Ter voorbereiding van jouw online bedrijf

7 stappen ter voorbereiding voor jouw online bedrijf

Zit ondernemen in jouw bloed en wil je graag je eigen webshop opzetten? Het is een droom van velen, maar het opstarten kan gecompliceerd zijn. Bij ondernemen komt dan ook het een en ander om de hoek kijken. Wanneer je jouw bedrijf goed draaiend hebt gekregen en een leuke omzet kunt draaien, haal je er veel voldoening uit. Wil jij graag een eigen webshop opzetten, maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Lees dan even verder. 

Doe marktonderzoek

Marktonderzoek is de eerste stap die je moet nemen wanneer je een webshop op wilt gaan. Wanneer je een idee hebt van wat je wilt gaan verkopen, moet je weten wat er op dat moment binnen jouw specifieke segment speelt. Je moet bijvoorbeeld je concurrenten leren kennen om te bepalen hoe je jouw bedrijf gaat vormgeven. Hierbij wil je je onderscheiden van jouw concurrenten. Daarnaast is het interessant om inzicht te krijgen in wat de markt wilt, wat er nog ontbreekt en wie er in jouw doelgroep valt. Gebruik het business model canvas (BMC) en schrijf een ondernemingsplan.

Kies het soort webwinkel

Wanneer je marktonderzoek gedaan hebt en inzicht hebt gekregen in hoe je jouw bedrijf gaat onderscheiden, moet je bedenken welk type webwinkel het beste bij jou past. De meest voordelige optie is dropshipping. Hierbij verkoop je jouw producten, zonder dat je deze op voorraad hebt. Hierdoor heb je dus ook geen kosten voor inkoop en opslag van jouw inventaris. Wanneer een klant jouw producten koopt, plaats je de bestelling direct bij de leverancier. Hij zorgt er dan voor dat de producten bij de klant terechtkomt. Een andere optie is verkopen via een online platform, zoals eBay of Amazon. Zo hoef je niet zelf een website op te zetten. Uiteraard kun je ook kiezen voor de standaard webwinkel, welke je zelf op kunt zetten. Het voordeel van dit type webshop is dat je alles in eigen hand hebt en de winkel makkelijk kunt adverteren via social media kanalen.

Bedenk een bedrijfsnaam

Vervolgens moet je een goede en passende naam voor je webshop kiezen. Deze naam moet duidelijk zijn en aan alle wettelijke regels voldoen. Het moet ook een unieke naam zijn, zodat je opvalt tussen de concurrenten. Check ook of je naam nog vrij is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Door een domeinnaam check uit te voeren, kun je direct zien of jouw naam al in gebruik is of niet. Er zijn ook domeinnaam generators online te vinden, zoals die van Shopify. Op die manier kun je wat inspiratie op doen.

Registreer je domeinnaam

Heb je een goede domeinnaam voor je website gevonden? Dan moet je deze registreren! Doe dit voordat je je bij de KVK inschrijft, zodat niemand anders je naam inpikt. De domeinnaam moet normale Nederlandse letters hebben en denk er weer aan om geen rechten van andere bedrijven te schenden, zoals auteursrechten of merkrechten.

Schrijf je in bij de KVK

Iedereen die producten of diensten gaat verkopen en daar geld mee wil verdienen, moet zich registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK). Deze registratie is ook belangrijk voor de belasting. Een inschrijving voor een eenmanszaak kost maar 50 euro en is echt binnen enkele dagen geregeld.

Bouw je webshop

Je kunt de webshop ook alvast bouwen voordat je je gaat inschrijven bij de KVK, maar dat is niet per se nodig. De webshop moet er professioneel uitzien en met makkelijk in gebruik zijn. Zo krijgen klanten een goede eerste indruk. Maak een duidelijk menu, zorg dat mensen makkelijk door je teksten kunnen scrollen en dat links en knoppen goed werken. Gebruik ook mooie foto’s van je producten en kies voor een website die er op alle apparaten goed uitziet. Er zijn veel tools en platforms, zoals Website Builder Plus of WooCommerce, waarmee je makkelijk een webshop kunt opzetten en onderhouden. Regel ook alle documenten, zoals het retourbeleid, algemene voorwaarden en meer. Shopify heeft hier ook templates voor die je makkelijk kunt personaliseren. Upload vervolgens je logo, producten en je kunt aan de slag!

Goede marketing maakt het verschil 

Wanneer je de zaken omtrent het opstarten van jouw bedrijf geregeld hebt en de producten te koop staan, is het tijd om de focus op marketing te leggen. Door middel van een goed uitgedachte marketingstrategie kun je je omzet flink verhogen. In het opstellen van de marketingstrategie komt het marktonderzoek weer terug. Door uit te zoeken wie binnen jouw doelgroep valt, kun je bepalen welke platformen het beste zouden werken. Richt je je vooral op mensen onder de dertig? Dan zul je het meeste resultaat zien door te adverteren op bijvoorbeeld Instagram en TikTok. Richt je je juist op mensen boven de dertig? Dan zal Facebook het meeste resultaat opleveren. Ook is het verstandig om je te richten op search engine optimization (SEO), zodat jouw website hoog in de zoekmachine te zien is. Zo vinden de mensen in de doelgroep jouw producten makkelijk en snel. Met deze 7 stappen heb jij binnen mum van tijd een webshop draaien!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WebOké

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.