AI-dossier: gaat ChatGPT inderdaad banen overnemen?

ChatGPT is het helemaal. Iedereen praat erover, grote bedrijven als Snapchat en Microsoft implementeren het in hun apps en de tool wordt machtiger en machtiger (mede door de upgrade naar GPT-4). Kunstmatige intelligentie is leuk om mee te spelen, maar er zijn ook veel mensen bang dat hun banen worden ingepikt. Gaat dat echt gebeuren?

Wat eerst vaak werd gezegd over klassieke robots, wordt nu ook gezegd over kunstmatige intelligentie: het gaat al onze banen inpikken! Immers kan het programma allerlei dingen doen waar je normaliter iemand voor zou inhuren. Je kunt het vragen om een sportschema voor je te maken, om een weekendje Londen uit te stippelen of om een gedicht voor je te schrijven. Het kan zelfs afbeeldingen genereren, waardoor je geen kunstenaar nodig hebt als je een illustratie nodig hebt. 

ChatGPT

Hoewel dat in theorie inderdaad wel klopt, zien we toch dat ChatGPT niet bepaald heilig is. Het programma maakt veel fouten en je kunt er zeker niet altijd van op aan dat het goed werkt. Het verspreidt nog altijd veel onwaarheden. Toch zal dat op den duur beter worden: ChatGPT leert steeds meer over ons als mensen en het is de bedoeling dat hij steeds natuurlijker met ons praat en daarbij ook steeds natuurlijker, beter advies geeft. Dus waar het nu zeker nog niet helemaal zo’n grote dreiging lijkt, kan het dat op de lange termijn wel zijn.

Ga je echter nadenken over wat ChatGPT doet, dan realiseer je je misschien wat sneller dat het niet zomaar banen gaat wegnemen. Hij haalt zijn informatie immers ook maar van het internet, dus in die zin kun je het wel een sportschema laten maken, maar je kunt ook zelf googlen naar een sportschema en er eentje vinden. ChatGPT is heel veel, maar één heel belangrijk ding is het niet: persoonlijk. 

Neemt AI onze banen over?

Of dat ook nog kan en zal komen, dat moet de tijd uitwijzen, maar vooralsnog is de bot eigenlijk vooral een soort ‘alwetend orakel’ dat helemaal niet zo alwetend is, maar ook maar gewoon googlet naar het antwoord. Het is natuurlijk de bedoeling dat het algoritme steeds beter wordt en het meer eigen intelligentie krijgt, maar wat we tot nu toe van ChatGPT hebben gezien is vooral een soort doorgeefluik. Kortom, de informatie die je krijgt is al online te vinden. Heb jij je personal trainer weggedaan omdat je dacht: ja, maar ik kan ook wel een trainingsschema googlen? Precies.

ChatGPT wordt natuurljik steeds slimmer, maar op dit moment creëert het juist nog banen, bij bedrijven die denken: hier moeten we iets mee, Tegelijkertijd kan het geen kwaad om jezelf wat meer vaardigheden bij te brengen. Het is handig om bijvoorbeeld te kijken naar vaardigheden die je eigenlijk niet kunt automatiseren, zoals cursussen rondom emotionele intelligentie, creativiteit, kritisch denken en problemen oplossen. 

Uiteindelijk zal AI vooral dingen voor ons gaan oplossen die we zelf al niet heel graag doen. Reden dus om goed te bedenken wat je wél graag wil doen en waar jij meerwaarde kunt bieden. En ook: hoe ChatGPT je met je baan kan helpen, zodat jij leukere dingen kunt doen. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.