smartphone fotografie

Smartphone fotografie: 7 handige trucjes voor Instagram

Instagram, het is mijn absolute favoriet! Lekker wegdromen bij andermans pareltjes, maar voor jezelf fungeert het eigenlijk ook als klein (foto)dagboek. De meeste foto’s maak ik gewoon met mijn smartphone trouwens. Dat is lekker laagdrempelig en dat ding heb je toch altijd bij je. Alleen… wat zijn nou de beste trucjes voor smartphone fotografie? Ik leer je wat ik tijdens de Motorola workshop oppikte!

Tips voor smartphone fotografie

Tip 1 De kwaliteit van je foto is enorm afhankelijk van de telefoon die je op dat moment gebruikt. Een goedkoper toestel is niet altijd ideaal voor de beste foto’s, maar er zijn zeker uitzonderingen op de regel te vinden. De nieuwe Motorola One kost bijvoorbeeld maar 299 euro, maar heeft wel een camera gelijkwaardig aan de Samsung Galaxy S7. Scheelt je zo een paar honderd euro!

Tip 2 Maak slim gebruik van de ISO waarde. Met het instellen van de ISO waarde bepaal je hoeveel licht je wilt opvangen in het plaatje. Hoe hoger de ISO, des te meer licht de sensor opvangt. Zo kun je een beetje meer helderheid aan je foto toevoegen of juist minder. Dat is handig voor als de omstandigheden niet geschikt zijn voor het gebruik van een flitser, maar ook als je iemand fotografeert met een wat onzuivere huid.

Tip 3 Speel met de sluitertijd. Ook die vind je bij de handmatige instellingen. Hoe langer de sluitertijd, des te meer beweging je in het plaatje vastlegt. Bij een extreem lange sluitertijd zul je ‘vegen’ in beeld zien die de beweging aangeven.

Tip 4 Speel met het licht. Stiekem een vervolg op tip 2. Zoals fotografe Jennifer Kesteleyn mij liet zien: plaats iemand half in het licht en half in de schaduw bijvoorbeeld. Zo krijg je een mooie kleurstelling, maar vooral ook bijzondere scherptediepte in jouw foto.

Tip 5 Verplaats jezelf naar het object. Zoom nooit in. Ga helemaal op de grond liggen voor het perfecte plaatje of klim juist op een ladder om het object van bovenaf te fotograferen.

Tip 6 Maak gebruik van je omgeving. Zie je een lijnenspel op de grond, gebruik het. Lijnen op de muur, lijnen in de lucht. Fotografeer door ramen heen, maar zorg dat je het venster dan ook meepakt. En kleur doet het ook goed.

MobileMobile

Tip 7 Speciaal voor wie ook een Motorola One wil: er zit een functie op waarbij je een bewegende foto creëert. Hè, wat?! Ja, je leest het goed. Het is een foto waarbij je een deel van het geheel laat bewegen. Stiekem maak je wel een korte opname om dit beeld te maken, maar in de (korte) nabewerking, arceer je alleen dat deel dat moet bewegen in jouw plaatje. De rest blijft stil staan. Tof toch?!

Bekijk meer foto’s van de workshop in deze Instagram capture:

Dit artikel kwam tot stand dankzij een betaalde samenwerking met Motorola.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.