Meisje leest een boek

Als je dit snel leest, zie je dan de de fout?

Brigitte Bruijns is dol op lezen, van kinds af aan al. Van alles passeert de revue bij haar: van spannende verhalen tot wetenschappelijke bijdragen, maar ook ‘weinig nadenk’-artikelen. Voor haar werk ‘ploegt’ ze zware teksten door. Voor haar de vraag dus: kun je teksten sneller doorlezen, of is dat een hoax? En hoe zorg je dat het niet onnauwkeurig wordt? Ze onderzocht het voor haarzelf én ons. In dit artikel geeft Brigitte tips voor snellezen!

Een spannende thriller voor het slapengaan of onderweg in de trein. Een tijdschrift doorbladeren (liefst wetenschappelijk, maar een niet-bij-hoeven-nadenken vrouwenblad, is ook heerlijk). Ook voor mijn werk lees ik veel, zoals wetenschappelijke artikelen, langdradige e-mails van collega’s, protocollen, handleidingen en pagina’s vol met tekst voor Europese subsidieaanvragen. En dat is saai, taaie stof, in het Engels (als je geluk hebt door iemand geschreven die ook daadwerkelijk de Engelse taal machtig is) en gewoon héél, héél veel tekst. 

Daarom staat een cursus snellezen al een tijdje op mijn wensenlijst. Maar ja, wat voor cursus kies je dan? Dan moet je dus eerst het internet afspeuren en alle beschrijvingen lézen om te ontdekken wat bij je past. Gevolg: onderaan de to-do lijst. Deze blog is dan ook een mooie aanleiding om toch weer eens op onderzoek uit te gaan. 

Snellezen?

Eerst even wat feitjes! Lezen wordt gedefinieerd als het overbrengen van geschreven informatie naar de hersenen. Gemiddeld lezen we om en nabij de 150 tot 200 woorden per minuut. Anne Jones is de officieuze wereldkampioen snellezen met een leessnelheid van 4200 woorden per minuut. Deze blog bevat iets minder dan 800 woorden, dus ze leest deze post in minder dan 12 seconden! 

Op websites met snelleescursussen staan foto’s van mannen die zich als autoriteit voordoen en die, natuurlijk, beweren dat ze jouw leessnelheid drastisch kunnen verhogen. Echter… één van die eerste zoekresultaten gaat over het feit dat snellezen een broodje aap is

Wat is nou waarheid?

Er zijn wat eenvoudige trucjes om je snelheid van lezen op te krikken. De ‘Kennis van Nu’ heeft een interessante aflevering over snellezen, waarbij wetenschapsgoeroe Diederik Jekel uitlegt wat snellezen nou is en hoe je sneller kunt lezen. Volgens MINDF*CK’s presentator Victor Mids verspillen we de meeste tijd met het te veel bewegen van onze ogen. In een filmpje op YouTube demonstreert hij zijn kunsten op het gebied van snellezen.

Een veel beschreven techniek is alleen de woorden te lezen die in het midden van de pagina staan, door met je vinger over het midden van de pagina te gaan. Een variant hierop is zigzaggend over de pagina gaan en diagonaal de woorden te lezen. Een andere methode, die Diederik ook uitlegt, is het onderdrukken van je ‘innerlijke stem’. Blijkbaar hebben we allemaal een stem in ons hoofd, die wat je leest vertaalt naar een klank, ook wel subvocalisatie genoemd. Dit kost tijd, wat je leessnelheid verlaagt. 

Maar werkt het nou echt? Sneller lezen is niet de uitdaging, maar sneller lezen zonder begripsverlies is waar het om gaat. En bij veel van de leestechnieken gaat de leessnelheid wel omhoog, maar lukt dit niet zonder in te dammen op het begrijpen van de tekst. Had jij de fout in de titel gezien? 

Om begripsverlies te voorkomen zou je juist wel je ogen moeten bewegen, omdat je zo kan corrigeren voor misinterpretaties. Klank en spreken is de meest natuurlijke vorm van taal, in tegenstelling tot lezen. En dus zou je juist gebruik moeten maken van subvocalisatie.

Websites om jouw niveau te toetsen

Nu vraag jij je vast af hoe snel jij leest. Je kan een eenvoudige test doen op de website van Millian die het heeft over de Jochem Myjer tactiek; sneller kunnen spreken dan dat we gemiddeld lezen of spreken. Ikzelf deed 1 minuut en 20 seconden over de test (= zo’n 700 woorden/minuut). Stiekem is dat te snel, want het was te verleidelijk om sneller te lezen dan mijn ‘normale’ tempo. 

Je hebt een score van 645 woorden per minuut gehaald! Dat vertelde de website van effectivitijd mij (wat een geniale woordgrap trouwens!), met een vergelijkbare tekst als die ik gelezen heb op de site van Millian. Deze laatste heeft dan wel weer een ingebouwde timer. En volgens de site van Timension heb ik in 1 minuut 53 regels gelezen, wat neerkomt op ongeveer 530 woorden per minuut. 

Waarschijnlijk is een leessnelheid van 300 woorden per minuut het maximale waar een oogbol, gemiddeld genomen, fysiek toe in staat is. En dat met volledig tekstbegrip (ik zal toegeven dat ik geen volledig begrip meer had tijdens het testen van mijn leessnelheid). Een kleine verdubbeling van het eerder genoemde gemiddelde. Toch maar eens een cursus gaan doen… nu alleen nog de tijd vinden om deze te volgen.

Deze gastbijdrage is geschreven door Brigitte Bruijns.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.