Alison Tierney

Alison Tierney: “Niet meer one of the guys proberen te zijn maakte me beter”

Geweldige banen in de IT vind je overal, maar er zijn banen zo speciaal dat je ervoor moet emigreren. Alison Tierney is met haar gezin van de Verenigde Staten naar Nederland verhuisd voor precies zo’n baan. Deze potentiële TechGirl van de Maand is GVP EMEA bij Data Cloudbedrijf Snowflake: “De afgelopen anderhalf jaar waren fantastisch.”

Alison Tierney werkt meer dan 2,5 jaar bij Snowflake. In eerste instantie in de Verenigde Staten, maar daarna kreeg ze de kans om naar Nederland te gaan en de job van GVP EMEA te gaan doen. “Ik heb altijd al in het buitenland willen wonen en werken. Mijn partner en ik hebben het er ook wel eens over gehad: “Wat als we onze banen gewoon opzeggen en onze biezen pakken?” Dat is wel jaren geleden en dat kwam er uiteindelijk niet van, maar nu kon het toch op deze manier.”

Alison Tierney

Alison heeft een drukke baan. Ze buigt zich over de strategie van Snowflake waar het gaat om het uitbreiden van het klantenbestand van Snowflake. Dat doet ze voor heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Het gaat echter niet alleen maar om cijfers die we moeten halen. We moeten zorgen dat alle mensen ondersteund worden en dat mensen gepassioneerd zijn. Als mensen dat niet zijn, dan komen die cijfers er ook echt niet, hoor. Ik geloof er dan ook echt in dat het begint met het aannemen van de juiste mensen en zorgen dat je in dat proces zorgt dat je al checkt of iemand in de cultuur past en de juiste mentaliteit heeft. Daar valt en staat heel veel mee.”

Het verhuizen naar Nederland was natuurlijk heel spannend voor het gezin (want Alison en haar partner hebben ook twee kinderen) en daar hielp de pandemie niet bij. “De beslissing om te gaan verhuizen was makkelijk, maar het verhuizen was moeilijk. Juist omdat we in zo’n andere cultuur terechtkwamen, middenin een pandemie, maakte het lastig. Tegelijkertijd zien we dat de kinderen lekker naar school gaan en steeds beter worden in Nederlands. Ik kon zelf ook vrij snel zorgen dat ik in ieder geval boodschappen kon doen.”

Het is natuurlijk wel wennen, die directe Hollanders die hun mening maar zelden onder stoelen of banken steken. Alison wordt er echter juist wel blij van: “Als je met een andere cultuur te maken hebt, dan moet je vaak heel goed bedenken hoe je je moet gedragen en wat je misschien wel of niet kan zeggen. In Nederland is alles lekker direct: je hoeft je niet af te vragen hoe je je moet gedragen, want je krijgt heel directe terugkoppeling.”

Snowflake

Alison is nu bij Snowflake een TechGirl, maar dat is ze niet altijd geweest. “Ik heb een graad in criminologie: ik was me als tiener niet bepaald aan het afvragen hoe computers werkten, ik was en ben juist geïnteresseerd in het andere stuk: de mensen. Hoe gedragen mensen zich en hoe verkopen we iets of kopen we iets? Technologie speelde daarin een steeds grotere rol. Zeker nu ik bij Snowflake werk, een hypergrowth-bedrijf.”

Er werken meer dan 600 mensen in de organisatie van Alison in verschillende landen in EMEA. “Verschillende nationaliteiten betekent ook verschillende manieren om iets te bekijken. Ik vind die diversiteit enorm veel toevoegen, maar we zijn sowieso heel inclusief als bedrijf. We streven naar een grote diversiteit in mensen, maar ook in transparantie en openheid vanuit het management. Ik denk dat we daar het sterkst van worden. ‘Als je niet denkt zoals ik, dan hoor ik je niet’, dat past niet bij ons.”

MobileMobile

Een van de organisaties waarmee Snowflake samenwerkt in EMEA voor meer diversiteit is Women In Data. “Ze zijn gespecialiseerd in gebieden die verband houden met datawetenschap en doen echt baanbrekend werk om een ​​grotere vertegenwoordiging van vrouwen in databeroepen te bevorderen en we zijn ongelooflijk trots om pleitbezorgers te zijn voor het werk dat ze doen.”

Inclusiviteit is belangrijk, maar het blijft veel terugkomen bij juist vrouwen: het impostersyndrom. Oftewel: denken dat je het allemaal niet (goed) kunt en dat je bluft, terwijl je gewoon hartstikke goed werk aflevert en prima geschikt bent voor je (wannahave) baan. Alison herkent dat: ‘Ik heb zeker te maken gehad met het impostersyndrom. Zeker in een door mannen gedomineerde wereld leven zorgde daarvoor, maar ook als Amerikaanse in Europa zijn. Je vraagt jezelf constant af of je het wel goed doet en hoe je je het beste aan je omgeving kan aanpassen als niet-Nederlandse.”

Mentorschap

Inmiddels is Alison gelukkig beter geworden in het omgaan met die gevoelens. “Ik heb zoveel goed advies gekregen in de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld dat je altijd open moet staan om te falen en er oke mee te zijn. Als vrouw probeer je jezelf maar te bewijzen en werk je 100 uur per week. Soms is het beter om rustiger aan te doen: zorg dat je er bent, doe je werk, maar wees er oke mee, in plaats van zo perfectionistisch. Een nog belangrijker advies is waarschijnlijk om jezelf te zijn. Wees jezelf en probeer niet iets na te doen of te acteren dat je helemaal niet bent. Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment besloot: ik ga nu gewoon op kantoor verschijnen zoals ik ben: ik hoef geen gozer te zijn om dit goed te laten werken.”

Ze zag ook verschil. “Toen ik echt mijn authentieke zelf was, gingen mijn verkopen omhoog, kreeg ik meer respect en kon ik erop rekenen dat ik meer invloed kreeg. Allemaal omdat ik simpelweg besloot om niet meer iemand te zijn die ik niet echt was.” Daarnaast raadt Alison aan om een mentor te zoeken. “Onze ceo Frank Slotman is een van mijn mentoren. Ik kijk enorm naar hem op, hij is CEO van geweldige bedrijven geweest. Hij leert me hoe ik met lef naar het bedrijf kan kijken. Wat je ook doet, hoe hoog of laag in de boom je ook bent: een mentor is altijd goed om te hebben.”

Alison is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd eind deze maand TechGirl in de gaten voor het online gaan van ons speciale stem-artikel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten