HTC U12+ fotografie

Zo maak je in 1 minuut betere Instagram-foto’s

Je kunt met je smartphone hele toffe foto’s maken voor sociale media: ook als je een toestel hebt dat zich niet zozeer in de high end-regionen bevindt, maar juist wat meer de budgettoestellen. Met deze vijf tips maak je je Instagram-foto’s INSTAntly beter.

Gebruik natuurlijk licht

Je kent het wel: je maakt een selfie in de avond, maar je komt verblind uit. Je telefoon is namelijk heel fanatiek de flits aan het gebruiken. Dan heb je twee dingen die je niet wilt: vijf minuten lang bij elke keer knipperen een zwart vlekje in je zicht én een foto waarop je 50 tinten witter bent. Ook voor foto’s van objecten of uitzichten geldt: gebruik natuurlijk licht. Wacht desnoods even een dagje op het juiste licht. 

Nog beter? Het gouden uurtje

Zeker nu het zomer is, kun je ook in Nederland een foto maken alsof je je in Saint Tropez bevindt. We hebben namelijk ook hier een prachtig gouden uurtje. Het ‘golden hour’ is van veel Instagrammers het ideale moment om een foto te schieten. Of het nu gaat om een cocktail in het gele zonnetje of een selfie met perfect aangelichte ogen: het gouden uurtje is perfect. Je krijgt hem elke dag helemaal gratis (spoiler: het is altijd het uurtje voor zonsondergang), al moet je wel hopen dat er geen wolken in de buurt zijn. 

Tik op het onderwerp

Je telefoon kan heel veel zelf, maar vaak kan hij ook nog wel een beetje hulp gebruiken. Je foto wordt vaak beter als je het onderwerp in je foto even aantikt. De telefoon weet dan waarop hij moet scherpstellen en soms ontstaat mede daardoor een cool scherpte-diepte-effect. 

Maak gebruik van het zonnetje in je telefoon

Dat klinkt gek, maar het kan echt: als je een foto maakt en je hebt op het onderwerp getikt, dan zie je een zonnetje in beeld. Je kunt je vinger erop houden en hem omhoog en omlaag schuiven om te zorgen voor de beste belichting. Soms kan het helpen om hem juist heel laag te zetten en daarna een filter te gebruiken voor een lekker dramatisch effect.

Zet je grid aan

Het belangrijkste van een goede foto is dat hij recht is en dat het onderwerp op één derde van je foto te zien is. Zo is je foto in balans. Hierbij kan een grid helpen: hierbij zie je 9 vakjes in beeld, waarbij het vooral gaat om de lijntjes. Je kunt de horizontale lijnen gebruiken om de foto recht op de horizon te zetten en je kunt een vakje kiezen waarin het onderwerp van je foto zich bevindt. 

Een andere belangrijke regel is: have fun! Je kunt hartstikke creatieve foto’s maken van de meest simpele dingen. Je moet er gewoon even voor gaan zitten en er komt waarschijnlijk vanzelf wel een grappig idee in je hoofd. Plus, gebruik eventueel een filter op een fotootje dat je misschien wat minder vindt: soms kan dat wonderen doen. Veel plezier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.