wit met zwarte laptop waarop staat: "i design and develop experiences to make people's lives simple"

Accessibility, what’s in a name?

Gebruiken slechtzienden ook websites? Nou, ja dus! Maar… hoe doen ze dat dan? In dit artikel vertelt TechGirl Elke jou er meer over. Het heeft iets te maken met ‘accessibility’, afgekort A11Y: een veelgebruikte term die voorkomt als je begint met het bouwen van je website. Wat houdt het allemaal in?

Accessibility, in het Nederlands ook toegankelijkheid genoemd, omvat alle maatregelen die je kunt nemen als websitebouwer en beheerder om je site zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle gebruikers. Denk hierbij aan verschillende technische en niet technische hulpmiddelen die je kunt toepassen, zodat personen die bijvoorbeeld slechtziend of slechthorend zijn toch je website optimaal kunnen bezoeken. Zo zul je voor slechthorende gebruikers heel wat tekstuele hulpmiddelen, zoals een transcriptie, bij een audiogeluid of video kunnen inpassen, terwijl het voor slechtzienden vooral aankomt op tekstuele en visuele optimalisaties.

Visuele hulpmiddelen

Tekst en taalgebruik

Slechtziende gebruikers maken vaak gebruik van een screenreader als ze je webpagina bezoeken. Een screenreader is een hulpmiddel waarbij een computerstem zal voorlezen welke teksten en omschrijvingen er te lezen zijn op je webpagina. Vaak kunnen deze gebruikers niet de bijhorende afbeeldingen zien die soms gebruikt worden om bepaalde zaken te verduidelijken. Daarom is het dus heel erg belangrijk om je teksten zo duidelijk en ondubbelzinnig mogelijk te kiezen.

Kleurgebruik

Op je website wil je zoveel mogelijk de kleuren van je merk of bedrijf naar voor laten komen. Om dit ook zo goed mogelijk weer te geven voor gebruikers die slechtziend zijn, is het belangrijk om voldoende contrast te voorzien tussen de verschillende elementen. Dit is vooral belangrijk wanneer het op tekst aankomt. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om donkere tekst op een donkere achtergrond te plaatsen of lichte tekst op een lichte achtergrond. Je kunt beter kiezen voor een lichte tekst op een donkere achtergrond of omgekeerd.

Lettertypes

Bij het kiezen van lettertypes, is het belangrijk om te kiezen voor een lettertype dat duidelijk leesbaar is. Hierbij kan worden uitgegaan van een voldoende leesbaarheid vanaf ongeveer 50 centimeter van het computerscherm. Zorg er hierbij ook voor dat je een lettertype kiest waar de letters bijvoorbeeld niet te dicht bij elkaar staan. Op deze manier wordt het weer makkelijker voor je gebruiker om door je website te navigeren.

Niet visuele hulpmiddelen

Naast de visuele hulpmiddelen zijn er ook nog enkele niet visuele hulpmiddelen en technieken die je kan toepassen om je website toegankelijker te maken.

Allereerst is het vooral belangrijk om mee te geven aan je webpagina in welke taal je website opgebouwd is, of op welke taalkeuze je gebruiker zich bevindt. Op deze manier zit de screenreader al makkelijker de juiste taal kiezen.

Daarnaast is ook de structuur van je pagina’s heel belangrijk. Website bezoekers zijn nu eenmaal gewoontedieren. De meeste webpagina’s beginnen met een header met daarin de titel van de pagina, dan volgt de content en onderaan volgt meestal een contact sectie of een verwijzing naar andere stukken content op je website. Hoe logischer je website in elkaar zit qua structuur, des te beter je gebruiker zich zal kunnen navigeren.

Een technische optimalisatie die je zou kunnen doorvoeren, is het toevoegen van een alt-attribuut bij je afbeeldingen. Hierbij wordt een logische beschrijving gegeven van wat er op de afbeelding te zien is. Daarnaast kun je ook nog Aria attributen toevoegen. Deze zullen meer informatie geven aan bijvoorbeeld screenreaders. Een voorbeeld hiervan is het doorgeven of een sub-menu in of uit is geklapt.

De A11Y community

A11Y is een hele community van onderzoekers en website bouwers. Zij doen er van alles aan om zoveel mogelijks tips te verzamelen met betrekking tot het zo toegankelijk mogelijk maken van je website. Je kunt meer informatie vinden op https://www.a11yproject.com/.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.