apps voor op reis

6 onmisbare apps voor op reis

Ik ga op reis en neem mee… m’n GoPro, de e-reader, een bos aan stekkertjes en opladers, smartphone… Ik denk dat we ongeveer evenveel kilo aan gadgets als aan kleding hebben ingepakt voor onze reis door Azië. Je bent een TechGirl of je bent het niet ;-). In de drie maanden dat mijn vriend en ik inmiddels aan het backpacken zijn, is ook een heel aantal reisapps de revue gepasseerd. Dit is mijn top zes onmisbare apps voor op reis.

  1. Flickr

De kans dat je spullen gejat worden of kapot gaan is nu eenmaal aanwezig als je op reis gaat. Een camera of smartphone is wel weer te vervangen, maar wat als je daarmee ook al je foto’s kwijt bent? Het is mijn grootste nachtmerrie. Externe harddisk meeslepen dan maar? Pro-account aanschaffen bij Dropbox? Af en toe foto’s naar huis sturen met Wetransfer en hopen dat je ouders weten hoe dat werkt? Ik heb het allemaal overwogen tot ik me bedacht dat je bij Flickr 1.000 GB gratis opslagruimte krijgt. De app van Flickr maakt het helemaal makkelijk met de ‘Auto-Uploadr’-functie die automatisch de foto’s en video’s van je telefoon uploadt zodra je wifi hebt. Let wel op dat je ‘Use cellular data’ uit hebt staan om te voorkomen dat je je datategoed op je buitenlandse simkaart erdoorheen jast. Flickr Uploadr voor Mac maakt het feest compleet en maakt een back-up in de cloud van al je fotomappen, iPhoto-bibliotheek en eventuele foto’s op een externe harde schijf. En als we dan toch bezig zijn, wordt alles ook nog eens voor je ontdubbeld. Foto’s staan standaard op privé tot je er zelf voor kiest om ze op openbaar te zetten. Zo kun je meteen voor het thuisfront een online fotoboek on-the-go maken.

  1. Maps.me

Maps.me is in feite Google Maps maar dan offline. Van tevoren download je de kaart van het land van bestemming, al dan niet met routeplanning. De kaarten bevatten duizenden points-of-interest, van restaurants tot toeristische attracties en van hotels tot de dichtstbijzijnde geldautomaat. Ik gebruik de app minstens vijf keer per dag en het is meer dan eens onze redding geweest. Denk aan tuktuk-chauffeurs die beweren te weten waar je hotel is maar totaal geen sjoege hebben. Of wat dacht je van de weg terugvinden na een wandeling op eigen houtje door de rijstvelden? Enige grote nadeel is dat de app je batterij leegzuigt als je vergeet om hem volledig af te sluiten na gebruik. Desalniettemin is Maps.me een absolute must have, waar je ook naartoe gaat.

  1. Polarsteps

Deze nieuwe app van Nederlandse bodem brengt je reizen letterlijk in kaart. Polarsteps tekent automatisch de route die je hebt afgelegd op een interactieve kaart en biedt de mogelijkheid om foto’s en notities aan je stappen toe te voegen. Ideaal als je graag een dagboek bij wilt houden, maar het je aan tijd of discipline ontbreekt (of allebei). Ik was aanvankelijk bang dat het continu tracken van mijn locatie een aanslag zou plegen op m’n batterij, maar na drie maanden testen kan ik je verzekeren dat dit niet het geval is. Polarsteps biedt daarnaast statistieken over je reis en de mogelijkheid om hem te delen via de website die momenteel nog in bèta is. Met elke update wordt de ervaring beter en ik kan niet wachten tot het Polarsteps team meer functies toevoegt. Benieuwd hoe mijn reis tot nu toe eruit ziet? Bekijk hem hier.

  1. TripAdvisor

TripAdvisor is uitgegroeid tot de grootste reiswebsite ter wereld en daarmee een essentiële aanvulling op je reisgids. Jammer genoeg mist vaak nog het overzicht in de app. Bijvoorbeeld informatie over ticketprijzen en bereikbaarheid, of de mogelijkheid om reviews te sorteren op aantal nuttige stemmen. Sommige reviewers laten namelijk handige tips achter, maar om die te vinden moet je zoeken in de eindeloze stroom recensies. Naast de ruim 225 miljoen beoordelingen en meningen van andere reizigers biedt de app een handige ‘Nu in de buurt’-functie en de mogelijkheid om meer dan 300 steden vooraf te downloaden. Jammer genoeg is dat laatste vooralsnog voorbehouden aan wereldsteden. Daar waar je juist overal gratis wifi en geen offline versie nodig hebt.

  1. Valuta+

Simpele, dertien in een dozijn app, maar essentieel om valuta om te kunnen rekenen. Grootste pluspunten van Valuta+ ten opzichte van andere valutacalculators: overzichtelijke interface, meerdere valuta tegelijk omrekenen, werkt perfect offline en hij is gratis met beperkte reclame. Minpunt is dat Valuta+ niet de meest stabiele app is; hij wil nog wel eens crashen.

  1. Momondo

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Probeer eens te zoeken via Momondo. Ook goedkope lokale airlines worden meegenomen in de zoekresultaten. Zo zijn wij al eens voor drie tientjes p.p. van Kuala Lumpur naar Manilla gevlogen. Overigens loont het om vervolgens niet via de link in Momondo maar direct bij de vliegmaatschappij zelf je ticket te boeken. Tussenpartijen lijken op het eerste gezicht goedkoper, maar voegen opeens aan het einde van je boeking een paar tientjes ‘administratiekosten’ toe.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.