Dit moet je weten over Cardano!

Advertorial: Cryptocurrency en de walvis in de kamer

De cryptomarkt lijkt weer aan te trekken, Bitcoin is weer meer in het nieuws. Er wordt weer meer gesproken over de potentie van blockchain, toch lijkt er één ding te worden genegeerd. Wat zorgt nu al sinds jaren voor die enorme koersfluctuaties bij vrijwel alle cryptocurrencies, ongeacht de kwaliteit, marktwaarde of technische mogelijkheden… De walvis in de kamer. Het is tijd om dat op te lossen.

Het was altijd mogelijk om redelijk anoniem cryptocurrency te verkrijgen. Bijvoorbeeld de vroege Bitcoin bezitters konden simpelweg met Bitcoin andere munten kopen. Daarnaast is het mogelijk om de meeste munten te minen, waarvoor je alleen mining hardware nodig hebt. Dit anonieme karakter hoorde bij crypto en trok helaas naast de early adopters ook geld uit de onderwereld. Bekend zijn de verhalen over darkweb en handel in drugs, wapens, etc.

Identificatie voor gebruik

Overheden en banken werken daarom samen aan manieren om dit te kop in te drukken. Het begint bij het niet meer anoniem kunnen kopen. Het is nu al bij de meeste verkopende partijen verplicht om je te registreren en identificeren. Het kopen van crypto begint meer te lijken op het openen van een bankrekening of het handelen in aandelen.

Wat daar nog niet op lijkt is de cryptohandel zelf. Bitcoin gaat de afgelopen weken omhoog, met af en toe een razendsnelle enorme daling. Dit zijn vaak enorme verkopen gedaan door een enkele grootbezitter, de zogenaamde Bitcoin whale. De meeste Bitcoins zijn al in omloop en tal van onderzoeken tonen aan dat er een kleine groep is met meer dan 1000 Bitcoin per persoon. Met dit aantal kan je noemenswaardige invloed uitoefenen op een handelsmarkt, bijvoorbeeld de koers manipuleren om zo meer Bitcoins te verkrijgen. En daarmee dus nog meer invloed. Bitcoin is de grootste munt, bij de kleinere munten is dit nog eenvoudiger.

Crypto krijgt vaak de stempel, “geld van het volk”, “eerlijker dan fiat”, maar is dat wel zo, als het zo eenvoudig is voor een kapitaalkrachtig persoon om de koers te beheersen. Wat is dan de meerwaarde ten opzichte van het traditionele redelijk stabiele geld dat we al kennen. En hoe krijgen we dan het grote publiek aan de crypto, als ze alleen maar aan de zijlijn kunnen staan kijken naar de walvissen die de koers heen en weer tikken. Is het op die manier een slimme investering? Of is het gewoon een casino? En is het op te lossen.

Aankooplimiet de oplossing?

Ik denk dat het op te lossen is, door een op het oog eenvoudige ingreep. Een ingreep die dankzij de verbeterde regelgeving en het verdwijnen van “anoniem crypto kopen” nu ook echt kan. Namelijk door een aankooplimiet per persoon. In crypto is het grote geld altijd welkom geweest. ICO’s liepen vaak snel op tot miljoenen, maar kwam dat van duizenden kopers? Of van een paar kapitaalkrachtigen, die vervolgens voor altijd invloed hebben op de koers.

Die ‘hebberigheid’ moet eruit, het snel geld willen ophalen moet eruit. In plaats daarvan een aankooplimiet instellen die ervoor zorgt dat er geen enorme scheefgroei is in bezit en dit kan bijdragen aan een stabielere groei. Daarnaast alleen voor meer munten op de markt zorgen als er ook daadwerkelijk groei is in gebruikers. Voorheen was dit allemaal niet te doen, want je wist niet wie kocht. Tegenwoordig kan dit wel, door iedere gebruiker verplicht te laten registreren en identificeren.

Bij de start van zo’n project is deze aankooplimiet te hanteren. Zodra de markt open gaat, is de het vrije handel. Ontstaan er dan niet alsnog whales? Dat is niet met zekerheid te zeggen, de situatie is in ieder geval totaal anders. Iedere bezitter weet dat een ander niet meer heeft dan de limiet. Er is niet de voor crypto kenmerkende grote verkoop (dump), waardoor de kleine bezitter in paniek verkoopt en de whale alleen maar groeit.

Daarnaast moet een kapitaalkrachtige van een heleboel kleinere bezitters (die willen verkopen) kopen, om een noemenswaardig groot bezit te verkrijgen. Zou iemand besluiten toch zoveel te willen kopen, dan zorgt dat voor meer vraag dan aanbod, waardoor de koers stijgt en het alleen maar kostbaarder wordt. Maakt dit het allemaal nog wel interessant voor iemand die dit uit winstbejag doet?

Ik heb inmiddels een aantal jaar ervaring in crypto en vind het tijd om een project te lanceren die wel rekening houdt met deze uitdaging. Niet snel grote bedragen wil binnen harken, maar focussen op een gezonde verdeling. Dat project is Novo. Naast een gelijkmatige verdeling, streven we naar energie neutraliteit (een ander probleem van bijvoorbeeld Bitcoin) en kunnen gebruikers kiezen hoe Novo moet groeien (ontwikkeling, energie compensatie of marketing).

Dit artikel is geschreven door novocurrency.com.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.