Marieke Kortsmit mag zich Software Engineer noemen bij niet bepaald het minste bedrijf: Microsoft. De 28-jarige TechGirl van de Week timmert lekker aan de weg. “Ik vind technologie iets fascinerends en ik hou van puzzels oplossen. Daar is een baan in de IT wereld perfect voor.” Marieke vertelt je hoe je het net zo ver kan schoppen als zij.

Het begon voor Marieke toen ze een Bachelor Wiskunde deed, maar het keuzevak Informatica haar veel beter bleek te liggen. “Lekker dingen doen en minder abstract”, zo zegt ze daar over. “Op werkgebied heeft deze switch zich nogmaals herhaald, ik ben begonnen met werken als IT Consultant, maar had meer technische uitdaging nodig en die vond ik bij Microsoft.”

Wiskunde & Informatica

Met een Bachelor Wiskunde & Informatica en er nog een Master in Business Analytics, is Marieke op papier al een opvallende kandidaat, maar er is meer voor nodig om bij Microsoft in de smaak te vallen. “Het hebben van deze vaardigheden is minder belangrijk dan de bereidheid om die te leren. De mindset ‘ik kan dit niet’ moet eigenlijk worden ingeruild voor de mindset ‘ik kan dit nog niet’.”

Nu is Marieke Software Engineer binnen de Commercial Software Engineering afdeling van Microsoft (Centraal Europa). “Dit betekent dat ik deel uitmaak van een wereldwijde groep engineers en developers die direct met klanten samenwerkt in een ‘code with’ engagement om de klant te helpen om hun meest strategische en moeilijke technische issues te unblocken.”

Klinkt interessant, maar wat betekent dat concreet? Een werkdag van Marieke ziet er ongeveer zo uit: “Ik werk op welke locatie dan ook en heb overleg met de klant (meestal via Skype) en met mijn teamgenoten van Microsoft. Ik moet zelf voorbereidingen treffen voor een project, dus data inladen, analyses doen om de dataset te begrijpen en vast wat algoritmes opzetten en testen. Maar anderzijds ook aan meer informatie zoeken over een bepaalde aanpak of een specifiek algoritme wat geschikt lijkt voor deze case, maar waar ik eerst meer van moet weten om dit te kunnen toepassen.”

Hackfests

Marieke werkt niet altijd op deze manier, want ze is ook regelmatig bij de klant te vinden. “Dan doen we als team verschillende sessies: envisioning, architectural design sessies, hackfests en proof of concepts. We bespreken onder andere de business goals en scenario’s van de klant en welke technologische oplossing daar het beste voor zou kunnen werken. Als we daar eenmaal over uit zijn, zitten we een week met de klant voor een hands on coding sessie waarin we zij aan zij met de klant het besproken scenario bouwen.”

Ze heeft een specialisatie in Artificial Intelligence en Machine Learning, maar dat is niet genoeg voor haar: “Om het hele proces end to end mee te krijgen ben ik mij ook aan het verdiepen in Internet of Things en Big Data. Tegelijkertijd helpen we namelijk met de acceleratie van adoptie van de Microsoft Intelligent Cloud en Edge technologie, waar Machine learning, Artificial Intelligence, Internet of Things en Mixed Reality een groot deel van uitmaken.”

Niet de secretaresse

Marieke verveelt zich dus geen moment, en dat is ook precies waarom ze zo blij is met haar baan: “Het leek me altijd gaaf om voor een groot techbedrijf te werken en ook echt in een technische rol. Bij Microsoft word ik constant uitgedaagd. Het is wel jammer dat de misvatting is dat alleen oude mannen goed zijn in mijn werk, want ik word vaak voor secretaresse of stagiaire gezien. Krijg ik echter de kans te laten zien wat ik kan en weet, dan komen die mensen daar gelukkig snel van terug.”

Onze TechGirl van de Week wil het liefst zo veel mogelijk weten over haar vakgebied. Het is alleen niet makkelijk op de hoogte te blijven van de laatste trends: “Mijn specialisme en grote liefde ligt in de Artificial Intelligence en Machine Learning hoek, maar er gebeurt momenteel ZO veel op dit gebied! Ik doe wel online courses of ik zoek het internet af naar informatie of communities. Eerlijk is eerlijk: zodra je het begrijpt, is er alweer iets nieuws.”

Pfoe, tech: het blijft maar doorontwikkelen, onder andere dankzij mensen zoals Marieke. Vond je dit een goed verhaal en wil je Marieke in het zonnetje zetten? Stem dan eind deze maand op haar zodat ze TechGirl van de Maand wordt en mooie prijzen verdient! Houd deze TechGirl in de gaten!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.