google maps app
Google Maps

#DrTechGirl: Wat is het verschil tussen Waze en Google Maps?

Google Maps, Waze: twee navigatie apps van Google. Waarin verschillen ze van elkaar en waarom zou je voor de een kiezen en waarom voor de andere. Dr. TechGirl het voor je op een rij!

Google Maps kent iedereen wel: het staat vaak standaard al geïnstalleerd op Android-telefoons en veel apps maken er ook gebruik van. Je kunt ermee navigeren, je kunt er restaurants mee vinden, je kunt het zelfs gebruiken om een hele kroegentocht uit te stippelen, te weten te komen hoe hard je ergens mag rijden en natuurlijk om alternatieve routes te krijgen als het verkeer vast staat. Superhandig. 

Waze versus Google Maps

Waze heeft ook veel handigheden, ook enkele dingen die Maps niet heeft. Het grootste verschil is sowieso de basis: Waze draait om de community en Maps om harde, feitelijke data. Bovendien is Waze vooral geënt op auto’s, terwijl Maps je ook kan vertellen hoe je moet lopen, fietsen of zelfs welk openbaar vervoer je moet nemen. Hierdoor is Google Maps beter als je geen auto hebt. Helemaal als je aan het reizen bent, want Google Maps is ook offline beschikbaar, iets wat niet geldt voor Waze.

Ook kun je op Maps veel meer informatie vinden over bedrijven, zoals telefoonnummers, openingstijden en zelfs menu’s. Waze is veel meer basic en toegespitst op de weg in plaats van al wat daaromheen gebeurd. Het toont dan ook real-time informatie over wegen die dicht zijn, problemen op de weg en bijvoorbeeld de huidige weerssituatie. En dat is weer iets dat Google Maps slechts mondjesmaat kan. Bovendien heeft Waze een aanzienlijk meer aantrekkelijke interface, waardoor je het gevoel hebt naar iets moderns te kijken, in plaats van Maps dat er al heel lang hetzelfde -en een tikkie ouderwets- uitziet. Nu heeft dat ook zijn voordelen, want hierdoor kan de boel wel snel worden geladen.

Hoe komt het eigenlijk dat Google twee navigatiesystemen heeft? Google ontwikkelde zelf Google Maps, maar Waze is oorspronkelijk een Israëlische kaartendienst. Het was een concurrent van Maps. En wat doet Google met een concurrent, juist: die koop je gewoon. En dat is precies wat er met Waze in 2013 gebeurde. Het werd ingelijfd door het een bedrijf met diepe zakken: Google.

Leuker versus slimmer

Waze is echter wel wat leuker. Je kunt bijvoorbeeld stemmen van beroemdheden toevoegen als navigator en je hebt veel meer opties om het uiterlijk en de mogelijkheden naar je hand te zetten. Waze zien we dan ook vooral als de speelsere variant van navigeren met de auto, terwijl Google Maps een soort powerhouse is van navigatie, gecombineerd met informatie. Soms is het daarin wat ouderwets, omdat het leunt op data en niet volledig op real-time input van gebruikers, maar uiteindelijk krijg je op Google Maps wel het meest uitgebreide plaatje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.