TechGirl website 2018

4 Tips om je website website toegankelijk te maken

Als webredacteur is TechGirl Marianne de hele dag bezig met het plaatsen van teksten en beelden op websites. Daarbij maak je gebruik van een aantal simpele regels om te zorgen dat je website er goed uitziet. Een veel van die simpele regels zorgen er ook voor dat je website toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking (blind, slechtzienden en bijvoorbeeld kleurenblinden). Of mensen die moeite hebben met lezen (laagletterig of dyslexie). Of mensen met een auditieve handicap (slechthorendheid). Hier wat simpele tips om je website goed toegankelijk te maken voor iedereen.

1. Voorzie je video’s van ondertiteling

Je wilt je content toegankelijk maken. Niet alleen door stukken tekst te schrijven, maar ook door dingen visueel te maken met afbeeldingen en video’s. En hoe simpel is het dan om je video ook te ondertitelen? Je kunt dit YouTube zelf laten regelen, maar garantie dat je video dan helemaal goed vertaald wordt, is er niet. Maak je gebruik van de automatische vertaling, dan krijg je af en toe best kromme zinnen. Dat verbetert per dag, maar tot die tijd gebruik je het best je eigen ondertiteling.

2. Gebruik de juiste HTML code

Voor het opmaken van de teksten kan je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende kopjes. Als je voorgebouwde (WordPress) templates gebruikt, dan zijn de verschillende kopjes allemaal voorgeprogrammeerd. En moet je daar bij het opmaken van de tekst gewoon gebruik van maken. Dan is het heel logisch: de belangrijkste kop is <H1>, de tussenkopjes <h2> etc. Dat maakt de opmaak van de tekst niet alleen heel duidelijk, Het is voor spraaksoftware ook beter om de structuur van een tekst te begrijpen.

3. Beschrijf je plaatjes en linkjes

Om nog maar even in de code te blijven: als je een plaatje gebruikt, geef elk plaatje dan een <alt> tekst mee waarin je beschrijft wat er op het plaatje staat of waar het plaatje over gaat. Datzelfde geldt ook voor linkjes in de tekst. Je helpt mensen met een beperking heel erg als je linkjes op de juiste plek zet (logische woorden linken) maar vooral ook als je (in de code) beschrijft wat er gebeurt als je op de link klikt.

MobileMobile

4. De kleuren van je site

Uiteraard heb jij zelf een mooi kleurschema in gedachten. Past helemaal bij jou, bij je organisatie, vind je zelf helemaal te gek, maar niet iedereen kan wellicht die kleuren onderscheiden. De belangrijkste tip: zorg dat je website voldoende contrast heeft. Zorg dat tekst op afbeeldingen goed leesbaar is.

Toegankelijkheid voor gevorderden

Dit waren de meest simpele tips om je site toegankelijk te maken. Maar je kan nog zoveel meer doen om je site voor echt iedereen goed bereikbaar te maken. Lees daarover meer op bijvoorbeeld de site van accessibility.

Hoe doet jouw site het?

Had je al met hulp van ons dossier een eigen website gemaakt? En wil je weten hoe jouw site scoort op toegankelijkheid? Bij Thuiswinkel.org kan je een zelfscan van je site doen. Welke tip ga jij vandaag nog oppakken voor je site?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.