Achter de VR-deur virtual reality-training tegen ouderenmishandeling

Achter de VR-deur: virtual reality-training tegen ouderenmishandeling

Eén op de twintig thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder krijgt ooit te maken met ouderenmishandeling. Eén op de twintig! Financieel misbruik komt het meeste voor, gevolgd door psychische en lichamelijke mishandeling. Omdat dit thuis achter de voordeur gebeurt, is het lastig te herkennen. En toch kan het wel, als je weet waar je op moet letten. Met… een virtual reality-training.

Virtual reality als hulpmiddel in de zorg

Anno 2021 wordt virtual reality steeds meer ingezet als hulpmiddel in de zorg. Bijvoorbeeld door VR-beelden te gebruiken tijdens exposure therapy: een vorm van behandeling waarbij je stapje voor stapje steeds meer wordt blootgesteld aan hetgeen dat jou angst aanjaagt. Heb je hoogtevrees, dan sta je met de virtual reality-bril op steeds hogere hoogtes. Is jouw angst gericht op spinnen, dan zie je in virtual reality bijvoorbeeld een spin over tafel lopen. Op die manier kun je op een veilige, rustige manier steeds een stapje verder gaan in het aangaan en bestrijden van je angst.

Maar niet alleen in psychologische zorg wordt VR steeds meer ingezet. In ruim twee derde (70%) van de Nederlandse ziekenhuizen wordt VR op een of andere manier al toegepast in het zorgproces, de begeleiding van patiënten of opleiding van personeel. Sinds februari dit jaar is er zelfs een heuse App Store voor VR-apps in de zorg gelanceerd en lopen er onderzoeken over het inzetten van VR bij ontspanning voorafgaand aan operaties en zelfs bij pijnbestrijding – bijvoorbeeld bij bevallingen of dialyse.

Signaleren en handelen

Achter de VR-deur is een virtual reality-training voor zorgprofessionals en zorgprofessionals in opleiding. Nog steeds bestaan er veel misverstanden over geweld achter de voordeur. Zo wordt vaak gedacht aan geweldsbeluste daders en zielige slachtoffers, terwijl het in werkelijkheid bijvoorbeeld ook kan gaan over een overbelaste mantelzorger die vanuit vermoeidheid en machteloosheid dingen doet die hij of zij zelf ook niet wil. En ook aan de slachtofferkant moet je niet uitgaan op het uiterlijk: ook een keurig verzorgde, gezellig kletsende dame kan slachtoffer zijn. Zaak is alleen dat je dat soort dingen herkent, en daarvoor is oefening in de praktijk nog altijd het allerbelangrijkste. De signalen van ouderenmishandeling herkennen en weten hoe je moet handelen, dus.

Een virtual reality-training voor hulpverleners

De training van Achter de VR-deur is een training volledig gemaakt in virtual reality. Je krijgt een virtual reality-bril op waarmee je in een situatie terechtkomt en letterlijk door de ogen van de hulpverlener kijkt. Wat hoor je, wat zie je, wat merk je op? En dan: hoe handel je? Tijdens de training krijg je steeds verschillende keuze-opties. Ga je voor optie A, dan loopt het verhaal verder volgens pad A. Kies je optie B, dan loopt het verhaal verder volgens pad B. Je ziet dus direct wat de gevolgen zijn van jouw keuze. Maar, in tegenstelling tot in het echt, kun je daarna de situatie ook overdoen en een andere keuze maken. Je krijgt daardoor echt inzicht in wat jij als zorgprofessional kunt betekenen voor een patiënt die mogelijk te maken heeft met geweld achter de voordeur.

Meer weten over deze virtual reality-training?

De VR-training van Achter de VR-deur bevindt zich momenteel in de pilotfase. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 wordt de training landelijk uitgerold. Wil je meer weten over het initiatief of de training zelf aanvragen? Kijk op achterdevrdeur.com.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.