AliExpress of Action, wat is 'erger' (lees minder duurzaam)

AliExpress of Action, wat is ‘erger’ (lees: minder duurzaam)?

Goedkope gadgets scoren? Daarvoor ga je naar de Action of naar AliExpress. Maar wat is eigenlijk ‘erger’? Daarmee bedoelen we: wat is minder duurzaam? Bij de Action shop je wellicht wel ‘lokaal’, maar ook dat komt ergens vandaan. We vroegen het aan ChatGPT. Dit is het artikel wat eruit kwam rollen – zónder redactieslag van ons.

Wanneer je aan het shoppen bent voor betaalbare gadgets, huishoudelijke artikelen of decoratie, zijn twee grote namen die opduiken ongetwijfeld AliExpress en Action. Maar heb je ooit stilgestaan bij de duurzaamheid van deze winkelplatforms? Welke van de twee heeft een grotere impact op de planeet? Hieronder duiken we diep in de feiten en cijfers om je te helpen een geïnformeerde keuze te maken.

Transport en logistiek

Je bent dol op die lage prijzen, maar wat is de prijs die de planeet betaalt voor die goedkope goederen? Bij AliExpress, een Chinese online marktplaats, komen de meeste producten uit China of andere verre landen. Dit betekent dat jouw aankoop waarschijnlijk per vliegtuig of schip naar je toe komt, met een aanzienlijke CO2-uitstoot als gevolg. Hoewel Action ook producten uit het buitenland importeert, is de keten meer lokaal gericht met veel distributiecentra in Europa. Dit maakt het logistieke proces iets korter en potentiëel minder vervuilend.

Het verschil wordt nog duidelijker als je naar de schaal kijkt. AliExpress verstuurt producten individueel naar klanten over de hele wereld, terwijl Action goederen in bulk verzendt naar haar winkels. Dit betekent dat er meer verpakkingsmateriaal en transport nodig zijn voor AliExpress-bestellingen. Niet alleen het transport, maar ook de individuele verpakking van producten kan een enorm negatieve impact hebben op de duurzaamheid van het totale systeem.

Productkwaliteit en levensduur

Misschien denk je: een goedkoop product is een goedkoop product, ongeacht waar het vandaan komt. Maar dat is niet helemaal waar. De kwaliteit van producten varieert sterk, en dit heeft een directe invloed op hun duurzaamheid. Een product dat snel stuk gaat, eindigt eerder op de afvalberg. Hoewel het lastig is om te generaliseren, hebben veel consumenten gemerkt dat producten van AliExpress een kortere levensduur kunnen hebben dan die van meer traditionele winkels zoals Action.

De kwaliteitscontrole bij Action lijkt over het algemeen iets beter. Dit heeft te maken met Europese regelgeving en normen waaraan producten moeten voldoen. Bij AliExpress ligt dit anders; niet alle producten voldoen aan Europese of Amerikaanse kwaliteitsstandaarden. Dit leidt ertoe dat je wellicht vaker vervangende producten moet kopen, wat uiteindelijk meer afval en meer uitstoot veroorzaakt door productie en verzending.

Transparantie en verantwoordelijkheid

Een laatste, maar zeer belangrijk punt, is transparantie. Als consument heb je het recht te weten hoe duurzaam een bedrijf werkelijk is. In het geval van Action kun je gemakkelijker achterhalen waar producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt, dankzij Europese regelgeving die bedrijfstransparantie stimuleert. Daarnaast heeft Action in sommige landen duurzaamheidsinitiatieven geïntroduceerd, waaronder recyclingprogramma’s.

AliExpress is een stuk minder transparant. Door de enorme schaal en diversiteit van verkopers is het lastig te achterhalen waar een product precies vandaan komt, wie het heeft gemaakt en onder welke omstandigheden. Dit maakt het moeilijk om de duurzaamheid van jouw aankoop echt te beoordelen.

Conclusie

Hoewel beide platforms hun eigen problemen hebben op het gebied van duurzaamheid, lijkt Action op meerdere fronten een betere keuze te zijn. De kortere transportroutes, betere kwaliteitscontrole en grotere transparantie maken het een meer verantwoorde optie voor de bewuste consument. Het blijft echter belangrijk om je bewust te zijn van je consumptiepatronen, ongeacht waar je winkelt. Duurzaamheid begint bij bewuste keuzes, en nu je beter geïnformeerd bent, kun je die ook maken.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.