AI-dossier: 5 x hoe kunstmatige intelligentie allang een rol speelt in je leven

Kunstmatige intelligentie is het buzzwoord van 2023. Er steken ineens allerlei apps de kop op die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Maar het is stiekem helemaal niet zo nieuw. Kunstmatige intelligentie wordt al jaren gebruikt. Niet ergens in de industrie of in de ruimte: gewoon, door jou en mij. Dit is hoe AI eigenlijk al jaren een rol speelt in je leven.

  1. Social media

Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat je gepersonaliseerde advertenties te zien krijgt op social media. Het leert je kennen op basis van de posts waar je langer naar kijkt of waar je op tikt, en op die manier kan het advertenties aan je serveren.

  1. Je telefoon ontgrendelen

Maak je gebruik van FaceID van Apple? Om je iPhone te ontgrendelen wordt ook kunstmatige intelligentie gebruikt. Algoritmes vergelijken de scan van je gezicht met wat er al bekend is van je gezicht en geven je op basis daarvan toegang.

  1. Zoekmachines

Het is niet voor niets dat Google zich zo bedreigd voelt door ChatGPT: ChatGPT wordt ook gezien als een soort zoekmachine en zoekmachines gebruiken al heel lang kunstmatige intelligentie om snel met een repliek te komen. Die AI is nodig om het hele internet te helpen scannen op zoek naar het beste antwoord voor je.

  1. De beveiliging van je computer

Heb jij een antivirusscanner op je computer staan, of gebruik je bijvoorbeeld Gmail? Dat heeft ook een antivirusscanner ingebouwd. Drie keer raden hoe het komt dat dat werkt? Juist: AI. De kunstmatige intelligentie leert vanalles over aanvallen en kan hierop anticiperen. Allemaal om jou en je tech veilig te houden.

  1. Stemassistenten

Praat jij weleens tegen je Nest-speakertje om te vragen wat voor weer het vandaag wordt? Of vraag je Siri wel eens om een grap te maken? Dan praat je met kunstmatige intelligentie. Ze gebruiken generators die werken op basis van kunstmatige intelligentie en natural language processing om je van een natuurlijk en goed antwoord te voorzien. 

Op basis van deze voorbeelden kun je ongetwijfeld zelf nog meer voorbeelden bedenken waarop AI al in je leven aanwezig is. De persoonlijke aanbevelingen van Netflix? Vaak als dingen persoonlijk zijn of er heel veel data bij komt kijken, dan schuilt er wel iets van AI achter. Wil je er dus echt niets mee te maken hebben, dan wordt dat erg moeilijk. Niet onmogelijk, maar wel heel ingewikkeld. Maar je weet nu in ieder geval hoe het invloed heeft op jouw leven, zonder alleen naar Dall-E en ChatGPT te kijken. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.