google maps app
Google Maps

3 nieuwe functies in Google Maps: nog makkelijker voor fietsers en locatiedelers.

Google Maps gebruiken om te navigeren is voor veel mensen een dagelijkse gewoonte. Of je nu op de fiets onderweg bent naar een vriendin, met een volgepakte auto naar Frankrijk rijdt of tijdens een stedentrip al wandelend de highlights checkt: met Google Maps kom je bijna overal!


Dankzij het kunnen delen van je locatie, weet je zo waar anderen zijn. Wel zo makkelijk als je iets of iemand zoekt of wilt laten weten hoe lang je nog onderweg bent. Het goede nieuws voor de ‘veelgebruikers’: Google Maps komt met drie handige updates. Benieuwd? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Wat Google Maps voor locatiedelers verandert

Je hebt om 18:00 uur afgesproken om met een vriend uit eten te gaan, maar staat in de file. Balen! Om je vriend een idee te geven hoe laat je aankomt, biedt de optie ‘locatie delen’ in Google Maps uitkomst. Of wat als je gestrest zoekt naar de plek waar je met iemand hebt afgesproken? Dankzij ‘locatie delen’ navigeer je er zo naartoe.

Update 1: Meldingen bij aankomst en vertrek

Google komt in Maps nu met een nieuwe functie. Niet alleen kan je een locatie zien en de bewegingen van een ander tijdelijk volgen; ook krijg je dankzij de update meldingen als die ander aankomt op en vertrekt van een plek. Zo ben je nog beter op de hoogte én verhoog je je eigen veiligheid, denkt Google. Scheelt je ook weer een ‘ben je al thuis’-appje. 

Een voorbeeld: je gaat met een groep vrienden naar een festival en deelt je locatie met elkaar. Voor een plek op het festivalterrein, stel je een melding in. Zo weet je precies wanneer je vrienden zijn aangekomen. Splits je op? Ook dan kan je volgen wanneer de rest van de groep het punt heeft verlaten. Of wat te denken van de situatie waarin je alleen op pad bent, bijvoorbeeld in een vreemd land? Laat bijvoorbeeld een familielid een notificatie instellen, zodat die ziet dat je veilig bent aangekomen in een hostel.

Wie geen behoefte heeft aan het delen van het moment van ontvangst en vertrek: dit is zeker geen must. Je kiest er zelf voor om te stoppen met het delen van je locatie of de mogelijkheid voor anderen om meldingen te ontvangen te blokkeren. Privacy first dus!

Hoe Google Maps je ondersteunt met je reis(plannen)

Als het aan Google ligt, navigeer je niet alleen met Maps tijdens je stedentripjes, maar maak je er ook je reisplannen mee. Informatie (zoals openingstijden en piektijden) was al beschikbaar op Google Maps, maar daar komt nu iets bij…

Update 2: Vliegen over bezienswaardigheden

Google Maps introduceert zogenaamde immersive views. Vogelperspectief, oftewel: je ‘vliegt’ over bepaalde delen van een stad, kan inzoomen, 360 graden om de plekken heen draaien, ze op verschillende tijdstippen én ze in allerlei weertypes bekijken. Het idee is dat je hierdoor vooraf kan bepalen of je een bezienswaardigheid wil bezoeken. Lijkt het je niets? Dan sla je de attractie over!

Google heeft nu zo’n honderd luchtfoto’s geplaatst voor gebouwen en andere attracties in wereldsteden als (tot nu toe) New York, Tokio, Londen, Barcelona en San Francisco. De bedoeling is om uiteindelijk een nog geavanceerdere versie te lanceren. Daarbij wil Google gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) in combinatie met miljarden Street View-, satelliet- en luchtbeelden.


Wil je zien waar je zo’n vogelvlucht kan maken? Zoek een punt in Google Maps en kijk vanuit daar of je in het gedeelte Foto’s beelden vindt.

Waarom Google Maps nu nóg handiger is voor fietsers

Ook voor de fietsende Google Maps-gebruikers heeft Google een update gelanceerd. Steeds meer mensen springen op de fiets, signaleerde Google. Wereldwijd gaat het, volgens het bedrijf, om een stijging van veertig procent. Dit komt onder andere door de hoge brandstofkosten. Fietsen is dus niet alleen gezonder, maar ook een stuk goedkoper dan de auto. En in steden is het vaak nog sneller ook.

Update 3: Gedetailleerdere informatie voor fietsers

Voor fietsers maakt Google de routes in Maps gedetailleerder. Je kan niet alleen de hoogteverschillen op de route zien, maar ook op wat voor een type weg je fietst. Een doorgaande weg bijvoorbeeld of juist een dorpsstraatje. Kom je een trap of steile hellingen tegen? Dan zie je dat meteen. Is de route erg druk met autoverkeer? Dankzij een waarschuwing van Google Maps weet je waar je aan toe bent. Handig! 

Google heeft naast Google Maps nog een naviatie-app: Waze. In dit artikel lees je over de verschillen tussen Wave en Google maps.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.