Als IT-er bij Defensie – ik liep een dag mee!

Och, wat had ik keuzestress toen ik me moest inschrijven voor een HBO opleiding. Na lang wikken en wegen werd het Journalistiek, maar ook de Landmacht was een serieuze optie toentertijd. Hoe leuk is het daarom dat ik een dag mocht ‘binnenkijken’ als IT-er bij Defensie? Ik ben zo enthousiast!

Op 4 oktober was het zover: tijdens het Tech Talent Event kon je Defensie het hemd van het lijf vragen over hun IT- en techniek afdelingen. Medewerkers vertelden over hun eigen ervaring die ze tijdens hun werk en missies gebruiken. Ter land, ter zee, in de lucht én op het Internet wel te verstaan. Wist jij dat Defensie tegenwoordig een eigen Cyber Commando heeft?

“There’s no patch to human stupidity”

“There’s no patch to human stupidity”, zo citeerde Kolonel Henk Ras. Een vaak gehoorde quote binnen het hackerscircuit, maar wat betekent het nou eigenlijk? Simpel: dat de zwakste schakel in iedere beveiliging wordt veroorzaakt door de mens. De systemen, de beveiliging: het wordt allemaal gecreëerd door de mens, door programmeurs. Hoe slim ze ook zijn, het kan altijd voorkomen dat een hacker net even anders denkt dan zij. De hackers vinden daardoor mogelijk andere ingangen in het systeem dan de bouwer. En daar gaat het mis.

“Anders denken, anders doen”, dat is de lijfspreuk daarom van het Defensie Cyber Commando. “Het gaat verder dan alleen kunnen hacken”, aldus Kolonel Henk Ras. “Het is breder dan dat. Het heeft met experimentele technologieën te maken. Voor krijgsmacht ondersteuning, maar ook het tegengaan van criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Dark Web.” En kijk ook verder naar inlichtingen en kennisdeling onder andere.

Ik had geen idee

Of nou ja, tot een tijd geleden dan. Toevallig hoorde ik vorig jaar de eerste verhalen over het Cyber Commando. Het maakte me erg nieuwsgierig en gelukkig kwam er tijdens de Tech Talent dag genoeg over naar voren.

Andere bezoekers waren weer voor heel andere antwoorden gekomen. Zo sprak ik twee meiden van rond de 24 jaar, die op zoek waren naar een baan voor als ze afgestudeerd zouden zijn. Dat duurt voor hen nog wel een jaar, maar toch… op dit moment doen ze wetenschappelijk onderzoek naar drones op de TU Delft. En dat is best een specialistische richting. Wat kun je daar bijvoorbeeld allemaal mee bij Defensie?

Luchtmacht

De Luchtmacht is veel op pad en komt daarbij veel technologische uitdagingen tegen. Java beheerders moeten bijvoorbeeld zorgen dat de F35 database op orde is. Verwerken van SQL en queries. Ze zijn daarom op zoek naar Database administrators. Veel software dus. Patrick van den Burg van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) vertelde meer over de technische uitdagingen die hij tegenkomt bij de voorbereiding op missies.

Werken bij Defensie

Je hoort het: werken bij Defensie betekent dat je met zeer specialistische en innovatieve techniek bezig bent. Tegelijkertijd is dit niet heel bekend onder jongeren die een technische studie volgen. Defensie zoekt jaarlijks tientallen officieren voor technische en ICT functies.

Vooral als je meer wilt dan op kantoor zitten of altijd op een vaste plek werken, biedt Defensie veel afwisseling en uitdaging. De kans om iets van de wereld te zien, wordt als één van de grote pluspunten genoemd. En zoals iemand uit het publiek goed wist te verwoorden: “Ik wil me inzetten voor vrede en veiligheid en vind dat belangrijker dan een gevulde bankrekening”. Amen.

Je kon me de hele dag volgen via #tgdef17 op Twitter! Zie de Tweets hieronder. Of bekijk een eerdere editie van het Tech Talent Event om meer te leren over de opties bij Defensie.


Dit artikel werd in samenwerking met Defensie gemaakt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.