Xgimi MoGo 2 Pro review

Review: je eigen thuisbioscoop – de Xgimi MoGo 2 Pro projector

Altijd al gedroomd van je eigen thuisbioscoop? Klinkt als een fantastisch doel, maar misschien ook een beetje duur. En nogal ‘honk-gebonden’. Natuurlijk schreven we dit artikel niet, als we geen leuk alternatief konden bieden. Maak kennis met de Xgimi MoGo 2 Pro projector. TechGirl Anke onderzocht of dit apparaat echt de moeite waard is of dat je toch maar beter even verder kunt sparen…

Design van deze compacte thuisbioscoop

Wie aan een projector denkt, denkt al snel aan zo’n ding wat een paar centimeter hoog is, vrij lang en een beetje diep. Vergelijk het met een uit de kluiten gewassen Xbox. Maar zet dat plaatje maar snel uit je hoofd: de Xgimi MoGo 2 Pro lijkt in geen enkel opzicht op dat idee…

Xgimi’s projector heeft een grafiet-kleur, is ongeveer 16 centimeter hoog, 12 breed en nog eens 12 centimeter diep. Vergelijk het met de (in 2019) geteste Anker Nebula Capsule, maar dan meer vierkantig. De hoeken zijn dan wel weer afgerond (om het in woorden ingewikkeld te maken). Bekijk de plaatjes daarom maar!

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het design. De MoGo 2 Pro is deels gemaakt van een kunststof materiaal, wat meestal garant staat voor een goedkoop uiterlijk, maar daar heeft deze projector absoluut geen last van. De voor-, linker- en rechterzijde zijn bekleed met een metallic grill waarin honderden kleine pil-vormige uitsparingen zijn gemaakt. Ik vermoed dat de grill van een stevig soort aluminium is gemaakt. Bij gebruik van beide materialen weten fabrikanten net niet altijd dezelfde kleur te creëren, wat slordig oogt, maar Xgimi is er in geslaagd een luxueus ogend product neer te zetten in een prachtig verfijnd design.

Ten slotte, nog even praktisch gezien: wat ‘zie je op het eerste gezicht’ op deze projector zitten? – Aan de voorzijde is een langwerpig, zwart venster aanwezig waaruit de projector kan schijnen. Ook de kallibratie-sensoren zitten in dit venster: later in het verhaal wordt duidelijk waarom deze zo belangrijk zijn. Bovenop het object zit je fysieke aan-uit-knop. En aan de achterzijde is ruimte voor het ventilatierooster, de stroom-, USB-, HDMI en hoofdtelefoonkabel. Daaronder is een glazen venster gemaakt, waardoor je de speaker kunt zien (bewegen). Mooi en praktisch vormgegeven dus!

Gebruiksgemak?

Wat is dit een fantastisch ding! De Xgimi MoGo 2 Pro ademt gebruiksgemak uit. Je zet het apparaat ‘aan’ via de fysieke knop aan de bovenzijde. De projector start op, kalibreert zichzelf en toont dan het beginscherm. Handig is om direct te verbinden met WiFi, zodat je direct aan de slag kunt met de meest belangrijke toepassing van het apparaat.

Op het scherm zie je een aantal tegels, bijvoorbeeld voor YouTube, YouTube Music, Prime, en je hebt ook mogelijkheden om gewoon op het internet te surfen. Via de bijgeleverde afstandsbediening scroll je makkelijk naar jouw keuze. Click and go! (of eerst nog even inloggen op de door jou geselecteerde dienst) – het enige echte nadeel, is dat de projector geen Netflix ondersteunt. De dienst kun je wel via de webbrowser benaderen, maar tja… gemak hoort de mens te dienen.

De MoGo 2 Pro werkt vlot en denkt met je mee. Verplaats je de projector tijdens het kijken, dan snapt de MoGo 2 Pro dit direct en zal op eigen initiatief opnieuw berekenen hoe ver de afstand tot de muur is, en hoe daarop het beste kan worden scherpgesteld. Voor de lichtintensiteit geldt dit hetzelfde. Ontzettend fijn, juist omdat het daarin geen fouten laat zien.

Natuurlijk valt er ook het een en ander in te stellen naar eigen smaak. Zijn de basis-instellingen niet helemaal, zoals jij ze juist mooi vindt? Met de afstandsbediening pas je het zelf gewoon weer aan. De afstandsbediening is slim, klein, en biedt je toegang tot alle gemakken van de ’thuisbioscoop in het klein’. Er zit zelfs een ‘Google Voice Assistant’ op, want het apparaat werkt op Android TV 11.0. Daarmee kun je letterlijk vragen om instellingen aan te passen, scenes te skippen, maar ook kun je er ‘random’ vragen aan stellen, bijvoorbeeld wat voor weer het morgen wordt.

Beeld & geluid

De beeld- en geluidskwaliteit van de MoGo 2 Pro zijn van uitstekende kwaliteit. De projector produceert 400 Lumens aan licht, wat je kunt vergelijken met het sfeervol verlichten van een kamer. Voor een heldere zomerdag is dit apparaat wellicht minder interessant om te gebruiken; je ziet de film nog wel, maar moet er wat meer moeite voor doen. Deze Xgimi projector komt het beste tot zijn recht tijdens een schemerige- of donkere avond.

Deze projector toont beelden in full hd, maar kan ook in 4K uitzenden als je daar de juiste bronnen voor aansluit, zoals bijvoorbeeld een smartphone. Het beeld ziet er daadwerkelijk scherp uit, in een donkere kamer geniet je van de beelden op de muur.

Qua geluidskwaliteit gebruikt het apparaat twee speakers van 8 Watt per stuk. Beide zijn gemaakt voor Dolby Audio signalen. Verwacht er geen echte bioscooplawaai mee, maar wel een helder, fijn geluid. Harder is niet altijd beter. Juist de hoge tonen doen het lekker bij dit apparaat. Het is geen ruimtevullend audio-apparaat, en dat is prima. Want wat dit kleine kastje kan produceren aan beeld- en geluidskwaliteit, is al een wonder op zich.

Batterij

De batterij vind ik toch wel het grootste minpunt van deze thuisbioscoop. Tot dusverre was ik reuze positief in deze review, maar de batterij is iets waar ik me van begin af aan al stoor. De Xgimi MoGo 2 Pro kan namelijk niet zelfstandig, zonder voedingsbron, functioneren. Echt… wie heeft dat bedacht?! Het apparaat zelf weegt net iets meer dan een kilo, en is ook qua design enorm handzaam, dus makkelijk mee te nemen naar andere locaties. Maar je zult er dus altijd een externe batterij bij nodig hebben of de bijgeleverde stekker. Ja, deze projector kan ook van een powerbank gebruik maken, dat schijnen ‘soortgenoten’ niet allemaal te kunnen. Maar zeg nou zelf… had gewoon een batterij in deze MoGo 2 Pro gebouwd. Die paar extra honderd gram hadden we echt niet erg gevonden…

Prijs van deze alternatieve thuisbioscoop

Je koopt deze Xgimi MoGo 2 Pro voor bijna 600 euro, onder andere bij Bol.com. Dat is behoorlijk fors, ook als je het vergelijkt met ander Android projectors. Maar of die ook zo goed zijn als deze..?

Conclusie

600 euro is veel voor een projector, maar het verschil met een ‘echte thuisbioscoop’ is natuurlijk immens. Wat mij betreft is deze Xgimi MoGo 2 Pro geschikt voor wie wat meer te besteden heeft dan de gemiddelde consument, voor wie op zoek is naar échte kwaliteit en gebruiksgemak. En misschien ook voor diegene die Netflix al een tijdje heeft uitgespeeld, en daardoor meer gebruikmaakt van andere streamingsdiensten. Jammer dat de projector niet op een interne accu kan werken; daarmee had het object echt vele punten hoger gescoord.

Xgimi MoGo 2 Pro review
Pluspunten
Design
Beeld- en geluidskwaliteit
Gebruiksgemak
Minder positief
Batterij
Prijs
Geen standaard Netflix toepassing aanwezig
7.5

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.