Technologie biedt veel mogelijkheden, maar soms is het moeilijk om zo een-twee-drie met voorbeelden te komen. Geen probleem hoor, doen wij het toch voor je? Als je in de kroeg, restaurant of verjaardag een discussie hebt over hoe technologie de wereld kan redden, dan zijn dit voorbeelden om te geven.
1. Zonne-energie
Zonnepanelen zorgen ervoor dat we minder grijze energie nodig hebben en dat zorgt voor minder veel CO2-uitstoot. Ook is het veiliger voor mensen dan de reactoren die we her en der over de wereld hebben. Plus, je kunt het ook nog opslaan om ‘s avonds alsnog te gebruiken, waardoor zonne-energie (via zonnepanelen) een van de beste oplossingen is voor de aarde.
2. Slimme steden
Toen het coronavirus toesloeg, toen werd het ineens spannend: hebben bedrijven nog wel een hoofdkwartier nodig? Niet per se: als iedereen thuis werkt. Zoiets kan veel invloed hebben op hoe we steden bouwen. We bouwen steden al met veel techoplossingen, waaronder energiebeheersystemen waarmee het energieverbruik wordt gemonitord. Hierdoor hoeven zaken niet onnodig lang aan te staan.
3. Circulaire economie
3D-printen mag met zijn plastic filament misschien niet heel hoog op de lijst staan van duurzame dingen om de wereld te helpen, maar dat klopt niet helemaal. Er wordt namelijk vaak gerecycled materiaal gebruikt, waardoor via hergebruik geen nieuw materiaal hoeft te worden gemaakt. En omdat je dingen perfect op maat kunt printen, scheelt het ook weer het weggooien van dingen.
4. Elektrische voertuigen
Elektrische voertuigen zijn in productie nog niet zo duurzaam als we zouden willen, maar rijden op elektriciteit is (en wordt) beter dan met fossiele brandstoffen blijven doorgaan. Het is niet voor niets dat de hele autobusiness deze transitie nu doormaakt. Bovendien scheelt het ook veel luchtvervuiling in de steden.
5. Kunstmatige intelligentie
AI wordt vaak genoemd als grote vervuiler, omdat het met zijn grootte en rekenkracht veel internet en ruimte nodig heeft. Echter, AI kan ook helpen oplossingen te bedenken om de planeet te helpen. Het kan immers heel veel klimaatdata analyseren in een vrij korte tijd. Iets wat het mensenbrein in ieder geval niet kan. Reden voor ons om AI er toch bij te zetten als potentiële ridder die de aarde kan helpen.