Anna Chung

Anna Chung: “Cybersecurity is veel breder dan mensen denken”

Malware, online dreigingen, scams… Er zijn heel veel TechGirls die zich dagelijks inzetten om ons hiertegen te beschermen. Zo ook onze potentiële TechGirl van de Maand Anna Chung. Zij is principal researcher bij Unit 42. Het is het threat intelligence team van Palo Alto Networks, een van de grootste cyber security-bedrijven ter wereld.

Anna werkt inmiddels een jaar voor Unit 42, nadat ze bij Uber het global fraud intelligence programme leidde. Toch was het leiden van een IT-team helemaal niet zo logisch, in haar geval. “Ik had na mijn studie International Affairs een baan als vertaler bij internationale zaken, maar toen ik eenmaal startte, heb ik mijn manager weten te overtuigen om me meer te laten doen. Ik realiseerde me dat er een connectie is tussen internationale zaken en cyber security en zodoende ging ik meer doen met open source systemen.”

Technologische ontwikkelingen

Technologie verandert alles, dat weet Anna maar al te goed. “Er is een groep hackers en die worden natuurlijk door nieuwe technologische ontwikkelingen enorm empowered. En ze kunnen over de grens, zelfs over de wereld, opereren. Ik heb het geluk dat mijn huidige job daar raakvlakken mee heeft. Palo Alto Networks werkt samen met overheden en heeft daarbij een adviserende rol. Ik help ook diverse adviesgroepen met mijn inzichten.”

Het klinkt alsof Anna enorm veel heeft geleerd sinds ze International Affairs studeerde en dat is ook zo. “Als mensen aan cyber security denken, dan halen ze daar vaak rekenkunde, coderen en engineeren bij. Alsof je supertechnisch moet zijn. Dat is echter lang niet altijd relevant. Natuurlijk behoren er zeker zwaar technische delen tot cyber security, maar het is veel breder dan je denkt. Er is een kans voor iedereen. Er zitten bijvoorbeeld ook legal aspecten aan, of privacyvraagstukken. Ik raad mensen aan meer te leren over cybersecurity, want je kunt er echt iets in vinden wat bij je past.”

Palo Alto Networks

Bij Palo Alto Networks worden verschillende security-oplossingen aangeboden. “Van Internet der Dingen tot Cloud en onze nieuwe generatie firewall. Het is aan mijn team om ervoor te zorgen dat dreigingen binnen het cybersecurity landschap zichtbaar worden gemaakt. We zorgen dat de data toegankelijk wordt. Zo kunnen mensen sneller zien wat de echte dreiging is, hoe deze impact heeft en welke acties er direct moeten worden verricht.” Anna wordt er blij van om iets te doen waar ze zo in gelooft en wat een bijdrage levert aan de veiligheid van bedrijven.

“Die passie voor mijn baan komt onder andere omdat ik elke dag bijleer. Er zijn steeds nieuwe tools, nieuwe tactieken, enzovoort. Ik vind het ook fijn dat je in deze industrie met mensen werkt . Immers heeft alles met cybersecurity te maken met zowel menselijke fouten als technische fouten. Ik vind het heel interessant om menselijk gedrag te bestuderen. Ik wil de menselijke motivatie onderzoeken: waarom hacken hackers?Daar proberen we achter te komen. We monitoren alle ongewenste gedragingen en tools en onderzoekenhoe hacks of cyber-aanvallen kunnen gebeuren. De motivatie om cybercrime te plegen is vaak geld, hacktivisme of cyber spionage. Het is heel interessant om verder te begrijpen wat daarachter zit en hoe we dit in het vervolg kunnen voorkomen. Zodra we weten wat erachter zit, delen we die informatie ook met anderen, zodat zij zich ook beter kunnen wapenen tegen aanvallen van buitenaf.”

Unit 42

Anna heeft in haar jaar bij Unit 42 al mooie dingen voor elkaar gekregen. Ze heeft bijvoorbeeld ooit gesproken op een Black Hat Asia-conferentie over Hourglass , een roadmap om communicatie op het dark web te begrijpen. Anna is een bezige bij, want ze wil elke dag meer leren en meer doen, maar ze wil wel goed blijven prioritiseren. “En ja, ik kom van een niet-technische opleiding, waardoor ik nog veel technische theorie in me moet opnemen. Gelukkig is iedereen heel erg ondersteunend en vriendelijk bij Unit 42.”

MobileMobile

Anna is daar uiteindelijk vorig jaar begonnen nadat ze op security conferenties veel goede dingen over het bedrijf had gehoord. “Bij Unit 42 kan ik impact maken. De manier waarop we te werk gaan, past helemaal bij mij. Er wordt onderling tussen afdelingen veel informatie gedeeld en dat is belangrijk. Cybercriminelen praten ook veel en delen tools, waardoor wij dat beter ook kunnen gaan doen, zodat we het van een andere kant zien.”

Ook is Anna erg te spreken over de wereld waarin ze zich bevindt, waarvan veel mensen denken dat het voornamelijk mannen zijn. “Onze adjunct-directeur is ook vrouw en ongeacht wat iemands gender is: ik krijg van mijn hele team veel ondersteuning. Er is ook nooit iets gebeurd waardoor ik me onvoldoende gerepresenteerd voelde. Tegelijkertijd zou ik ook graag meer vrouwen willen uitnodigen hier deel van uit te maken. Ik doe soms mentorschappen voor vrouwen en mannen  en ik vind het super om ze te helpen navigeren op basis van waar ze nu staan, niet waar ze willen zijn.” Anna moet wel een goede coach zijn, want zij is in ieder geval blij met waar ze nu staat en laat dat ook zien.

Anna is in de race om TechGirl van de Maand te worden. De stemronde gaat eind juli open hier op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Hackatrain 2020
Hackatrain – dit jaar digitaal. Oersaai of goed opgelost?

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten