Voor beginners: Wordt data jouw volgende carrièrestap?

Rachel werkte als journalist toen ze besloot om op avontuur te gaan in de wereld van datavisualisatie en -analyse, ondanks dat ze hier geen ervaring in had. Haar reis begon met een trainingsprogramma van vier maanden, waarbij ze kennis maakte met het analytics platform Tableau. Dat bleek een groot succes: inmiddels werkt ze voor Tableau als Solution Engineer. Het omgaan met data is een onmisbare skill voor de banen van de toekomst. Daarom legt Rachel aan ons uit hoe je als beginner kunt starten met visuele data-analyse.

Het doel van Tableau is om mensen te helpen hun data te zien en te begrijpen, ongeacht hoeveel ervaring ze al hebben. Je hoeft namelijk geen technisch expert te zijn om met Tableau aan de slag te kunnen. Na het inladen van je data (en zelfs dit is heel makkelijk gemaakt), kan je er op een hele intuïtieve manier mee gaan ‘spelen’.

Zo kan je eenvoudig verschillende manieren van datavisualisatie proberen. Omdat je zoveel kan experimenteren, krijg je als beginner snel door hoe je verschillende soorten grafieken kunt toepassen op je data, zoals: diagrammen, tijdlijnen, kaarten, noem maar op. Uiteindelijk kan je deze allemaal combineren in een dashboard en zo je eigen, complete datavisualisatie maken.

Rachel’s achtergrond

Toen ze nog als journalist werkte, heeft Rachel Tableau een paar keer geprobeerd en werd zij verliefd op het idee van een baan waarin zij data en visualisaties kon combineren. In 2016 volgde ze bij The Data School (in Londen) een cursus in datavisualisatie van 4 maanden. Deze werd aangeboden door The Information Lab, een van Tableaus belangrijkste Europese partners. Zo veranderde haar carrière en startte ze met een baan op het gebied van data. Sindsdien heeft ze allerlei verschillende organisaties geholpen met hun data, vooral door het gebruik van Tableau. Dit beviel zo goed dat ze afgelopen november bij Tableau aan de slag is gegaan als Solution Engineer.

Viz (afkorting voor visualisatie) gemaakt door Rachel

Aangezien Tableau een erg gebruiksvriendelijke tool is, kan iedereen snel veel leren over hoe datavisualisatie en data-analyse werkt. Het stelt newbies in staat om uit te vinden welke gebieden hen het meest ligt (en welke niet); of het nu gaat om het bekijken van, interactie met en interpretatie van dashboards of dat je ze zelf van scratch wilt maken of liever jezelf wilt uitdagen om de data voor te bereiden.

Daarnaast is de tool ook makkelijk verkrijgbaar. Zo heb je naast de betaalde Tableau versie (die tienduizenden bedrijven wereldwijd gebruiken), ook een gratis versie die gedownload kan worden via Tableau Public. Als je als individu dus graag met Tableau wil beginnen, kan je op hun website Tableau Public downloaden. Studenten en docenten kunnen ook gratis met de betaalde versie werken via Tableau Academic.

Social media voor dataliefhebbers

Bij de start van je eigen Tableau-reis kan je er alles uit halen, door je aan te sluiten bij de Tableau-community op Tableau Public. Dat kan gezien worden als een soort social media voor dataliefhebbers. Je vindt er meer dan 750.000 auteurs die hier al meer dan 2 miljoen visualisaties hebben gedeeld. Je kan er je favoriete gebruikers volgen en visualisaties die je cool vindt downloaden. Op die manier kan je onderzoeken welke technieken de auteur gebruikt heeft en met behulp van reverse engineering leren hoe je de visualisatie zelf kan bouwen.

Grappig is dat je op Tableau Public veel auteurs vindt die voor hun werk de betaalde versie gebruiken. Vanuit een zakelijk oogpunt moeten wat zij op het werk doen, vaak vertrouwelijk blijven. Daarom werken veel auteurs in hun vrije tijd als hobby aan hun eigen creaties over hun favoriete onderwerpen, die ze delen op Tableau Public. Naast hun bijdrage aan de Tableau-community bouwen ze zo ook een portfolio op dat ze kunnen laten zien aan toekomstige werkgevers.

Voordat ze begon te werken met Tableau, was Rachel enthousiast om te leren werken met data, maar ze wist niet goed wat ze kon verwachten. “Als je aan de buitenkant staat, kan de wereld van de data er een stuk lastiger uitzien dan het daadwerkelijk is. Als je dan vervolgens begint, kom je erachter: “Okay, er zijn inderdaad ingewikkelde dingen, maar ik ben niet de enige die dit lastig vindt en er zijn mensen die me kunnen en willen helpen om mijn datavaardigheden te ontwikkelen en verbeteren”.”

Een van Rachel’s favoriete vizzes.

Hechte community

Een van de meest unieke dingen aan Tableau is hun hechte community. Hier vind je mensen met allerlei soorten ervaring, van über beginneling tot ‘zenmeesters’ (de titel voor deskundige gebruikers die veel bijdragen aan de Tableau-community). Hun doel is niet alleen om elkaar te helpen bij het maken van visualisaties, maar ook om kennis uit te wisselen over de interpretatie.

Als nieuweling bij Tableau kan je in deze community met al je vragen terecht, maar ook als je een keer een code(technische) review nodig hebt. Rachel: “Iedereen die met Tableau gaat werken, zit in hetzelfde schuitje en juist op dat moment komt de community goed van pas. Hoe meer je deelt, hoe meer je leert en het stelt je in staat om je vaardigheden snel te verbeteren.”

Deel uitmaken van zo’n brede en actieve community is ook een manier om je kennis up-to-date te houden. “De Tableau-community daagt je uit om op verschillende manieren te denken en te werken en aangezien het technologie is, staat het nooit stil. De datawereld ontwikkelt zich alleen maar verder. Het mooie daaraan is dat je nooit stopt met leren en dat er altijd nieuwe technieken te ontdekken zijn. Naarmate de software verder groeit, groeit ook de kennis vanuit de community en dus jouw eigen kennis.”

Data + Women

De kracht van de Tableau-community komt ook tot leven via verschillende virtuele en fysieke gebruikersgroepen, onder andere op Tableau-evenementen en -conferenties (hoewel fysieke evenementen voorlopig on hold staan). Zo zijn er ook speciale groepen genaamd ‘Data + Women’. Deze zijn niet alleen bedoeld voor vrouwen, maar geven wel juist vrouwen de kans om in de spotlight te staan en hun verhaal te vertellen. Want ook vrouwen hebben zoveel interessante verhalen te vertellen. Deze groepen komen in verschillende landen bij elkaar, ook in Nederland.

Start met Tableau door #MakeoverMonday!

Ben je enthousiast geworden over Tableau en wil je het liefst direct ook zelf beginnen? Mooi, want dat kan heel makkelijk. Door mee te doen aan Tableau’s Makeover Monday leer je eenvoudig hoe je met data omgaat en deze visualiseert. Elke week wordt er een visualisatie gedeeld die een opknapbeurt nodig heeft. Aan jou de taak om dit te doen!

Met onderstaande 4 stappen doe jij mee aan Tableau’s Makeover Monday.

  1. Meld je aan op Tableau Public en download het programma.
  2. Bekijk de visualisatie en bijbehorende data voor de makeover van die week op Data.World.
  3. Analyseer en speel met de data om te zien hoe je de visualisatie nóg mooier en beter kan maken. Loop je vast? Vraag dan vooral om hulp in de Tableau-community of via Twitter met #MakeoverMonday.
  4. Ben je klaar? Cool! Plaats je creatie waar je maar wil en vergeet hem zéker niet op te sturen naar www.makeovermonday.co.uk/submit of te posten op Twitter met de hashtag #MMVizReview . Op deze manier kan je feedback krijgen zodat je creaties nog beter worden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.