Fairphone 3+

Betere camera nodig in je Fairphone 3+? Dan schroef je die er toch in!

Ladies and gentlemen: de Fairphone 3+ is binnen! Vol verwachting opent TechGirl Stephanie het pakketje dat op tafel ligt. De Fairphone is een telefoon van Nederlandse bodem waar Stephanie jaren terug al over hoorde. Het concept? ‘Change the way products are made’. Stephanie testte de Fairphone 3+ drie weken. Waar zij achter wil komen? Kan ze deze telefoon zo ‘customizen’ dat dit de telefoon van haar dromen wordt?

Fairphone 3+ onderdelen upgraden of vervangen

Daar ligt ie dan voor mijn neus, de Fairphone 3+. De telefoon die ik altijd heb gezien als de telefoon met de ‘inklik-blokjes’. Betere camera nodig? Dan schroef je die er toch in! Een prachtig concept omdat je gemakkelijk onderdelen kan vervangen wanneer ze kapot zijn.

We kennen allemaal het verschrikkelijke moment waarop je telefoon op de grond valt en eindigt met het scherm naar beneden. Je pakt ‘m op en tijdens het omdraaien doe je drie schietgebedjes en hoop je vurig dat het scherm niet kapot is. Laat je jouw Fairphone vallen en is je scherm stuk? Dan betaal je 89,95 euro voor een nieuw scherm dat jij er zelf in kan zetten! Je speaker kapot, liever een betere camera, een andere achterkant, laadpunt vervangen of de accu vervangen? Ook dat kun jij zelf!

Op de website vind je verschillende onderdelen en accessoires. Je koopt dus een Fairphone, bijvoorbeeld de Fairphone 3 en kunt vervolgens onderdelen aanpassen. Een van de verschillen tussen de Fairphone 3 en 3+ is bijvoorbeeld de camera. In de Fairphone 3+ vind je een 48 MP en 16 MP camera. De Fairphone 3 heeft een 12 MP en een 8 MP camera. Stel dat de camera voor jou belangrijk is, dan kun je los een aparte camera voor de voorkant kopen of juist eentje voor de achterkant en deze zelf monteren in jouw Fairphone 3.

Kan ik dat vervangen echt zelf?

Dat vroeg ik mij dus ook af! Gelukkig zit er in het doosje een duidelijke instructie met plaatjes. Het doosje zit niet erg vol trouwens. Je krijgt alleen de telefoon en een schroevendraaiertje. Een lader vind je niet in de doos. Dat vond ik toch wel even raar. Het idee erachter is volgens Fairphone dat ze niets in de doos stoppen dat jij niet nodig hebt. Maar laders, die heb je in mijn ogen nooit genoeg! Nu moest ik in huis op zoek naar een lader, En snel eentje bijbestellen op de website is niet al te goedkoop. Verder zaten er geen koptelefoon of oortjes bij de telefoon voor in de 3,5mm-audiopoort. Ook die moet je apart bijbestellen of de oortjes gebruiken die je thuis hebt liggen.

Natuurlijk wilde ik weten of ik de onderdelen daadwerkelijk zelf zou kunnen vervangen, dus hup, aan de slag. Netjes een doekje neergelegd, bijgeleverd kruiskopje in de hand en proberen maar. Eerst de achterkant los geklikt. Dat was niet zo lastig. Ik had de batterij losgekoppeld en alle schroefjes (12 in totaal) losgeschroefd. Gelukkig zit er in de kleine schroevendraaier een magneetje waardoor de minuscule schroefjes bleven ‘plakken’.
Op naar de tweede stap: de buitenkant losklikken. Het bijgeleverde tooltje paste nergens zo tussen dat ik daar de rand mee los kon klikken. Gelukkig lukte het wel met mijn nagels, al vond mijn nagellak dat iets minder leuk… Eenmaal los bleek het volledige scherm los te komen en keek je zo naar de binnenkant waar alle losse onderdelen zitten. Met enkele schroefjes had ik het oplaadpunt en de speaker los. Het werkt erg intuïtief en duidelijk.

Voor wie is de Fairphone 3+ de ideale telefoon?

Voor een bedrag van 469 euro heb jij de Fairphone 3+ zelf in huis. Het Android 10 besturingssysteem en de basisopslagcapaciteit van 64GB maken het een modern toestel. Er kan een SD-kaart in, net als twee simkaarten. De 3.040 mAh-capaciteit van de batterij is prima, net als de 48 MP en 16 MP camera’s. Het 5,65 inch Full HD+ scherm geeft een helder beeld.

MobileMobile

De telefoon komt in een zwarte uitvoering, is niet zwaar en ligt prettig in de hand, alleen zijn de randen wat scherp. Logisch, want deze moet je los kunnen klikken, maar het voelt voor mijn wat kleinere vrouwenhand niet altijd prettig.

Het Nederlandse bedrijf Fairphone creëert duurzame smartphones die ‘fair’ worden geproduceerd. De modulaire telefoons worden ontworpen om lang mee te gaan en worden gemaakt van gerecyclede en eerlijke materialen. Deze telefoon is ideaal voor mensen die een goede telefoon willen voor een nette prijs, weinig geven om gadgets en het belang van ‘fair-handelen’ inzien. Deze telefoon gaat langer mee dan een jaartje. Gaat er toch iets kapot, dan kun je het onderdeel los bijbestellen en er zelf inzetten. Het Android besturingssysteem en de knoppen werken intuïtief, het scherm is groot genoeg en de batterij gaat lang genoeg mee voor ‘normaal’ gebruik. Wil je games spelen of ben jij een intensieve telefoongebruiker, dan raad ik deze telefoon niet aan.

Wordt mijn volgende telefoon een Fairphone?

De modulaire telefoon is snel, heeft weinig vooraf ingestelde apps maar verbruikt toch ruim 13GB aan opslagruimte terwijl ik nog niets geïnstalleerd heb. Ik werd direct welkom geheten in de ‘Fairphone community’. Na het volledig doorlopen van het opstartproces van de telefoon kon ik aan de slag. Even wat ringtones en geluidjes instellen. Pfoe, wat was die keuze reuze! En door de twee speakers aan de linkeronderkant van de telefoon kwam een erg goed geluid! Wat wel gek was, is dat ik de taal ‘Nederlands’ actief als keuze moest toevoegen voordat ik deze in kon stellen. De standaardtaal van deze telefoon is Engels.

Dan de Million-dollar-question: wordt mijn volgende telefoon een Fairphone? Nee, dat denk ik niet. Ondanks dat de telefoon prima functioneert, werkt het gehele systeem voor mij te langzaam. Maar nou ben ik ook wel een heel absurde gebruiker! Het vervangen van de onderdelen vond ik prachtig om te doen, de prijzen van de onderdelen vind ik dan wel weer redelijk aan de hoge kant. Maar ach, vergelijk het eens met het vervangen van een schermpje van een Samsung, dan valt het reuze mee!

Een lastig punt vind ik persoonlijk dat de onderdelen van de Fairphone 2 niet gelijk zijn aan de onderdelen van de Fairphone 3. Ik had van tevoren gehoopt dat de onderdelen zo zouden worden gemaakt dat ze steeds beter zouden worden, maar altijd in het basismodel zouden passen. Toch zijn de telefoons erg verschillend. Wellicht ook wel weer goed, want je hebt het dan natuurlijk over verschillende modellen. Want ik blijf het geweldig vinden dat ik zelf met het losschroeven van zo’n 15 schroefjes nieuwe speakertjes in mijn telefoon kan stoppen!

Fairphone 3+
Betere camera nodig in je Fairphone 3+? Dan schroef je die er toch in!
Pluspunten
Fair geproduceerd
Vervangbare onderdelen
Aanschafkosten
Minder positief
Wordt geleverd zonder oordopjes en lader
Camera stelt niet snel scherp
Batterij gaat niet ontzettend lang mee bij intensief gebruik
7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.