kerstdiner foto

7x Zo maak je de beste kerstdiner foto!

Merry Christmas! Traditiegetrouw halen we alles uit de kast om lekkerder dan ooit te koken. Opeens kopen we ‘dragon’ en staan we uren in de keuken. En dat alles voor een maaltijd die dezelfde dag alweer op is. Zonde van al die pracht en praal! Niet voor niets is het kersteten daarom één van de meest gefotografeerde maaltijden. Maar… hoe maak je die allerbeste kerstdiner foto nou eigenlijk? TechGirl Anke leerde de theorie van de expert.

Tips van de chef

Wie kan het ons beter leren dan foodfotograaf en food stylist Lucie Beck? In een online setting legde ze uit wat een foto een goede foto maakt, welk licht je het liefst gebruikt en hoe je blijft schuiven met de elementen, net zolang tot je het perfecte plaatje hebt. Lucie’s beste tips hebben we hieronder uiteengezet.

1. Kies het juiste perspectief

Oftewel: fotografeer eens vanuit een andere kijkhoek. Fotografeer je normaal gesproken terwijl je aan tafel zit? Sta nu eens op, en fotografeer het eten precies van boven, zo maak je een flatlay. Wat doet dat met je plaatje?

Ben je dan nog niet tevreden? Ga dan door je hurken en fotografeer het eten direct van de zijkant. Of neem wat meer afstand om de hele tafelsetting vast te leggen. Of houd je smartphone juist heel dicht op een aantal elementen op tafel. You name it. Neem de tijd om wat verschillende perspectieven te kiezen (maar laat natuurlijk het eten niet te veel afkoelen!)

2. Niet inzoomen, maar croppen!

Veel smartphones en camera’s kunnen behoorlijk goed inzoomen. Onthoud wel: in de meeste gevallen gaat dit (gedeeltelijk) ten koste van de kwaliteit van de foto. Je krijgt een meer pixelig beeld, maar juist als je moeite doet om de beste kerstdiner foto te maken, wil je dat natuurlijk niet. Leg dan maar liever wat te veel vast en snijd dat later van de foto af. En dichter naar het object toe lopen… dat is het minste wat je kunt doen!

3. Nabewerken van de kerstdiner foto

Het moet niet, maar kan je foto wel net even dat beetje meer geven: het nabewerken van je foto’s. Dus: snijd even dat lelijke stukje van je foto af, draai de foto een paar graden voor dat speelse effect en voeg wat licht toe. Je foto kan er nóg beter door worden. Maar let op: gebruik geen filters, zoals ‘sepia’ en dergelijke. Dat is geen maatwerk en past daardoor altijd nét niet goed bij je foto.

4. Licht = key

Licht is een lastig iets, vooral bij donkere dagen. Lucie’s tip (gebruik daglicht), is misschien wat lastig uit te voeren bij een kerstdiner foto, want tegen 16.00 uur is het al donker. Maar toch: probeer het eten zo dicht mogelijk bij een raam te fotograferen. Fotografeer niet náár het licht toe, maar maak er gebruik van, bijvoorbeeld van de zijkant. Merk je dat je harde schaduwen ziet? Probeer een half doorschijnende doek voor het raam te hangen en kijk of je een zachter beeld creëert. Speel zo een beetje met het licht en kijk wat het met je foto doet.

Wat je sowieso niet moet doen bij foodfotografie: fotograferen in een donkere setting, en al helemaal niet met de flitser aan. Je verpest er gegarandeerd je foto mee. Ook het fotograferen onder ‘normale’ eettafellampen is niet per se aan te raden: de gele gloed heeft invloed op je eindresultaat.

Een aanvullende tip van TechGirl, maar wel alleen voor wie wil investeren: koop een led panel dat je kunt aanpassen in lichtsterkte en warmte. Laat die naar het plafond schijnen: zo kun je spelen met ‘natuurlijk daglicht’ wat van boven komt. Net als de zon, maar dan anders.

5. De kracht van accessoires

Die ene accessoire kan je beeld maken of breken. Je voelt direct of je wel of niet tevreden bent met een foto. Bedenk je: wat stoort me zo in dit plaatje? Kun je ergens mee schuiven? Is er een element dat niet goed ligt of misschien helemaal niet in het beeld past? Doe daar dan wat aan, wees creatief. Gebruik geen glimmend bestek bijvoorbeeld: dit leidt meestal af van het eten en dat is nou net niet wat je wilt bij een foodfoto.

Ook een handige tip: verander de ondergrond van je foto eens. Soms komt je kerstdiner opeens veel beter tot zijn recht als je er een andere background onder legt. Dit hoeft geen enorme plaat te zijn: als het voor de foto maar even werkt. Dan kun je daarna het eten wel weer terugzetten op de grote eettafel.

6. Rule of thirds

Pas de rule of thirds toe. Dus: zet je eten niet direct in het midden van de foto, maar zet ’t op een derde qua afmetingen. Doe dit eventueel ook met de accessoires in beeld. De meeste smartphones kunnen je hier gewoon mee helpen. Bij Instellingen zie je een optie om het raster aan te zetten. Via dit lijnenspel kun je dan zien of elementen op een derde liggen. En zoals vaker gezegd: speel met de elementen net zo lang tot je het wauw-gevoel gevonden hebt.

7. Wissel van fotografiestand

Gebruik de fotografiestanden van jouw smartphone voor de beste kerstdiner foto. Zo kan de Portret-modus uitkomst bieden als je wilt dat vooral het eten opvalt in de foto en dat de zijkanten van de foto wat geblurd moeten zijn. En gebruik de high-res stand voor eten dat heel gedetailleerd in beeld moet komen, kleine korreltjes of zaden bijvoorbeeld. We hebben je eerder op Instagram laten zien hoe je zo’n effect creëert. Bekijk onze CitySafari in Utrecht nog eens met de motorola edge 20 Pro.

Meer tips?

Wil je meer foodfotografietips en wil je je verder ontwikkelen om de beste foodfoto te kunnen maken? Bezoek dan https://mylucie.com/ zeker, voor meer tips van Lucie Beck!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.