Vast niet onherkenbaar: heb je net wat sexy time met je lover, moet je – verdorie – naar het gordijn lopen, zodat niet de hele buurt kan meekijken. Je overbuurvrouw vindt het vast rete-interessant wat je allemaal doet, maar dacht ’t niet natuurlijk! Wel een dikke vette moodkiller, zo’n onderbreking. Gelukkig kan dat anders. Waarom schrijf ik anders deze Slide review over automatische gordijnen met een app? Met één klik op je telefoon, fix je ’t zo.
Automatische gordijnen met een app
Gemak dient de mens, en vanuit die optiek is de Slide in het leven geroepen. Het is een bevestigingssysteem voor aan je gordijnrails. Je hoeft niets te vervangen, dus, alleen wat toevoegen aan wat je al hebt. Door middel van een app kun je de gordijnen openen of sluiten en alle varianten daar tussenin.
Gemak dient de mens (deel II)
Dacht je nu al: “Dit is gaaf!”, dan heb ik goed nieuws voor je. De Slide is namelijk behoorlijk slim. Connect ‘m met Google Home bijvoorbeeld, dan roep je gewoon: “Hey Google, sluit Slide”, en hopsa, daar gaan ze al. Of zet een timer vijf minuten voor je wakker wilt worden: je kijkt de zonnestralen direct tegemoet.
Die timer is niet alleen heel erg handig voor als je niet uit bed wilt komen; wellicht is ie nog interessanter als anti-inbraak oplossing. Of fopmiddel voor inbrekers. Je kunt per dag namelijk een timer instellen waarop je wilt dat de gordijnen sluiten. Of je laat dit automatisch gebeuren bij zonsopkomst en -ondergang.
O, en als dat nog niet genoeg is: de fabrikant werkt momenteel aan een oplossing om te detecteren wanneer gebruikers in- en buitenshuis zijn. Als je op basis daarvan je gordijnen wilt sluiten of openen, dan is dat binnenkort dus ook mogelijk.
Zijn er dan ook nog nadelen?
Ja, jammer genoeg is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij dit product. Het design is wat groot, bijvoorbeeld – en dan heb ik het met name over de motor die je aan één zijde van de rails bevestigd. Fijn is dan wel dat je de gordijn over het product heen bevestigd. Je ziet er daardoor niet veel van, behalve het lange snoer dat naar het stroompunt moet voeren. Omdat dit zo slim bedacht is, kan ik het moeilijk als enorm minpunt zien.
Ook de prijs is een dingetje. Je betaalt namelijk 299 euro voor één Slide. Op zich is 299 euro nog wel te overzien, echter; wat als je je hele huis smart wilt inrichten? In mijn huis kom ik op een rekensommetje van acht ramen à 299 euro = 2392 euro om alle ramen van een Slide te voorzien. Aiii… da’s mij een beetje te gortig.
Ten slotte: de installatie. Het spijt me zeer, maar daarin was ik echt teleurgesteld. Op de website staat dat je dit product binnen 15 minuten kunt bevestigen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ik ben zeker niet onhandig, en de instructievideo in de app loodst je echt uitstekend door de installatie heen, maar de moeite die ik moest doen om de motor in het bevestigingsstuk te plaatsen… mega vervelend. Ik kwam ruimte tekort aan de bovenkant, moest dingen op gevoel doen en dat liep tijdstechnisch gigantisch uit de hand.
De app & bediening
Grote aanrader: de Slide app installeren voor je met installatie begint. In de app wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je de Slide plaatst. Ik heb behoorlijk wat waardeloze instructievideo’s in mijn leven gezien. Dit is er zeker géén van. Echt een verademing om zo goed door het proces te worden geloodst.
Na installatie kun je de app gebruiken om de gordijnen te openen en te sluiten of door timers in te zetten bijvoorbeeld. De app werkt heel inïutief – plug & play! Of koppel ‘m direct aan Nest WiFi bijvoorbeeld.
Conclusie
Concluderend: het is echt een prachtproduct. Met de Slide is the future here. Eenmaal geïnstalleerd, werkt dit product plug & play. Of je stelt gewoon wat timers in, kan ook. Echter: ik hoop dat de fabrikant nog wat kan en wíl doen aan de prijs van het product. Een bulk-korting zou zo’n geen idee nog niet zijn.