Boekhouding voor #bossbabes 101

Administratie bijhouden voor #bossbabes 101

Boss babes en girl bosses opgelet! Dit artikel is voor jullie. 💖 Vandaag delen we namelijk wat tips rondom het opzetten van de administratie voor je onderneming. Want ja, ook de administratie bijhouden hoort bij een eigen bedrijf.

Zelfstandig ondernemen is voor veel mensen een droom. En als jij dit artikel leest, dan is er een grote kans dat je óf die droom al achterna bent gegaan óf de laatste info zoekt om dit te gaan doen. Bij TechGirl zijn er een aantal dames met een eigen bedrijf, al dan niet naast hun vaste baan. En daar zijn we allemaal erg blij mee. Het geeft ons de vrijheid om te doen wat we willen doen. Op onze eigen voorwaarden en volgens de passies die we allemaal in ons hebben. De één is fotograaf, de ander schrijft boeken en weer een ander bouwt websites. We hebben allen zo onze expertise. Maar één ding hebben we gemeen: de administratie.

We moeten allemaal onze administratie bijhouden. Uitgaande kosten, facturen, contracten, urenverantwoording en noem maar op. Onder je administratie vallen behoorlijk wat zaken. En voor veel mensen – niet alleen onder ons, maar wereldwijd onder ondernemers – is dit de minst favoriete taak. Begrijpelijk ook. Je bent ten slotte goed in je vakgebied. De administratie is een verplicht onderdeel.

Boekhouding of administratie?

Je merkt misschien al wel dat ik tot zover de term ‘administratie’ gebruik en de term ‘boekhouding’ achterwege laat. Ik leg ’t kort uit voor ik verder ga. Je administratie is het geheel van al je gegevens over je bedrijf. Je financiële administratie wordt ook wel boekhouding genoemd. Je boekhouding is dus het financiële onderdeel van je administratie.

Je administratie online opzetten

Wat moet er allemaal in je administratie staan? En hoe kun je ’t beste je administratie opzetten? Allereerst: je administratie bijhouden is verplicht. Je komt er dus niet onder uit, en eerlijk gezegd moet je dat ook niet willen. Het is niet alleen fijn voor de belastingdienst, maar ook voor jezelf en je bedrijf. Je wil toch alles netjes voor elkaar hebben? Inzicht in cijfers is dus cruciaal. Begin daar dus mee: wat komt er qua geld in het bedrijf en wat stroomt er qua geld uit? Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dat kan al heel simpel in een spreadsheet zoals Excel.

Ook een urenregistratie is voor zzp’ers van belang. Zo kun je altijd aantonen wat je gemaakte uren zijn – voor werk, projecten of voor bijscholing. Ook deze is voor beginners en kleine zzp’ers prima op te maken in een spreadsheet. Ben je wat gevorderd of werk je met grotere inkomsten en uitgaven? Dan is het beter om na te denken over een betere boekhouding. Ga je ’t zelf doen of ga je het uitbesteden? Er zijn in ieder geval voldoende online boekhoudprogramma’s ter beschikking. Voordeel hiervan is ’t gemak: bij de meeste programma’s stuur je meteen je digitale facturen uit en zie je ook of ze zijn betaald. Dit wordt dan weer verwerkt in je belans. Handig! Zo heb je weer meer tijd voor je passie en je beroep.

Je administratie online bewaren

Bewaar al je gegevens minimaal 7 jaar. Dat is de periode die je verplicht bent om het op te slaan. Bij vragen vanuit de Belastingdienst kan men gemakkelijker terugkijken. Er is namelijk een bewaarplicht van de Belastingdienst. Bewaar dus in ieder geval kassabonnen, facturen, rekeningen en contracten. Let op: bewaar de bestanden in een (beveiligde) cloud of boekhoudprogamma. Als je ze alleen lokaal op je eigen laptop bewaart is er altijd een kans dat je een laptop-crash hebt of iets dergelijks. En da’s veel te gevaarlijk voor zulke cijfers.

Have fun met het opzetten van je online administratie voor je eigen bedrijf! En bij vragen weet je ons te vinden. 😉

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ondernemen & Internet. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.