ledlampen

5 redenen om vandaag nog al je lampen te vervangen door led

Ah, de ledlamp. Dat kleine, RGB-friemeltje dat je vroeger kon bouwen op een zelf in elkaar gesoldeerde printplaat en dan knipperde als je een schakelaartje omzette. Toch? Led is inmiddels véél meer dan dat. Heb jij ook ergens nog halogeen spots of gloeilampen in je huis? Wij geven je vijf redenen om vandaag nog al je lampen te vervangen door led, én ontkrachten meteen de argumenten om het níét te doen.

1. Ledlampen zijn veel veiliger

Ken je die mop van die meid die een handdoek over een lamp hing om hem even te laten drogen, waarna de boel te heet werd en in de fik vloog? Helaas is het geen mop, en grappig is het al helemaal niet, maar de waarheid is het wel. Nog steeds zijn er jaarlijks (te) veel branden die ontstaan door een afgedekte, te heet wordende gloei- of halogeenlamp. ledlampen worden veel minder warm dan bijvoorbeeld gloeilampen. Hoe dat komt? Tijd voor een kort lesje natuurkunde.

Led-lampen zijn heel efficiënt in hun stroomgebruik. Gloeilampen hebben ongeveer een efficiëntie van 10%. Dat betekent dat voor elke watt die naar verlichting gaat, er 9 watt omgezet wordt naar hitte. Een ledlamp daarentegen zet bijna 90% van zijn energie om in licht. Er is dus heel weinig ruimte om warmte te produceren. Nog steeds moet je ook ledlampen niet afdekken, natuurlijk, maar je kunt een ledlamp in elk geval een stuk veiliger vastpakken. Safety first.

2. Het is minder duur dan je denkt

Een van de meest gehoorde argumenten om niet over te stappen naar ledlampen is “maar led is duur!”. Misschien toen het net uitgevonden was, maar tegenwoordig heb je ledlampen in allerlei soorten, maten én prijsklasses, van 5 tot 50 euro (en daarboven).

3. Led is duurzaam

Daarmee komen we meteen bij punt 3, want ledlampen zijn hartstikke duurzaam. Een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee. Ten opzichte van 1.000 branduren voor een gloeilamp en 2.000 branduren voor een halogeen-lamp is dat een flink verschil. Ook de spaarlamp laat hij ver achter zich: deze heeft namelijk een aantal branduren van 7.000. Dat betekent niet alleen dat je minder vaak je lamp hoeft te vervangen, maar óók dat je veel minder vaak die logge keukentrap uit de schuur hoeft te pakken om de lamp op de overloop los te schroeven.

4. Je bespaart ermee op je energierekening

Ledlampen gaan niet alleen langer mee, ze verbruiken ook minder energie. Sterker nog: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je daarnaast binnen 300 branduren terug. 

5. Ledlampen zijn in duizenden kleuren, soorten en maten verkrijgbaar

Nog zo’n verjaard argument: “led is alleen in heel koud licht verkrijgbaar!” Absoluut niet. Alleen de spotjes boven de bank kun je al vervangen door led spots waarbij je kunt kiezen tussen warm-wit, neutraal-wit en de zogenoemde flame-witte kleur, die, zoals de naam als zegt, de kleur van een kaarsvlam heeft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over led bouwlampen, led strips, led-panelen, noem het maar op, en voor de echte techy’s zijn er ledlampen die je kunt bedienen met je smartphone.

Kortom: veiliger, duurzamer, goed voor het milieu én voor je portemonnee. Om een heel slechte woordgrap te maken: wat led je?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ledwereld.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.