#DrTechGirl: waarom is BeReal ineens zo populair?

AI in de creatieve industrie is een blijvertje, dus hoe passen we ons aan?

Dat artificial intelligence de wereld zou gaan veranderen horen we al jaren. Maar in de laatste jaren zien we het echt gebeuren. Nu AI realistische plaatjes en video’s kan maken en teksten kan schrijven op basis van een paar steekwoorden, begint AI echt een verandering teweeg te brengen in de creatieve industrie. AI is here to stay, en dus moeten we gaan nadenken hoe we hiermee omgaan. Een aantal actuele voorbeelden hiervan zetten we in deze blog voor je op een rij.

Kickstarters AI policy

Sinds 29 augustus heeft Kickstarter  – een van de bekendste crowdfundingplatforms – een AI policy. Het doel van deze policy is niet om AI te verbieden, maar om creatievelingen die het platform gebruiken te verplichten transparant te zijn over hun bronnen. Dat gaat zowel over AI gebruiken als bron om bijvoorbeeld de afbeeldingen of video’s voor je project te maken, maar ook over de bronnen (data) die je gebruikt wanneer je een AI-tool gaat maken die je aanbied via Kickstarter.

Er zijn ook gebruikers die vinden dat projecten helemaal geen AI zouden moeten mogen gebruiken. Zij voeren aan dat op deze manier de kern van de projecten, namelijk creativiteit en innovatie, uitgehold zal worden. Het doel van de policy is vooral transparantie, dus voor mensen die tegen het gebruik van AI zijn bij creatieve projecten, kunnen op deze manier projecten selecteren die zonder AI gemaakt zijn.

Schrijvers versus ChatGPT

Verschillende Amerikaanse schrijvers slepen OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT – voor de rechter. Zij willen hiermee gaan uitzoeken of het bedrijf de regels omtrent auteursrecht overtreedt. Hun standpunt is dat ChatGPT wordt getraind op hun werk, en daarmee zijn commerciële waarde vergroot, zonder dat de schrijvers daar compensatie voor krijgen.

ChatGPT wordt getraind op heel veel openbaar beschikbare data. De boeken waar het in deze rechtszaak om gaat zouden niet openbaar te vinden moeten zijn, maar er zouden wel illegale kopieën circuleren. Hierdoor kan ChatGPT het wel meenemen in het trainingsproces, zonder dat de schrijvers hier inspraak of compensatie voor krijgen.

Aan de ene kant kun je zeggen, het is openbaar beschikbaar dus ChatGPT mag het gebruiken, maar is dat niet net zoiets als een fiets kopen waarvan je weet dat die gestolen is? Het zal in ieder geval nog een staartje krijgen wanneer de rechter zich erover buigt.

AI muziek streamen

Musixy is een net gelanceerde streamingdienst voor AI muziek. Het platform schrijft dat ze de beste AI songs en videoclips bieden die op andere streamingplatformen zijn verboden. Ze leggen uit dat: “Thanks to AI, anyone can now produce or order a hit song with any unofficial famous AI vocals, thus multiplying the probability of hit songs.“ Scroll ik wat verder dan zie ik een (slechte) deep fake videoclip van Donald Trump met het nummer ‘I’m the GOAT’.  

Er is ook te lezen dat iedereen geld kan verdienen met de gegenereerde songs. Het bestellen van een AI cover kost €29 en het laten componeren van een nieuw nummer €290. Je kunt zelf je gemaakte songs uploaden en er geld aan verdienen of gemaakte songs kopen en doorverkopen (‘to earn money fast’).

Maar daar houdt het nog niet op. In 2024 zal de eerste AI music awards ceremonie plaatsvinden in Monaco waar je voor €89 (of €590 voor VIPS) bij aanwezig kunt zijn. Én ze bieden je ook een chatfunctie aan met verschillende chatbots gebaseerd op beroemdheden als Selena Gomez.

Op mij komt dit allemaal nog wat schreeuwerig en onserieus over. Maar het speelt wel in op actuele thema’s. Spotify heeft bijvoorbeeld veel door AI gemaakte songs verwijderd en net als de schrijvers met ChatGPT maken ook zangers zich zorgen over hun muzikale eigendommen.

Aanpassen of uitbannen?

Hoewel sommige mensen nog steeds denken dat we AI moeten verbieden, denk ik dat we beter niet kunnen blijven hangen in dat sentiment. We kunnen ons beter gaan focussen op wat we moeten aanpassen nu deze tools er eenmaal zijn. Neem het voorbeeld van Kickstarter. Makers gebruiken al jaren digitale tools zoals Photoshop of Illustrator om hun creaties te maken, bewerken en te verfijnen. In mijn ogen is AI gewoon weer een nieuwe tool die daarbij komt. En ja, die tool kan meer, dus is het goed om na te denken over regels. Maar de tools helemaal uitbannen? Dat gaat ons niet lukken, en dat moeten we ook niet willen. Het helpt ook veel mensen om hun werk beter en makkelijker te maken. En het kan creatievelingen ondersteunen bij hun creatieve proces.

Wat vind jij? Laat het weten in de comments.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.