Persoon opent Instagram op smartphone

Zijn Instagram advertenties betrouwbaar?

Misschien herken je het wel: zit je rustig te scrollen door Instagram, en ineens komt er een advertentie voorbij met het leukste jurkje dat je ooit hebt gezien. Wel van een webshop waar je nog nooit eerder van hebt gehoord… Wel zo handig om te weten of Instagram advertenties betrouwbaar zijn. Voor je het weet heb je iets gekocht van een nepshop en kun je fluiten naar je bestelling.

Wat zegt Instagram?

Zelf zegt Instagram dat zij Instagram-adverteerders vraagt om hun Facebook-pagina aan hun Instagram-account te koppelen. Daarnaast kan je enkel adverteren met een professioneel account. Op die manier zou Instagram de echtheid van bedrijven die adverteren op het platform willen garanderen. Sja… Op zichzelf zegt dat natuurlijk nog niet zoveel. Nepshops kunnen immers ook gewoon een Facebook-pagina koppelen aan hun Instagram-account. Een andere waarborg is gelegen in het feit dat gebruikers advertenties kunnen rapporteren. Maar ja, dan is het kwaad natuurlijk al geschied.

Kortom, of Instagram advertenties betrouwbaar zijn, weet je nooit helemaal zeker. Instagram heeft sommige waarborgen dat de webshops ‘echt’ zijn, maar dat is niet 100% sluitend. Verder heb je natuurlijk ook Instagram-gebruikers die in hun eigen posts reclame maken of linkjes plaatsen naar producten. Dat kan iedereen doen, dus daar bestaat niet al te veel zekerheid.

Wat kun je zelf doen?

Ben je toch helemaal verliefd op die ene jurk en wil je de gok misschien wel wagen? Loop dan eerst wat dingen na, om te beoordelen of er sprake is van een webshop of een nepshop:

  • Lijkt de deal te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook! Kijk goed of de prijs vergeleken met andere webshops wel klopt, en zo niet, waarom dan niet.
  • Controleer of de webshop een keurmerk heeft. Voor een keurmerk moet een webshop vaak voldoen aan strenge vereisten. Toch weer een teken dat er minder kans is dat je wordt opgelicht.
  • Kijk goed naar de website. Is de webshop professioneel opgezet, bijvoorbeeld zonder gebruik te maken van Google Translate? En is er sprake van een SSL-beveiligde website? Het is niet alleszeggend, maar de meeste nepshops steken niet zóveel moeite, tijd en geld in hun website.
  • Google that shit! Zoek goed uit of de aanbieder bekend is, bij andere gebruikers, maar bijvoorbeeld ook bij de politie. Kun je een aanbieder überhaupt niet terugvinden op internet? Misschien moet je je keuze om te kopen dan toch even heroverwegen. Daarnaast kun je op Google ook reviews vinden over webshops. Mochten er eerder mensen zijn opgelicht, dan vind je dat waarschijnlijk wel terug.

Wat is jouw ultieme tip om te checken of er sprake is van een webshop of een nepshop? Deel ‘m in de comments!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.