betaalbare verlichting

4x slimme verlichting voor de donkere dagen

Zit jij ook al half in een winterdepressie? Het is niet voor niets dat we tijdens de donkere wintermaanden massaal naar de kaarsen en (kerst)verlichting grijpen. Dit is dé tijd voor een beetje extra (kunstmatig) licht in huis. En nee, dat doe je niet door een extra gloeilamp in te draaien. Hallooo, het is al bijna 2019! Tijd dus voor slimme verlichting: dimbare (LED)lampen die je gewoon met je telefoon kunt bedienen en waarmee je ontelbaar veel kleuren kunt creëren. We lichten 4 merken voor je uit!

 

Philips Hue

Wie aan slimme verlichting denkt, denkt aan Philips Hue. Sterker nog, Philips hanteert op haar website zelfs de kop ‘Philips Hue, de definitie van slimme verlichting’. Philips Hue is gebaseerd op ZigBee, een energiezuinige, veilige en betrouwbare technologie die zelfs werkt als het internet uitvalt. Er zijn spots, lichtstrips, bulbs en diverse armaturen. Wil je beginnen met Hue, dan is het aan te raden om eerst een Starterkit te kopen. Daarin zitten 2 of 3 lampen, de Hue Bridge en een dimmer switch. Lampen indraaien, ethernetkabel in de router pluggen, Hue Bridge aansluiten, de Hue app downloaden en openen, en installeren maar. Kind kan de was, eh… lamp installeren.

Innr

Innr is een Nederlandse producent van slimme verlichting. Het principe werkt hetzelfde als Hue: installeer de lichten, sluit de Bridge aan en download de app, dan ‘connect’ het systeem zichzelf. Er is alleen één verschil: de prijs. Eén gekleurde E27 smart bulb van Innr kost je €30,-, ten opzichte van €60,- voor dezelfde soort lamp van Hue. Het assortiment van Hue is echter wel vele malen breder. Voordat je nu denkt dat je tóch alles van Hue moet hebben, is er goed nieuws: de lampen van Innr kun je gewoon koppelen met Hue.

MobileMobile

IKEA TRÅDFRI

Met TRÅDFRI is IKEA sinds begin 2017 een geduchte concurrent van Philips geworden op het gebied van slimme verlichting. Ook TRÅDFRI is een stuk goedkoper dan Hue: een losse E27 kleurenlamp is er al voor €25,-, en voor €30,- heb je er een met afstandsbediening. Maar daar zit ook meteen het euvel. Want IKEA zou IKEA niet zijn als je niet alles los moest kopen. Los kopen?! Nee, je hoeft je lampje niet zelf in elkaar te schroeven, maar een starterspakket is sinds oktober 2018 helaas niet meer te verkrijgen. De reden? IKEA wil graag dat klanten hun verlichtingsset helemaal naar eigen wens samen kunnen stellen. Op zich niet erg, maar tegelijkertijd was zo’n starterspakket wél heel handig om mee te beginnen. Een ander minpunt van de TRÅDFRI is dat je bij de gekleurde lampen kunt wisselen tussen ‘slechts’ 20 kleuren/witte nuances. Bij Philips Hue zijn dat er 16 miljoen. Tja, da’s natuurlijk best een verschil. Tegelijkertijd weten we ook dat Hue al jarenlang bestaat en TRÅDFRI pas amper anderhalf jaar, dus hoogstwaarschijnlijk dat ze op het hoofdkantoor van IKEA alláng bezig zijn om TRÅDFRI verder te ontwikkelen.

Nanoleaf Light Panels

Geef toe, hoe vet ziet dit eruit? De Light Panels van Nanoleaf zijn een vorm van slimme verlichting die je (hoogstwaarschijnlijk) nog nooit eerder hebt gezien. Het zijn driehoekige LED-panelen die je op elkaar aansluit en aan de muur monteert, en die via een app te bedienen zijn. Kijk, over sfeer gesproken! Met de nieuwste Nanoleaf Rhythm Edition kun je zelfs je muziek visueel maken door je Light Panels aan je muziek te koppelen. Klinkt heel gaaf, maar je moet er alleen wel aardig diep voor in de buidel tasten: het Rhythm starterspakket bevat 9 panelen en kost je €199,-. Maar dan heb je wél echt een sfeervol kunstwerkje aan de muur.

Conclusie

Wil je meteen all out gaan en al je lampen bedienen met Alexa, Apple HomeKit of Google Assistent, dan moet je eigenlijk gewoon voor Philips Hue gaan. Zij bieden de ruimste keuze en zijn het verst ontwikkeld op het gebied van slimme verlichting. Maar wil je gewoon eens een slimme (dimbare) lamp proberen of wil je je Hue lampen aanvullen? Dan zit je met Innr of TRÅDFRI echt prima. En wil je een visueel kunstwerk aan de muur? Dan weet je wat je te doen staat: koekjes neerzetten voor de Kerstman en de Nanoleaf Light Panels op je verlanglijstje voor onder de boom!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.