TechGirl how to: je huis automatiseren, maar hoe?

Of je het een smart home, the Internet of Things of je huis automatiseren noemt: je huis kan ongetwijfeld slimmer werken dankzij technologie. Maar: waar begin je? Dat kan bijvoorbeeld met een slimme speaker.

Slimme speakers

Die slimme speaker zorgt ervoor dat je hardop kunt vertellen wat je wilt, waarna de speaker het voor je kan uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een nummer van Spotify horen, dan zet hij deze voor je aan. Op dit moment beginnen slimme speakers echt te integreren binnen Nederland, zeker nu de Google Home beschikbaar is. Dit is dus een goed moment voor jou om te starten met het automatiseren van je huis.

Zo’n slimme speaker kan nog veel meer. Hij kan ook praten met allerlei apparaten in je huis, afhankelijk van het merk en hoe je een en ander met elkaar verbindt. Zo kan je Philips Hue lampenset met een heleboel slimme speakers communiceren. Heb je bijvoorbeeld slimme zonwering van Somfy, dan kun je rekenen op ondersteuning van Amazon Alexa en IFTTT, hoewel Apple Homekit en Google Home daar ook aan worden toegevoegd.

Je kunt heel veel dingen automatiseren: je gordijnen, zodat je maar in je handen hoeft te klappen en ze gaan open of dicht. Of je kunt natuurlijk een slimme thermostaat kiezen die je bijvoorbeeld met een app op je telefoon aanstuurt (of dus via je slimme speakers). Liever met je koelkast communiceren over het nieuwe boodschappenlijstje? Enkele koelkasten hebben een ingebouwde speaker of je verbindt een smart koelkast met Google Home. Handig!

If This Then That

Wil je je huis automatiseren? Dan zijn er veel mogelijkheden. Veel zelfs toepassingen waarvan je denkt: “Wat?!” Plantenbakken, wc-brillen en dekbedovertrekken bijvoorbeeld. Maar je hoeft het gelukkig allemaal niet in een keer te doen en er zijn een heleboel handige apps om je te helpen. IFTTT bijvoorbeeld.

If This Then That kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je apparaten (of apps) op elkaar reageren. Dus bijvoorbeeld; als er in Trello een nieuwe card wordt aangemaakt, dan moet daar ook een mailtje over worden opgesteld in Gmail. In je huis kun je denken aan: als mijn Uber-auto eraan komt, doe dan de lampen uit. Het is heel grappig om te spelen met wat er allemaal mee kan, want dat is een hele boel.

Kies je voor bekende merken, dan is de kans groter dat je er meer mee kan connecten, maar kleinere merken hebben weer als voordeel dat ze vaak wat goedkoper zijn. Wat je vooral moet bekijken wanneer je je huis wilt automatiseren, dat is kijken naar welke objecten in je huis je graag het eerste automatiseert. Als je nog geen gordijnen hebt, dan zullen die waarschijnlijk prioriteit hebben, terwijl voor veel mensen de aanschaf van een robotstofzuiger een eerste stap is in de goede richting van een smart home.

Bron: Somfy

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.