Tivoli Orb

Tivoli Orb review – Eyecatcher voor je woonkamer

Er is een ware oorlog bezig in de technologiewereld, en wel als het gaat om speakers. Je ziet dan ook regelmatig recensies voorbij komen op Techgirl: JBL, Razer, Sony… Maar zelden zagen we er eentje met zo’n prettig retrodesign als Tivoli Orb. Hij mag met zijn houtlook behuizing en ronde vorm een eyecatcher zijn in de woonkamer: hoe klinkt Orb?

Ter voorbereiding op het concert van The Weeknd en dat van Drake (die handig genoeg twee dagen na elkaar plaatsvinden voor me), ben ik alvast net even wat vaker dan normaal de muziek van beide rnb-zangers aan het beluisteren. Meestal op mijn telefoon met mijn nieuwe Beats by Dre Hello Kitty-oordopjes, maar nu dus via Tivoli Orb als ik thuis ben. Eigenwijs als ik ben, heb ik bij het installeren van het apparaat de handleiding overgeslagen, want ik ging er vanuit dat dit net zo makkelijk zou werken als bij portable speakertjes.

Niet zo portable

Dat viel toch tegen, want Orb is niet bepaald een portable speaker. Sowieso is hij afhankelijk van stroom, dus je moet hem in de buurt van een stopcontact hebben liggen. Bovendien zitten er allemaal minuscule knopjes op en kun je hem het beste aansturen via de bijbehorende applicatie. Heb je meerdere Tivoli speakers, dan kun je ze samen in meerdere kamers gebruiken. Voor de recensie hebben we er eentje opgestuurd gekregen, dus we reviewen alleen de ervaring met een speaker.

Laat ik bij het begin beginnen: het ontwerp van deze speaker is prachtig. Het walnotenhout als omranding van de grijze speaker grill van stof is erg stijlvol, al had ik het tof gevonden als ook de standaard waar de speaker op staat in grijs of dat walnoot was geweest: nu is deze namelijk zwart, en dat is dan toch weer een extra kleur erbij (hoewel zwart officieel natuurlijk geen kleur is). Verder niets dan lof over het uiterlijk van de Orb, want dat zit helemaal goed.

Diep geluid

Maar als je een audiofiel bent, dan wil je zowel letterlijk als figuurlijk een mooi plaatje. Toen ik de Orb voor het eerst aandeed, schrok ik een beetje van de geluidskwaliteit: het was dof, het kon niet heel hard, en ik was niet erg onder de indruk. Ik had bijna het gevoel dat de twee keer zo goedkope Sony portable speaker beter is. Qua diepte is het geluid van Orb wel veel beter, maar qua volume vond ik het enorm tegenvallen.

Uiteindelijk heeft het geholpen dat ik de app gebruikte en toch de handleiding er maar bij heb gepakt, want daardoor ontdekte ik dat er veel meer aan het volume en de geluidskwaliteit te doen is dan je zou denken als je alleen naar de kleine knopjes kijkt. Heb je dat eenmaal ingesteld, dan kun je van muziek genieten die wat dieper en doffer klinkt dan je van kleinere speakers gewend bent. Dat past goed bij huiskamermuziek, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor muziek je graag beluistert. Ik vond het in ieder geval heel goed klinken met mijn rnb.

Wat wel een uitdaging is soms, is de connectie maken met je telefoon. Ik had af en toe dat de muziek haperde, zonder dat ik mijn vinger erop kon leggen waar dat vandaan kwam. De app is ook niet al te snel en die liep zelfs een paar keer vast. Nu doen de Spotify- en Tidal-apps dat ook op mijn telefoon, maar het is toch een beetje vervelend. Zeker voor zo’n prijzig apparaat. Orb is 250 euro, wat uiteraard aanzienlijk minder is dan bijvoorbeeld een Sonos of een audiobar, maar wel weer een stuk duurder is dan een portable speakertje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.