Ze hebben allebei dezelfde mooie kleurenopties qua buitenkant, maar qua techniek zitten er grote verschillen tussen Huawei’s nieuwe telefoons. Huawei Mate 20 versus Huawei Mate 20 Pro: we zetten ze voor je op een rijtje.

Wat hebben ze allebei?

Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben een 3D Depth Sending camera. Deze camera zorgt ervoor dat je de telefoon met je gezicht kunt unlocken. Van beide telefoons is het ontwerp verder weinig verschillend; allebei bestaan ze uit een metalen frame met een glazen achterkant. De camera’s zitten in een soort vierkant gepositioneerd: drie lenzen en een flitser. De telefoons wegen allebei een kleine 200 gram en zijn ongeveer even groot.

Beide telefoons maken gebruik van Android 9 Pie, maar dan met een Huawei-sausje er overheen. Ze kunnen allebei snel schakelen tussen apps en snel rekenen, want ze zijn voorzien van een nieuwe Kirin 980 chipset met een dubbele neuroprocessor. Er zit 128 GB aan geheugen in beide telefoons, wat betekent dat je heel wat foto’s moet schieten voor je telefoon vol zit. Je kunt er nog zelf extra geheugen bijzetten tot 256 GB. De lenzen van beide telefoons zijn heel verschillend, maar de smartphones kunnen allebei wel groothoekfoto’s maken. Aan de voorkant hebben de telefoons ook dezelfde lens, namelijk eentje van 24 MP.

Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro zijn vanaf 2 november beschikbaar. Klinkt allemaal heel erg gelijk, maar er zijn verschillen!

Wat kan Huawei Mate 20?

Huawei Mate 20 heeft een plat scherm met een klein notchje aan de bovenkant en wat dikkere rand aan de onderkant. Mate 20 heeft daar ook een vingerafdrukscanner. De telefoon is voorzien van een 6,53 inch RGBW-display van 1080×2244, wat geen OLED-scherm is en de kleuren dus iets anders toont dan zijn duurdere broer. De lenzen zijn 16 MP, 12 MP en 8 MP en er is 2x zoom mogelijk. De batterij is 4000 mAh. Je bent 799 euro kwijt als je Huawei Mate 20 aanschaft.

Wat kan Huawei Mate 20 Pro?

Pro kan alles wat zijn kleine broertje ook kan, maar dan met een heleboel extra’s. Een van de meest opvallende verschillen is dat Pro draadloos kan opladen. Er zit bovendien een vingerafdrukscanner in het scherm, waardoor je daar geen apart knopje meer voor nodig hebt. Het scherm zelf (6,39 inch OLED met een resolutie van 1440 x 3120) loopt door in de randen en de notch is aanzienlijk groter dan die van Mate 20.

Ook is de Pro-variant een pietsie korter en breder, maar dat is een verschil dat nagenoeg niet merkbaar is. Een verschil dat wel merkbaar is, dat is die in camera’s. Pro heeft een 20 MP, 40 MP en 8 MP-lens en kan 3 x zoomen. De batterij is 4200 mAh met 40W Huawei SuperCharge waardoor deze in een half uur al 70% opgeladen kan worden. Je bent voor die gemakken wel aanzienlijk meer geld kwijt: het apparaat kost 999 euro.

Een wandeling door Hyde Park met Huawei Mate 20 Pro

Omdat we toch in Londen waren voor de aankondiging en de hands-on met de telefoons, hebben we Huawei Mate 20 Pro meteen meegenomen naar buiten. Het was een wat druilerige dag, maar alsnog laat de telefoon zien dat de camera’s een grote verbetering zijn. Zelfs ten opzichte van dat andere vlaggenschip van Huawei: P20 Pro. Waar de foto’s van P20 Pro wat flets zijn, sprankelen die van Mate 20 Pro meer.

Je ziet op de foto’s enorm veel detail, kijk bijvoorbeeld naar de waterspetters op de bloemen. En de foto van de eekhoorn is dik ingezoomd, maar alsnog staat het beestje er superscherp op. Ik heb na mijn wandeling in het mooie Hyde Park nog een bezoekje gebracht aan het geweldige Natural History Museum, waar ik met de groothoeklens een mooie overview van de mooiste ruimte (die met de walvisbotten) kon maken. Foto’s maken met deze telefoon gaat erg makkelijk, en zelfs als er een duif al headbangend langs rent, dan kan hij die er gewoon stilstaand opkieken.

Mijn eerste indruk van wat de telefoon qua fotografie kan is dan ook erg goed, maar ik ga de komende weken de tijd nemen om ook goed te ondervinden wat hij voor de rest kan. Zo heb ik nog niet ‘s avonds gefotografeerd, iets waar ik bij de P20 Pro nog wel eens gefrustreerd door raak door de flares van lampen (tipje: gebruik de Pro-optie en verstel je ISO). Wordt vervolgd!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.