatie rondom vruchtbaarheid zodat je weet dat je eerst nog een jaar aan je lijf zal moeten werken. Waarom zou je dat pas achteraf gaan bekijken als het misschien al te laat is? Voor mij was dat een heel belangrijke overweging, ondanks dat ik geen supersterke kinderwens heb.”

Leed voorkomen, dat is wat Anne Marie Droste en haar team hopen te doen met Grip Fertility. “Ik ben zo blij dat tech bestaat. “Dankzij doorbraken en technologie is het een stuk beter mogelijk om zorg te personaliseren. Denk ook aan medicatie: je moet nu zelf maar uitvinden welke anticonceptiepil het beste voor je werkt. Tech gaat ons in de toekomst helpen om betere voorspellingen te doen en ons leven een stuk makkelijker te maken.”

“Ik ben enthousiast over Grip Fertility omdat het enerzijds die test is, maar ook een manier om vrouwen een stem te geven. De Nederlandse vrouw is heel ontevreden over de geboden gezondheidszorg waar het gaat om zwanger worden. Tech maakt nu mogelijk zelf het heft in eigen hand te nemen. Niet alleen om meer te weten te komen over jezelf, maar ook om een beter geïnformeerd gesprek te voeren met de medisch expert.”

De maakbare zwangerschap

Zwangerschappen plannen, het raakt het ‘maakbare leven’, een onderwerp dat enorm gevoelig ligt. “Mensen vinden er heel veel van. Maakbaarheid is eng. Er is een culturele overtuiging dat zwanger worden niet teveel gepland moet worden. Als je gelukkig genoeg bent dat je zwanger mag worden, dan moet je daarvoor offers brengen.”

“Zeker is zwanger worden iets magisch, maar we onderschatten wat het effect is van dingen die op het leven van jonge vrouwen invloed uitoefenen. Er is niets mis met proactief over je voorplantingsgezondheid na te denken in plaats van reactief. Over tien jaar zeggen we het echt niet meer: ‘Wil je een kind, begint maar gewoon, we zien het wel.’”

Wat voor Anne Marie vooral heel ironisch is, is dat mensen denken dat haar bedrijf wil zorgen dat vrouwen later kinderen krijgen. “Het tegendeel is waar. Iedereen die de test doet denkt eerst: wow, ik moet eerder aan kinderen beginnen! Mensen zijn zich er veel meer bewust van hoe hun lichaam werkt. Bovendien moet je nog steeds dingen met een arts bespreken, we zijn niet in plaats van de zorg, maar je kunt wel een ander gesprek met je arts voeren op het moment dat je zelf alvast een stapje verder bent. We adviseren mensen in het gesprek over de uitslag ook over wat ze het beste kunnen bespreken met hun arts. Zo heb je een veel intelligenter gesprek.”

Het is natuurlijk een enorm gevoelig onderwerp, niet alleen dat maakbare, maar ook weten hoe je ervoor staat. “Veel vrouwen weten niet of ze het wel willen weten, want wat als blijkt dat je weinig eitjes hebt en al binnen een paar jaar moet beginnen? Dat is best eng. Maar tegelijkertijd is het ook naïef om te denken: Oh, dan kunnen we het beter niet weten.”

“De meeste issues zijn prima te behandelen, maar het kan wel een paar jaar duren voor je ze onder controle hebt. Prima, als je 28 jaar bent, maar als je 36 bent dan is twee jaar ineens heel lang. Mensen moeten zelf besluiten of die stress van het weten ze het waard is, maar het realistische antwoord is: je maakt je nu al zorgen, als je weet wat er aan de hand is, kun je er gericht iets mee doen.”

Het moge duidelijk zijn, Anne Marie is enorm gedreven. Niet alleen om haar bedrijf succesvol te runnen als ceo en co-founder, maar vooral om vrouwen te helpen. “Ik vind het zo waanzinnig gaaf dat er vrouwen zijn die nu al andere keuzes kunnen maken door de test. We hebben zulke dankbare klanten. En vergis je niet, we verkopen geen lampen, het is heel heftig. Ik was er eerst zo zenuwachtig over. Maar mensen zijn juist heel blij met ons, want als ze bepaalde dingen over zichzelf niet wisten, dan konden ze de rest van hun leven spijt hebben in plaats van nu actie te ondernemen.”

Visie en skills

Maar ja, ceo zijn heeft ook zo zijn sores. “Ja, praat me niet van de administratieve zaken rondom payrolling, contracten, legal, enzovoorts. Maar het hoort bij de baan. Een goede ceo heeft bovendien een visie en de skills om andere mensen die visie te laten geloven. We zijn nu vier maanden verder en het is nu al zo doorontwikkeld, dat is geweldig om te zien. Het is moeilijk en leuk aan ceo zijn om mensen te overtuigen dat je bedrijf hun tijd waard is.”

“Ik ben niet de ceo van een groot bedrijf, maar in mijn vorige baan bij een investeringsmaatschappij heb ik wel een bedrijf van drie personen zien uitgroeien tot een organisatie van 300 man. Leuk detail: de ceo daar was een van mijn beste vrienden en een van de eerste investeerders in Grip Fertility. Ze heeft me zoveel bijgebracht over hoe een bedrijf reilt en zeilt. Juist omdat ik ook co-founder ben zit ik er als ceo met veel meer overtuiging en passie in.”

Dat klopt, want als één ding als een paal boven water staat, dan is het hoe enorm gedreven Anne Marie is. “Natuurlijk steek ik zoveel tijd in het bedrijf omdat het commercieel interessant is, maar ook omdat ik denk: er is een crisis in Nederland van vrouwen die geen kinderen krijgen. We doen net alsof het niet bestaat, omdat we het eng vinden om iets met maakbaarheid te doen. Maar ik wil dat veranderen. Aan alle vrouwen die ook een bedrijf willen runnen, kan ik alleen maar zeggen: gewoon doen.”

“Mensen die een bedrijf starten proberen het, soms gaat het mis, maar wat dan nog? Het gaat echt je kans op een baan straks niet verpesten. De downside van het niet proberen is klein, de upside van het wel proberen is bijna ongelimiteerd. Doe het gewoon. Ook als je denkt dat je onvoldoende skills hebt, er is zo weinig bewijs te vinden dat je een diploma of een bepaalde set vaardigheden moet hebben voor je ergens aan begint: probeer het!”

Anne Marie Droste is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Volgende week opent de stemronde, dus houdt TechGirl.nl in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.