Gisteravond, een uurtje of 9: ik lag in bad wat timelines te checken. Opeens was daar het push bericht van YouTube: “Ontdek een nieuwe manier van delen.” Heh, wat? Uiteraard deed ik wat onderzoek. Blijkt er gewoon een soort YouTube Chat achter te zitten! Wait, what? YouTube… wat doe je nou?

YouTube Chat

Okay, ik noem het hier wel YouTube Chat, maar dat is eigenlijk niet de naam van dit nieuwe speleding. YouTube noemt het zelf ‘de deelfunctie’ (of in het Engels: Shared). De bedoeling ervan is dat je onderling filmpjes deelt met een of meerdere vrienden. Logisch natuurlijk, want het is onderdeel van een video platform. Het vreemde is wel dat ik me (nog) helemaal niet aangetrokken voel tot het verspreiden van video’s op deze manier. In mijn vastgeroeste gedrag sloeg ik echter wel meteen aan het chatten. Vandaar dat ik het voorlopig even YouTube Chat blijf noemen…

Hangouts

YouTube (dochteronderneming van Google) doet hier een geniale zet, wat mij betreft. In mijn optiek struggelt Google nog steeds om een goed sociaal platform neer te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Google Plus: er wordt al jarenlang geprobeerd om dat van de grond te krijgen, maar in ons kikkerlandje lijkt het gewoon niet te werken. Net als het initiatief Hangouts chat. Of Duo. Het werkt gewoon niet. Dit soort nieuwe functionaliteiten moeten snel geadopteerd worden door het grote publiek, anders is het al snel: bye, bye.

Waarom de Shared functie wel werkt

Ik denk dat YouTube Chat wel aan zal slaan. Er zijn genoeg redenen voor, daarom even overzichtelijk in een opsomming weergegeven:

  • YouTube wordt al door miljarden mensen (intensief) gebruikt; het platform hoeft niet van de grond af aan te bouwen, zoals Hangouts.
  • Met de Shared functie hoeven gebruikers niet meer via WhatsApp te delen met vrienden. Content blijft op hetzelfde platform.
  • Vooral jongeren onder 20 kijken veel via YouTube. Logisch om deze doelgroep meer functionaliteiten te bieden waar ze gebruik van kunnen maken. Gewoon logisch inspelen op je doelgroep van de toekomst.
  • Volgens mij is dit een functionaliteit die echt nog miste binnen YouTube. Natuurlijk: er werd wel veel met elkaar in de comments gesproken, maar echt met vrienden overleggen, zat er niet bij. Je zag dat de jongere doelgroep dat soort gesprekken ook naar SnapChat verhuisde.
  • Teksten, afbeeldingen en emoji kunnen er ook mee verstuurd worden. Precies wat je nodig hebt voor een standaard chat.
  • Tip voor YouTube: maak nog even wat filters beschikbaar, zoals we dat ook bij Instagram en SnapChat zien… alles in een!

Ik ben reuze benieuwd hoe Facebook/WhatsApp naar deze nieuwe ontwikkeling kijkt. Nu zoveel mensen uitgekeken raken op Facebook en de chat-functie inmiddels ook beschikbaar is in het meer populaire YouTube… wat is dan nog de meerwaarde van Mark Zuckerberg’s platform?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.