De kans is groot dat je een LinkedIn profiel hebt. Net als een Facebook account, Instagram en Snapchat. Maar gebruik je eigenlijk wel alle mogelijkheden van LinkedIn? Tot voor kort was ik niet heel actief met LinkedIn bezig. Het was voor mij een soort online CV, handig om mensen naar te verwijzen. Maar recent ben ik me iets meer gaan bewegen op LinkedIn en het is echt super handig! Als je bijvoorbeeld je eigen bedrijf probeert op te zetten, of een andere baan zoekt. En nog veel meer!

1. Een online portfolio

Uiteraard is LinkedIn super handig als online portfolio. Al je werkervaring kan je daar uitgebreid of minder uitgebreid beschrijven. Maar wist je dat je ook ‘projecten’ kan toevoegen. In je ‘Ervaring’ beschrijf je je dagelijkse werk, maar in ‘projecten’ kan je een uitgebreide beschrijving toevoegen van iets waar jij trots op bent. Waar je veel voldoening uit hebt gehaald en wat je graag extra wilt uitlichten. Je kan uitgebreid uitleggen wat jouw toevoeging was aan dit project. Potentiële werkgevers vinden het altijd interessant om te lezen waar jij enthousiast van wordt. Zorg dat je dat op je profiel hebt.

2. Een baan of opdracht zoeken

LinkedIn is ook een grote vacaturesite. Voordat een vacature echt op de markt komt, weten al een heleboel mensen dat die vacature er is en dat ze iemand zoeken. Geef jij op je profiel aan dat je een baan zoekt en wat voor een baan en welke werkomgeving je zoekt, dan kan jouw netwerk met je meekijken en meedenken, én je oproep delen in hun netwerk. Als zzp’er heb ik zo ook werk overgehouden aan mijn LinkedIn-netwerk. En een simpele vraag als ‘wie kan mij helpen aan een ….’ levert al snel binnen een paar dagen 100 reacties op.

3. Je netwerk is groter dan je denkt

Wees dus ook lief en deel ook statusupdates van mensen die een baan of opdracht zoeken. Zie je iets voorbij komen wat wellicht interessant is voor iemand anders? Tag die persoon. Of deel een statusupdate van iemand die een baan zoekt en geef dan direct even aan waarom die persoon heel leuk is om mee te werken. Persoonlijke touch is belangrijk in banen zoeken. En jij kan daar – met je netwerk – een rol in spelen.

4. Word lid van een LinkedIn groep

Bijvoorbeeld de Techgirl groep. In een groep zitten allemaal mensen met dezelfde interesse. Handig om tips en informatie te delen. Als je bijvoorbeeld een evenement gaat organiseren in je vakgebied, dan vind je in groepen een schat aan informatie.

5. Leer een bedrijf kennen

Bij welke bedrijf zou jij willen werken? Wat is je ideale organisatie? Ga het bedrijf volgen, ontdek dat je vaak wel iemand kent die iemand kent die bij die organisatie werkt. Vraag om een introductie en maak eens een lunchafspraak met een medewerker van dat bedrijf, zodat je kan zien of het echt zo leuk is als jij denkt.

LinkedIn is dus echt wel de moeite waard om een paar keer per week aandacht aan te besteden. Zorg dat je profiel goed gevuld is. Help andere mensen door ze in je netwerk te introduceren en zoek groepen waar jij een relevante bijdrage aan kan leveren.

Connecten op Linkedin? Tuurlijk: Marianne van Berkel

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.