“Een wat?”, kreeg ik als reactie van velen wanneer ik zei dat ik een Wiko WIM aan het testen was. En dat is ook niet heel onlogisch. Truth to be told, ik had tot voor kort ook nog nooit van Wiko gehoord. Het Franse merk brengt eigenlijk al een hele tijd smartphones op de markt en probeert zo goed mogelijk in te spelen op trends. Dit levert bijvoorbeeld mooie, kleurrijke telefoons op. De Wiko WIM speelt in op een andere trend, namelijk die van selfies maken.

Design

De Wiko WIM is met een formaat van 5,5 inch redelijk groot, maar ligt erg prettig in de hand. De voorkant is van glas; de achterkant van een kleurrijk plastic. Het is een mooi geheel, hoewel er wel veel vingerafdrukken op het toestel blijven staan. Het Full HD AMOLED-scherm maakt me dan wel weer blij, want de kijkervaring is helemaal prima.

Gebruikersgemak

Met de term ‘gebruikersgemak’ bedoel ik hoe prettig en hoe snel je het toestel kan gebruiken wanneer je het (net) in handen hebt. Helaas kon ik niet zo goed uit de voeten met de Wiko WIM: dit lag niet aan onbegrijpelijkheid, maar meer aan enkele irritaties. Als echte taalliefhebber vond ik het aantal spel- en grammaticafouten echt tenenkrommend. Ik mag er misschien niet te veel over zeuren, maar ik vind dat dit wel enigszins in de weg staat aan een professionele uitstraling.

Wat mij verder opviel, is hoe vaak er toestemming aan ingebouwde apps gegeven moest worden. Letterlijk bij elke app die ik opende, moest ik toestemming geven. Dat lijkt misschien niet heel gek, maar zo moest ik mijn camera toestemming geven om te bellen en telefoontjes te beheren… Geef je deze toestemming niet, dan kan je de camera überhaupt niet gebruiken. Sja, dat klopt voor mijn gevoel toch niet helemaal. Daarnaast is het zwaar ongemakkelijk om bij elke app weer toestemming te moeten geven.

Wanneer je dit proces hebt doorlopen, en alle apps toestemming hebt gegeven, is het toestel wel simpel in gebruik. Het is overzichtelijk, waarbij je ook gebruik kan maken van dingen zoals Wiko Launcher om het nog overzichtelijker kan maken.

Camera

Het paradepaardje van de Wiko WIM is zeker de frontcamera. Deze 16 megapixel camera maakt haarscherpe selfies en sluit daarmee wellicht goed aan bij de nieuwe cultuur van vloggen en selfies. Ook de dual camera aan de achterkant stelt niet teleur. Hoewel deze met 13 megapixel van mindere kwaliteit zijn, levert ook dit mooie plaatjes op. De kleuren zijn heel erg helder; ik word er helemaal blij van! Er zijn veel opties en filters om te kiezen, alleen helaas niet voor actiefoto’s. Die zijn dan ook lichtelijk bewogen.

Het filmen kan in 4K. Dit levert haarscherp beeldmateriaal op. Het enige dat mij hierbij opvalt, is dat het filmen via de frontcamera (niet in 4K) een enigszins ingezoomd beeld oplevert. Hierdoor vult je gezicht het hele plaatje, terwijl uitzoomen niet mogelijk is.

Specificaties

Een zeker pluspunt aan de Wiko WIM is het geheugen. Met een opslag van wel 64 GB kan je gerust wat leuke foto’s laten staan op je toestel, zeker nu dat geheugen nog is aan te vullen met een geheugenkaart. De dual SIM optie gaat niet ten koste door het toevoegen van een SSD-kaart, aangezien hier een apart schuifje voor is gemaakt. Verder krijg je een werkgeheugen van 4 GB en Android 7.1 Nougat. Prima systeempje dus. Alles werkt dan ook hartstikke snel. Er is ook een vingerafdrukscanner geïntegreerd in de home button; deze werkt erg accuraat en snel.

Batterij

Bij (grotere) smartphones zie je dat de batterij enorm snel wordt leeggezogen. Dit komt ook zeker door ons surfgedrag, toegegeven. De Wiko WIM heeft een accu van 3200 mAh. Ik zie je al denken: ja, leuk, maar wat houdt dat in? Ik ben zelf een redelijk actieve social media gebruiker en ik deed echt ruim een dag met de batterij. Dit terwijl ik mijn eigen Samsung Galaxy S6 Edge toch wel een keer extra moet opladen overdag.

Overig

Met zo’n batterijduur kan je rustig streamen, internetten of Facebooken. Maar niet voordat je gaat slapen… De minimale helderheid van het toestel is namelijk erg fel! Ik gaf het al gauw op om toch nog even alle berichtjes te checken voor ik naar dromenland vertrok. Ergens wel goed, maar niet helemaal gewenst natuurlijk.

Het geluid van de Wiko WIM is dan nog wel noemenswaardig. Dit was een goede kwaliteit voor een smartphone! Als laatste wil ik het nog hebben over notificaties: die kreeg ik niet altijd van alle apps binnen. Of dit een softwarefout is, weet ik niet.

Al met al is de Wiko WIM, met een prijs van zo’n 399 euro, een fijne en handzame smartphone. Hoewel er een paar minpunten te noemen zijn, zijn de pluspunten toch zeker wel in de meerderheid. Voor deze prijs krijg je genoeg waar voor je geld!

Review: Wiko WIM maakt een selfiequeen van iedereen
Gebruikersgemak6
Camera8.5
Batterijduur8.5
Helderheid5
SSD-geheugen8.5
Snelheid8.3
7.5Totale score

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.